A Kritikairoda
Kritikák

Mielőtt-trilógia

2018.06.19. 23:13, Bogár Bence
Richard Linklater klasszikus alkotásai.

 

Egy különálló filmmel nem lehetetlen remek alkotást készíteni, egy trilógia esetében azonban már nehezebb a helyzet. El kell érniük, hogy a nézőket bevonzza az első rész, a második feladata általában az, hogy ne csökkenjen a minőség, s továbbra is érdekes maradjon, a záró epizódnak pedig úgy  kell élvezhetőnek maradnia, hogy közben pontot is tesz a történet, a karakterek sorsának végére. Ez persze csak ideális esetben lenne így, a legtöbb trilógia sajnos nem képes erre, itt azonban egy kivételről olvashattok. A Mielőttt-filmeket tekintem a kedvenc trilógiámnak ugyanis, nagyjából holtversenyben az első három, klasszikus Star Wars mozival. Itt mindhárom részről írok egy keveset.

 

Mielőtt felkel a nap (1995)

Immáron több mint 20 éve annak, hogy Jesse és Céline először találkoztak. Akkoriban talán sem a rendező, Richard Linklater, sem a két főszereplő, Ethan Hawke és Julie Delpy nem gondolhatta még, hogy a Mielőtt felkel a nap egy sikeres trilógia első darabja, valamint a filmtörténelem egyik legfontosabb alapja is lesz majd. Az alkotás azonban jött, látott és minden egyes pillanatát megszerettette a világgal, s természetesen jómagammal is. A történet nem túl bonyolult, de éppen a maga egyszerűsége miatt is imádom annyira.

Jesse és Céline egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton találkoznak először. Csak elkezdenek beszélgetni mindenről, s mire Bécsbe érkeznek, azt veszik észre, hogy nem akarják még, hogy elváljanak útjaik. Jesse így arra kéri a lányt, hogy töltsön el vele egy napot az oszták fővárosban, még mielőtt tovább mennek, mindegyikük a saját útján. Hogy miért is mérföldkő az első Mielőtt-film?

Hát azért, mert története ugyan nem tartalmaz semmi formabontót, mégis varázslatos azt nézni, ahogy a két fiatal el tud beszélgetni akármilyen témáról. Még előttük áll az egész élet, s két ekkora egyéniség biztosan meg fog élni ezt-azt. Ez a nap azonban csak az övék, s mi, nézők azt érezhetjük, hogy tényleg ott vagyunk velük. A Mielőtt felkel a nap egy optimista, s rendkívüli hangulatú csoda, amit egyszerűen nem lehet elégszer látni.

 

Mielőtt lemegy a nap (2004)

A történetben a két rész között 9 év telt el, így tehát úgy logikus, ha a film maga is annyi idővel később kerül a mozikba. Jesse és Céline újra találkoznak Párizsban. Mindketten folytatták a maguk életét, elindultak az igazi életben is, s közben egyikük sem felejtette el a másikat. Ez a találkozás azonban mindent megváltoztat, hisz a Francia fővárosban visszaemlékeznek arra a napra kilenc évvel ezelőttről.

A filmet egyértelműen belengi egyfajta nosztalgia, ugyanakkor hiteles képet is kapunk két nagyon érdekes személyről, akiket messze sodort ugyan egymástól az élet, de közben mindig ott volt nekik az a nap, amire visszaemlékezhettek. Eme két személyt pedig nekünk, nézőknek is nagyon jól esik viszontlátni. Tetszett, ahogy az élet különböző dolgairól beszéltek: már többet éltek meg azért, de még mindig van mit tanulniuk, ugyanakkor határozottan tapasztaltabbak, s valamennyire máshogy is látják már a világot.

