A Kritikairoda
Kritikák

Sodródás

2018.07.15. 15:14, Bogár Bence
Shailene Woodley legérettebb alakítása.

 

Baltasar Kormákur rendező az Everest című alkotással (amit egyébként személy szerint nagyon szeretek) már bizonyította, hogy jól fel tud dolgozni igaz történeteket. Ott egyértelműen a hó és a fagyhalál ellen kellett küzdenie a csapatnak, új, szintén megtörtént eseményeken alapuló rendezése azonban ha lehet, papíron még annál is személyesebb kalandot mesél el a nézőknek.

Személyesebb, mivel az események középpontjában ezúttal csak és kizárólag két ember kálváriája áll. Talán ezt nem kellett volna leönteni egy nagy adag rózsaszín melodrámával…

A történet két fiatalról (Shailene Woodley és Sam Claffin) szól, akik egy elvállalnak egy megbízást: a feladatuk, hogy egy hajót eljuttassák időben Kaliforniába. Azzal azonban nem számolnak, hogy egy pusztító erejű hurrikán közeledik, ami nem kímél senkit és semmit…

Húha, azt kell mondanom, maga az alapötlet több mint érdekes. Ebből aztán tényleg lehetett volna legalább az év legjobb műfajbéli alkotása, ezért is sajnálom, hogy végül ez nem történt meg. Pedig látszólag minden rendben van a Sodródással, mert egy kifejezetten jól összerakott, érdekes film. A gond vele ott kezdődik, hogy a romantika jóval előrébb kerül a túlélésnél.

Jobb lett volna rendben tartani az arányokat. Kapjunk egy kicsit ebből, egy kicsit abból is, épp megfelelő mennyiségben. Egy idő után azonban sajnos azt kellett észrevennem, hogy a túlélés kerül a háttérbe, sajnos a melodráma előnyére.

Ez pedig nem éppen a legjobb dolog, ami ezzel a filmmel történhetett. Fontos leszögeznem, a Sodródás ezzel együtt is egy kellemes alkotás. De lehetett volna a végeredmény jóval több is, mint kellemes: a határ a csillagos ég lehetett volna, ha (valljuk be, legyünk őszinték) nem akarták volna minden áron a szerelmi szálat erőltetni. Persze ez elkerülhetetlen, hisz mégiscsak két ember gyakorlatilag a film főszereplője, de akkor is…

Azért is gond nekem ez a túlzott „rózsaszín körítés”, mert elég utánaolvasni, hogy mi lett az eset vége, s rájöhetünk, nem így kellett volna ezt. Természetesen ettől még a film érdemeit eszem ágában sincs vitatni, mert vannak. A forgatókönyvön csiszolhattak volna még (a fentebb is említett okok miatt), azonban a rendezés most is jó lett. Hiába, tudták, hogy Baltasar Kormákur nem fogja cserben hagyni a csapatot, s ez így is lett. Az operatőri munka is remek, ráadásul a jeleneteket tényleg a tenger közepén vették fel. A lelkesedés tehát szemmel láthatóan mindenképp megvolt.

Sőt, a két főszereplő színészi játékáról is bőven jót tudok mondani. Sam Claffin most is megmutatta, hogy ezek a drámaibb szerepek nem állnak rosszul neki, bőven jó munkát láthatunk tőle most is. De Shailene Woodley még nála is nagyobbat játszott: maradjunk annyiban, hogy a tehetséges és gyönyörű színésznő eddigi legjobb alakítását láthatjuk most, hitelesen hozza a karakterét. Ki tudja, esetében akár még egy komolyabb díj is szóba jöhet, legalábbis nem tartom kizártnak…

Összegezve, a Sodródás lehetett volna alsó hangon is az év legjobb túlélős filmje, az új Titanic, de hát… jött a túlzott romantika, megpróbálva ezzel kiherélni a filmet. Még szerencse, hogy ez még így sem sikerült, hisz az operatőri és rendezői munka kiváló, Shailene Woodley még szó szerint akkorát játszik, mint a ház. Tehát azért még így is kellemes film a Sodródás, csak sajnos annál nem igen több. Viszont a remekbeszabott színészi játék, valamint a profi rendezés miatt egy esélyt így is megérdemel.

 

Értékelés:65%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)