A Kritikairoda
Kritikák

Nem vagyok sorozatgyilkos

2018.07.09. 21:16, Bogár Bence
A Donnie Darko nyomdokaiban.

 

 

A film alapja Dan Wells azonos című, rendkívül sikeres regénye, amelyet öt további folytatás is követett. Érdekesség, hogy miután jól szerepelt a filmfesztiválokon, világszerte 2016-ban kezdte meg mozis pályafutását a Nem vagyok sorozatgyilkos, azonban hazánkba csak idén, nem sokkal ezelőtt érkezett meg a filmszínházakba. Természetesen így nem is tűzték sok helyen műsorra, azonban ha valaki esetleg „belebotlik” egy olyan moziba, ahol adják még, semmiképp se habozzon.

A (tavaly előtti) év egyik legkülönlegesebb alkotása érkezett meg ugyanis végre hozzánk is. Előre mondanám, hogy nagyon szeretek olvasni, de ez a regénysorozat eddig még kimaradt. Most, hogy már láttam a filmet, meghozta a kedvemet a könyvekhez is, de így a két különböző formátumot (még) nem tudom összevetni egymással. Azonban meglepő módon a film így is egy elég kerek egészet alkot.

A főszereplő egy bizonyos John Wayne Cleaver (Max Records), aki 15 éves és azt gyanítja magáról, hogy gyilkos hajlamai vannak. A nem mindennapi életszemléletet követő fiú életét nem könnyíti meg, hogy anyja a hullaházban dolgozik, ahová ő előszeretettel szokott belógni. Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy hiába járunk egy kisvárosban, a semmi közepén, egy rejtélyes sorozatgyilkos kezd szedni áldozatait, egyre gyakrabban. Johnnak feltűnik emellett öreg szomszédja (Christopher Lloyd) furcsa viselkedése is…

Érdekes egy film a Nem vagyok sorozatgyilkos. Főszereplője egy extrém különc figura, aki ugyan szemmel láthatóan megküzd saját démonjaival is, mégsem lehet azt mondani, hogy egyértelműen negatív figura lenne . Őrült, ugyanakkor lehet, hogy szembe kell néznie egy nála is sokkal kegyetlenebb ellenféllel, aki az egész várost is veszélyezteti.

Mint mondtam, nagyon érdekes karakter ő, abban pedig biztos vagyok, hogy a regénysorozat fokozatosan fogja kibontani a személyiségét. (Mondjuk arra azért nagyon kíváncsi vagyok, mi történik a további kötetekben majd, hisz nyilván címéből adódóan is, eme film csak az első részt adaptálja). A másik remek dolog a hangulat. Nagyon eltalálták ezt a „kisvárosi életérzést”, tényleg úgy érzi a néző, hogy ott van az események középpontjában. Olyan egész, mint hogyha mixelték volna a Donnie Darko, a Super Dark Times és a Twin Peaks stílusát, s közben azt látványosan össze is keverik. (Na meg egy kis X-Akták is felfedezhető benne, persze csak szerintem…)

Ez egyébként kifejezetten érdekes, erős és atmoszférikus koktél, de biztosan nem fog majd mindenkinek ízleni. A hazai 18-as karika mondhatni indokolt, de azért ne egy kőkemény, belezős horrora tessék számítani.

Sőt, a film műfaja sokkal inkább thriller. Az igen magas korhatárt a fenyegető hangulat mellett valószínűleg a hullaházas jelenet(ek) miatt érdemelte ki, habár ott sincs semmi olyan, ami rémálmokat okozhatna.

A színészek elég jók voltak. A főszerepl Max Records is kifejezetten érdekes volt, Christopher Lloyd (Vissza a jövőbe) jelenléte pedig mindig garancia a minőségre.

Összegezve, nagyon egyedi és meglehetősen hangulatos film a Nem vagyok sorozatgyilkos. A tucatfilmeket kedvelők inkább más „esti mesét” keressenek maguknak. Mindenki más viszont nagyon jól fog járni vele. Persze van egy kis bevezető jellege az alkotásnak, de ez nem túlzottan gond. Egy (vagy a regény után szabadon: öt) folytatást viszont nem bánnék, érdekel a történet további része is. Valószínűleg a könyveket is beszerzem hamarosan. A filmet pedig tényleg ajánlom, nagyon érdekes és hátborzongató hangulatú. Tényleg már az elején volt egy olyan érzésem, hogy a Donnie Darko szellemi örökösét nézem. Azt pedig sosem rossz előjel.

 

 

Értékelés:80%

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!    *****    A nyárra való tekintettel óriási akciót indítok.Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft.A konzultáció ingyenes!    *****    Ha diplomás asztrológustól szeretnél horoszkópot + 3 éves elõrejelzést,rendeld meg.Most minden megrendelés csak 2000 Ft    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    "Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések." - Vámpírnaplók FRPG    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A horoszkóp a lélek tükre, most nagyon kedvezõ nyári lehetõség, akcióra van lehetõséged, használd ki. Várlak az oldalon!    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    Megnyitottunk. Magyarország jelenleg talán egyetlen rajongói oldala a népszerû Holnap Legendái sorozatról. Nézz be.    *****    ANELIATH - egy középkori világ - fórumos szerepjáték    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték - ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték - &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    DIGIMON DIGITAL Monsters a digimonok rád várnak, kattints látogass meg minket!!!! A legjobb a íme a világon!    *****    >> Nézz be a "THE 100" (A visszatérõk) címû sorozattal foglalkozó lapra! Információk, érdekességek, interjúk, képek! <<    *****    A horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál,a konzultáció során mindenre választ kapsz teljesen ingyen!