Ők ketten azonban ugyanúgy megmaradtak egyéniségeknek, akiket csak és kizárólag kedvelni lehet. Mert őszinték, bravúros gondolataik vannak, emlékeznek a múltra, de közben mégis tekintenek előre a jövőbe. Ethan Hawke és Julie Delpy játékán is egyértelműen látszik az őszinteség, valamint az is, hogy a forgatás minden bizonnyal remek hangulatban zajlott. Éppen emiatt is nagyon szívesen néztem a második részt, s még fogom is a jövőben. Ebben egészen biztos vagyok, hisz a Mielőtt lemegy a nap egy szívből jövő, őszinte és szerethető alkotás.

 

Mielőtt éjfélt üt az óra (2013)

Ismét eltelik kilenc év, s én újfent csak bámulok magam elé, mert rég volt rám ekkora hatással filmtrilógia. Azt veszem észre, hogy a három epizód minden egyes pillanatát imádtam. Alapvetően egyértelműen nem kedvelem a romantikus filmeket, mert számomra pár minőségi kivételtől eltekintve túl nyálasak, a Mielőtt-filmek azonban kivételt tekintenek. Mert egyik epizód sem akar giccses lenni. Egyszerűen csak őszintén mesél két eredeti személy érzelmeiről, életfelfogásukról, sallangok és sablonok nélkül. Erre pedig talán a műfajban a többi film egyáltalán nem is képes. De itt van három kivétel is, szerencsére.

Mint mondtam, újabb 9 év telt el. Jesse és Céline immáron együtt neveli két gyerekét Görögországban. Kapcsolatuk ezen pontján már egyértelműen változtak, még érettebbek, s egyre jobban szembe kell nézniük a múlt döntéseinek következményeivel, miközben továbbra is nagyon szeretik egymást. Persze azt sem az unalomig ismert módon, hanem tényleg úgy, ahogy arra csak ők lehetnek képesek. Őszintén és csodálatosan.

Nem veszekedések nélkül, de remekül, filozofálva és minden egyes pillanatában kellő eredetiséggel nyakon öntve. Nagyon rég találkoztam már olyan filmtrilógiával, ami ekkora hatással lett volna rám, mint a Mielőtt-trilógia.  Vérprofi, hangulatos film, ahol a helyszínválasztás harmadjára is telitalálatnak bizonyul: Görögország ezen része egyszerűen csodálatos. S ennél csak egy csodálatosabb dolog van itt: a film maga. Mindenképp csak ajánlani tudom a trilógia mindhárom részét, hisz kivételes alkotások. Befogadásukhoz mindenképpen kellhet majd nem is kevés érettség, de a rájuk szánt idő meg fogja hálálni magát. Zseniális remekművek.

 

Értékelés:

(Velem ritkán fordul elő, hogy ennyire szeretek egy trilógiát, de nincs mit tenni, pontszámom mindhárom rész esetében):

100%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!    *****    A nyárra való tekintettel óriási akciót indítok.Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft.A konzultáció ingyenes!    *****    Ha diplomás asztrológustól szeretnél horoszkópot + 3 éves elõrejelzést,rendeld meg.Most minden megrendelés csak 2000 Ft    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    "Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések." - Vámpírnaplók FRPG    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A horoszkóp a lélek tükre, most nagyon kedvezõ nyári lehetõség, akcióra van lehetõséged, használd ki. Várlak az oldalon!    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    Megnyitottunk. Magyarország jelenleg talán egyetlen rajongói oldala a népszerû Holnap Legendái sorozatról. Nézz be.    *****    ANELIATH - egy középkori világ - fórumos szerepjáték    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték - ANELIATH - varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték - &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér - szerepjáték    *****    DIGIMON DIGITAL Monsters a digimonok rád várnak, kattints látogass meg minket!!!! A legjobb a íme a világon!    *****    >> Nézz be a "THE 100" (A visszatérõk) címû sorozattal foglalkozó lapra! Információk, érdekességek, interjúk, képek! <<    *****    A horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál,a konzultáció során mindenre választ kapsz teljesen ingyen!