A Kritikairoda
Kritikák

Sicario 2: A zsoldos

2018.06.29. 21:49, Bogár Bence
A kartellek világa még mindig kegyetlen.

 

A Sicario első része 2015-ben jött ki. Ugyan bevétel szempontjából is korrekt számokat hozott, de még fontosabb, hogy a hazai és a nemzetközi kritika is odáig volt Dennis Villeneuve rendező filmjéért. A történet húsba vágó és kegyetlen volt, az operatőri munka pedig 2015 egyik legjobbja. A cselekmény azonban egy kerek egészet alkotott, a legtöbben nem gondolták, hogy innen lesz folytatás. Mert akkor hova tovább?

Most már mindenki kiderítheti ezt a moziban, ugyanis megérkezett a második rész, A zsoldos alcímmel. A megtekintést akkor ajánlom igazán, ha legalább egyszer láttad az első epizódot, hisz a történet is onnan folytatódik tovább.

Mely szerint a helyzet egyre rosszabb, a mexikói kartellek és a drogbárók egyre hatalmasabbak lesznek. Ezért Matt Grever (Josh Brolin) újra felkeresi a rejtélyes Alejandrót (Benicio Del Toro), hogy megint dolgozzanak össze. A feladat nem kisebb, mint hogy egymásnak akarják ugrasztani a rivális kartelleket, hogy háború törjön ki. A terv egyik központi része pedig egy emberrablás….

Ennyi legyen is elég a történetről. Biztos mindenki emlékszik, hogy az első epizód végén mekkorát ütött a csattanó: gyakorlatilag minden egy pontba vezetett, hogy Alejandro bosszút állhasson azokon, akik kivégezték a családját. Ez a csavar pedig azt hiszem, éppen úgy fejbe tudta kólintani a nézőt, mint ahogy tette azt Emily Blunt karakterével is. Aki egyébként nem tért vissza a folytatásra időbeosztása miatt, ahogy Villeneuve sem. (Habár megbocsájtjuk neki, hisz mégis csak a tavalyi év legjobb filmjével, a Szárnyas fejvadász 2049 munkálataival volt elfoglalva.) Így a direktori feladatokat most a Gomorra című szériával már bizonyító Stefano Sollima kapta.

Fontos leszögezni, hogy a folytatás nem egészen olyan, mint Villeneuve verziója, látásmódja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rossz alkotásról beszélnénk, egyszerűen el kell fogadni, hogy vannak változások. Szerintem általánosságban nézve kellenek is, hisz így egy újabb rendező bizonyíthatta be, hogy tud remek Sicario filmet készíteni. Az operatőri munka most is remek, ezek a képek szinte beszélni tudnak. Tényleg érdemes nagyvásznon átélni, hisz a hatása úgy az igazi.

Az alkotás hangulata valami zseniálisan megkapó: tényleg majdhogynem a bőrünkön érezzük az egyes jeleneteket. A történet bőven működőképes, van benne fordulat. Sokan kifogásolták, hogy egyes karakterek nem úgy viselkednek, ahogy azt el lehetne várni tőlük. Ez szerintem azonban így hatalmas hülyeség, hisz inkább arról van szó, hogy a két főszereplőt még jobban megismerjük. Egy kicsit el kell gondolkodni, hogy ki mit és miért tesz (!), s akkor rá lehet jönni, hogy nincs itt semmi logikátlanság.

Természetesen azt is hozzátenném, hogy azért nem hibátlan alkotás a Sicario folytatása: kell egy kicsit várni, hogy beinduljanak a dolgok. Kicsit több lett az akció: még mindig nem 2 óra lövöldözés az egész, meg lehet szokni. Egy kicsit azért hiányzott Villeneuve stílusa, de cserébe van egy olyan pofás akciószekvencia, ami akár a Harag útjából (Mad Max) is jöhetett volna.

Josh Brolin kifejezetten nagyot játszik minden egyes jelentében, Benicio Del Toro pedig egyenesen zseniális. Profi alakítást láthatunk mindkét nagy névtől tehát. 

Összegezve, nekem tetszett a második Sicario film. Tye Sheridan forgatókönyve továbbra is remek, s olyan érdekes témák is terítékre kerülnek, mint a migráció vagy a terrorizmus. Kemény alkotással állunk tehát szemben, nem egy matiné. A befejezés láttán pedig biztos vagyok benne, hogy elkészül a harmadik rész, s trilógia lesz a dologból. A Sicario második felvonása egy atmoszférikus, kőkemény és stílusos thriller. Lehet, hogy Stefano Sollima nem  Dennis Villeneuve, de azért meg kell hagyni, ő is piszkosul ért a dolgához.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!    *****    A nyárra való tekintettel óriási akciót indítok.Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft.A konzultáció ingyenes!    *****    Ha diplomás asztrológustól szeretnél horoszkópot + 3 éves elõrejelzést,rendeld meg.Most minden megrendelés csak 2000 Ft    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    "Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések." - Vámpírnaplók FRPG    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A horoszkóp a lélek tükre, most nagyon kedvezõ nyári lehetõség, akcióra van lehetõséged, használd ki. Várlak az oldalon!    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    Megnyitottunk. Magyarország jelenleg talán egyetlen rajongói oldala a népszerû Holnap Legendái sorozatról. Nézz be.    *****    ANELIATH - egy középkori világ - fórumos szerepjáték    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték - ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték - &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    DIGIMON DIGITAL Monsters a digimonok rád várnak, kattints látogass meg minket!!!! A legjobb a íme a világon!    *****    >> Nézz be a "THE 100" (A visszatérõk) címû sorozattal foglalkozó lapra! Információk, érdekességek, interjúk, képek! <<    *****    A horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál,a konzultáció során mindenre választ kapsz teljesen ingyen!