A Kritikairoda
Kritikák

Solo: Egy Star Wars-történet

2018.05.27. 20:06, Bogár Bence
Szólóban is menő?

 

Az utóbbi években nagyon el vagyunk mi, Star Wars rajongók kényeztetve. Azt nem lehet mondani, hogy mindenki elégedett lenne a Disney által készített epizódokkal, de a tempóra mindenesetre semmiképp nem lehet panasz, hisz minden évben megkapjuk az adagunkat. Azonban idén fordult elő először, hogy a premiert nem december/Karácsony környékére időzítették, hanem már most megkaptuk a Zsivány Egyes után következő antológiafilmet, ami az egyik legközkedveltebb karakter, Han Solo eredettörténetét igyekszik feltárni.

Lehetett hallani, hogy a forgatás körül gondok vannak, a produkció egy rendezőcserét is megélt: eredetileg a posztot Phil Lord és Christopher Miller foglalta volna el, de nézetük nem teljesen egyezett a stúdió álláspontjával (tudjátok, a szokásos „kreatív nézeteltérések”), ezért a filmet végül Ron Howard fejezhette be, s olyanról is tudni lehet, hogy annak több mint felét újraforgatták. De vajon ennek ellenére (vagy épp ezért) élvezetes film a Solo?

A történet szerint Han Solo (Alden Ehrenreich) életét követhetjük nyomon, annak fiatal éveitől. Megtudhatjuk, hogyan ismerkedtek meg Chewbaccával, valamint az is kiderül, hogyan tett szert az Ezeréves Sólyomra, nem is beszélve Lando Calrissiannal való első találkozásáról. Persze mindennek a középpontjában egy nagy meló állt, de a többi maradjon meglepetés…

Kezdeném az elején már azzal, hogy szerintem a Solo egy igencsak jó film lett. Nem feltétlenül a legjobb, amit az Ébredő erő (vagyis a „Disney-éra”) óta láthattunk, de a helyét több mint tisztességgel megállja. Aki pedig azt mondja, hogy a Solo minősége nem jobb, mint az előzmény trilógiáé, az vagy nagyon meggondolatlanul nyilatkozott, vagy Jabba egész egyszerűen átmosta az agyát.

A film látványa valami elsőrangú. Sok kritika érte a filmet amiatt, hogy túl sok benne az akció, amivel nem feltétlenül tudok egyet érteni. Oké, értem, hogyha valaki nem szereti az űrcsatákat, annak ez már sok, de könyörgöm, akkor mégis mi a jó francért vált jegyet egy Star Wars filmre? Szerintem az akciójelenetek kellőképpen dinamikusak, éppen elég van belőlük, közben pedig csuda látványosak is egyben.

Aki pedig hozzám hasonlóan mindig is kedvelte Han karakterét, van egy jó hírem: tényleg elég sok mindent megtudhatunk korai éveiről ebben a több mint két órában. Persze azért minden puskaport nem lőttek el, gondolni kell a folytatásra is, amit ugyan még nem jelentettek be, ennek ellenére nehezen hiszem, hogy előbb-utóbb nem készül el.

A karakterek egész érdekesek, de azért azt hozzá kell tennem, hogy ez most mindenképpen a címszereplő nagy show-ja. (Na meg persze ott van az elmaradhatatlan Chewi is. :) ) A film egyébként kellőképpen dinamikus, van benne pár olyan jelenet is, amikkel sikeresen összekötik az alkotást más Star Wars mozikkal is. Látszik, hogy már itt is egy univerzumban gondolkodnak, ami egyáltalán nem baj. Csak jöjjön minél előbb az Obi-Wan spin-off, amire már nagyon kíváncsi vagyok.

Alden Ehrenreich egész érdekes Han, habár nem szabad tőle ugyanazt várni dekára, mint amit Harrison Ford verziójától kaptunk. Ő a karakter egy másik, fiatalabb verzióját hozza, méghozzá egyáltalán nem is rosszul. Ott van még fontosabb szerepben Emilia Clarke, Woody Harrelson és Paul Bettany is, a szereposztás tehát elég jól sikerült.

Összegezve, a Solo élvezetes Star Wars mozi. Lehet, hogy nem annyira remek, mint a főszál, de antológiafilmnek több mint szórakoztató, elégedett vagyok. Laza, látványos és stílusos is egyben. Valamint nem utolsó sorban tanúja lehetünk annak is, hogyan kezdődött Han és Chewie legendás barátsága. Solo még szólóban is menő.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)