A Kritikairoda
Kritikák

A bosszú

2018.05.16. 20:47, Bogár Bence
Kőkemény és véres revans.

 

Rape and revenge. Egy műfaj, ami eme három szavával szinte beszélni tud: mindenki tudja, hogy mi ezen filmek témája, aki egy kicsit képben van az angol nyelvvel. Ebből a szempontból pedig A bosszú sem jelent kivételt: egy nő kálváriáját, majd revansát mutatja be.

Bevallom őszintén, nem vagyok oda ezért a műfajért, vagy jobb lenne úgy fogalmazni, hogy kevés igazán érdekes film készült eddig ebből a témából. Nos, történet tekintetében itt sem szabad forradalmat várni, minden más szempontból viszont ritka badass mozi lett A bosszú, ami jócskán az elvárásaim felett teljesített. (Habár túlzott elvárások nélkül kezdtem el nézni).

A történet szerint egy nős férfi érkezik elhagyatott nyaralójába, oldalán a fiatal szeretőjével. (Matilda Anna Ingrid Lutz). Közben megérkezik a férfi két vadász cimborája is. Az egyikük már az elején kiszemeli magának a lányt, s kegyetlenül rajta is üt, mikor a ház tulajdonosa épp nincs otthon. A három férfi végül megpróbál végezni a nővel, hogy az ne tudjon meglépni, ő azonban túléli a brutális támadást, és bosszút forral. Véres, kegyetlen bosszút…

Ne hazudjunk, maga a film története rendkívül egyszerű, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne volna működőképes. Ha nem várunk csodát ettől az alkotástól, akkor igen csak jól fogunk majd szórakozni. Nem feltétlenül kell mindig komolyan venni, amit itt látunk: vannak ugyan nagyon kemény, kegyetlen jelenetek, de nem maradt ki a szarkazmus és a humor sem. Emiatt pedig nem feltétlenül mindig komolyan vehető a film, de ez inkább csak jót tett neki.

Mert így tényleg nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a műsort. Egy olyan műsort, amit kiskorúaknak még csak véletlenül sem ajánlanék. (Habár melyik rape and revenge film nem 18-as karikás? Valószínűleg mindegyik az…)

Kérem szépen lesz itt brutalitás, vér és kegyetlenkedés bőven, még premier plánban is. Tehát igen, jogos a 18-as kör, gyenge idegzetűek inkább ne ezt nézzék meg a moziban. Mindenki más viszont igen, hisz lehet hogy maga a film sablonos, de a megvalósításáról ugyanezt már nem lehet leírni.

Elég erősen tetten érhető Tarantino szinte semmi máshoz nem fogható stílusa, de valószínűleg Nicolas Winding Refn munkái is inspirálták a filmet. Érdekesség, hogy mindezt egy elsőfilmes rendező "követte el", aki ráadásul nő: Coralie Fargeat. A bosszú azonban nagyon sikeres volt a különböző filmfesztiválokon, így a hölgy már neki is állt második nagyjátékfilmjének. Kíváncsian várom, mi lesz az. A helyszínálasztás is teli találat: a sivatagban tényleg csak a négy szereplő van, meg a füllesztő hőség. Kemény egy adok-kapok, bizony.

A főszerepben látható Matilda Anna Ingrid Lutz-nak ezen film az első komolyabb munkája, elég jól hozta a csinibabából Sarah Connorrá változott lányt. (A körök című förtelmet pedig felejtsük el, úgy mindenki jobban jár).

Összegezve, nem zseniális film szerintem A bosszú, de attól még nagyon stílusos és élvezetes. Lehet, hogy eredetiség nincs benne, de attól még remekül összerakott alkotás, ami nem kicsit kölcsönzött Tarantino vagy Nicolas Winding Refn alkotásaiból. Jó rendezőtől lopni nem nagy bűn, zseniálistól pedig még kevésbé. Így lesz A bosszú az év egyik meglepetésfilmje számomra: nem vártam sokat tőle, de végül annál jobban tetszett. Stílusos, brutális és kőkemény alkotás.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)