A Kritikairoda
Kritikák

Merülés a szerelembe

2018.07.01. 22:58, Bogár Bence
Wim Wenders új filmje.

 

Wim Wenders rendező legújabb alkotása egy elgondolkodtató pszichológiai mű, a magyar cím egy kicsit félrevezető is lehet.

Ha valaki meghallja az itthoni címet, szinte egész biztosan egy rózsaszín lányregényre fog gondolni, pedig a valóság az, hogy az eredeti címén Submergence névre keresztelt alkotás nem egy csöpögős film. Persze a romantikus műfaj tagjai közé azért beleillik egy kicsit, de szerencsére közel sem egy hétköznapi történettel próbálja meg eladni magát.

A sztori két részre osztva zajlik. Megismerhetünk egy férfit (James McAvoy), akit dzsihadisták ejtettek fogságba egy ablakok nélküli szobában. Közben egy nő (Alicia Vikander) a tengerbe készül alámerülni, ahol talán egy minden eddiginél nagyobb felfedezést tehet. Közben pedig eme két személy visszaemlékezik arra, hogyan találkoztak, valamint arra az egy napra is, amit együtt tölthettek….

Az alkotás hangulata elég érdekes. Nem lehet rá azt mondani, hogy egy könnyed és idealista hangulatú, laza kis limonádéval állunk szemben, mert akárhogy is nézzük, annál azért mégis többről van szó. A két ember története nagyon érdekes, mikor külön utakon járnak. Mondhatjuk azt is, hogy különbözőbbek nem is lehetnének, de ennek ellenére is sikeresen egymásra találnak. Vikander története is érdekes, azonban egy kicsit szárazabb. Ellentétben vele, McAvoy jelenetei az igazi aduászok: ekkor láthatunk megrázóbb pillanatokat is, valószínűleg ezek miatt lett itthon a besoroló bizottság szerint 16-os karikás a film.

Beleket és vérontást azért így sem igazán fogunk látni, de örülök neki, hogy a Submergence nem lett egy nyálas, nulla értelemmel rendelkező alkotás. Mondjuk ezt azért lehetett sejteni, hisz a direktor, Wim Wenders, ha már túl is van alkotói pályájának csúcspontján, de attól még természetesen nagyon is tudja, hogyan kell működőképes mozgóképet készíteni. Érdekes, hogy egy alkotáson belül milyen jól megfér egymás mellett egy két ember kapcsolata, valamint a keményebb jelenetek is. Akik tehát a következő adag rózsaszín giccs reményében váltanának jegyet a filmre, inkább ne tegyék, hisz a csalódás nagy eséllyel garantált volna.

Ellentétben, ha tetszett például a Mielőtt-trilógia stílusa, akkor érdemes lehet ezen alkotással s bepróbálkoznod. Persze minőségében azért a Submergence nem ér fel az előbb említett hármashoz, de ezzel nincs is gond, hisz én műfajon belül az elmúlt 20 év legjobbjának tartom a Mielőtt-filmeket. Meg hát azért ezen alkotás láttán sincs okunk a panaszra, hisz kifejezetten jól lett összerakva.

Persze lesz, akiknek ez már túl lassú vagy vontatott, de hát nincs mit tenni, nem lehet és nem is kell mindenkinek megfelelni. A színészek játéka nagyban feldobja az összképet, hisz generációjának két tán legjobb színészét sikerült megnyerni főszereplőknek.

Alicia Vikander személy szerint az egyik kedvenc színésznőm, s most is remek volt, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az alkotás végül élettel teli és érdekes is maradjon. De James McAvoy is jól játszott, habár hozzá kell tennem, hogy ő is már ezelőtt számtalanszor bizonyította, hogy egy kiváló színész. Ahogy most is.

Összegezve, a Submergence című filmet a filozofikusabb alkotások kedvelőinek tudom legfőképp ajánlani. Mindenki számára nem igazán, nem beszélhetünk most közönségfilmről, Wim Wenders egyértelműen egy művészfilmet rendezett. Nekem azonban kifejezetten tetszett, amit láttam, s remélem, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Tehát jól összerakott, s érdekes a film, ha vonzanak a nem mindennapi történetek és a Mielőtt-filmek hangulata, akkor mindenképp tegyél vele egy próbát.

Értékelés:75%

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!    *****    A nyárra való tekintettel óriási akciót indítok.Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft.A konzultáció ingyenes!    *****    Ha diplomás asztrológustól szeretnél horoszkópot + 3 éves elõrejelzést,rendeld meg.Most minden megrendelés csak 2000 Ft    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    "Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések." - Vámpírnaplók FRPG    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A horoszkóp a lélek tükre, most nagyon kedvezõ nyári lehetõség, akcióra van lehetõséged, használd ki. Várlak az oldalon!    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    Megnyitottunk. Magyarország jelenleg talán egyetlen rajongói oldala a népszerû Holnap Legendái sorozatról. Nézz be.    *****    ANELIATH - egy középkori világ - fórumos szerepjáték    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték - ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték - &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    DIGIMON DIGITAL Monsters a digimonok rád várnak, kattints látogass meg minket!!!! A legjobb a íme a világon!    *****    >> Nézz be a "THE 100" (A visszatérõk) címû sorozattal foglalkozó lapra! Információk, érdekességek, interjúk, képek! <<    *****    A horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál,a konzultáció során mindenre választ kapsz teljesen ingyen!