A Kritikairoda
Kritikák

Kutyák szigete

2018.05.14. 21:08, Bogár Bence
Igazi Wes Anderson minőség.

 

A rendezőzseni Wes Anderson a 2013-as, igencsak jól sikerült Grand Budapest Hotel óta nem hallatott magáról, most azonban végre megérkezett a következő filmje, ami egy animációs darab volna. Méghozzá az egyik legkülönlegesebb, amihez valaha is szerencsém volt.

Anderson nem először tévedt az animáció világába, hisz a Fantasztikus róka úr című film is hozzá fűződik. Hogy mi a helyzet a Kutyák szigete minőségével? Azt kell mondanom, hogy számomra a rendező egyik legjobb munkája, s hiába animációs film, az egyik legérettebb is.

A történet szerint Japánban járunk, valamikor a jövőben. Megasaki gonosz polgármestere elrendelte, hogy az összes kutyát egy szigetre vigyék, a nagy semmi és a radioaktív hulladékok közé. A polgármester fia azonban nem hajlandó beletörődni abba, hogy többet nem láthatja kedvenc négylábú barátját, ezért útnak indul, hogy visszahozza kedvencét. Itt találkozik sok négylábúval, akik segíteni fogják útja során…

A Kutyák szigete már csak története miatt is Wes Anderson egyik legérettebb alkotása. Nem félnek igazán komoly témákat felhozni, ezért azt mondom, hogy most tényleg van jogosultsága a 12-es karikának. A Kutyák szigete ugyanis egy olyan alkotás, amit a nagyon kicsiknek még csak véletlenül sem ajánlanák. Egyrészt, ott van a rendező ismert és általam kedvelt kézjegye, amit készséggel rajta is hagyott a végeredményen.

Én ennek azonban csak és kizárólag örülni tudok. Mindenképpen kijelenthető, hogy a film le sem tagadhatná rendezőjét: ízig-vérig „wesandersonos” munka ez. Akik az eddigi munkásságát nem kedvelték, itt sem feltétlenül fogják a számításukat megtalálni, a tősgyökeres rajongók és az eredetiségre vágyók azonban most is több mint elégedetten fogják elhagyni a mozitermet. A film képi világa és minősége is kiváló, vagy még annál is több.

Nem a hagyományos, szóban forgó animációra kell azonban itt gondolni: csekkoljátok az előzetest, az alkotáshoz kiadott képeket, s ott megláthatjátok, hogy szemkápráztató, egészen egyedi látványvilágú. A különböző, eltérő tulajdonságokkal rendelkező kutyakarakterek is rendkívülien néznek ki: öröm nézni mozdulataikat, ahogy beszélnek, szellemes dialógusaikról nem is beszélve.

Megfigyelhető, hogy gyakorlatilag az alkotás körül már most kialakult egy kisebb fajta kultstátusz: aki már látta, szinte mindenki elégedett volt vele. Sajnos kasszát azért nem robbantottak, főleg hazánkban nem, ahol nem túl sok mozi tűzte műsorra a Kutyák szigetét. Pedig szerintem Wes Anderson minden filmje azt érdemelné, hogy minél több helyen adják, lehetőleg minél nagyobb vásznakon.

Szinkronszínésznek pedig sikerült megnyerniük fél Hollywoodot, ami ebben az esetben tényleg nem túlzás. Az egyes karakterek hangjaiért olyan nagy nevek felelősek, mint Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Greta Gerwig, Frances McDormand, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Tilda Swinton vagy éppen Scarlett Johansson. Mindegyikük kivételesen jó munkát végzett, öröm őket hallgatni. Éppen ezért a magyar mozik is csak felirattal adják a filmet, ami ebben az országban sajnos nem egy jó előjel, de tessék elhinni, hogy most jól jártunk, hisz így mi is az eredeti neveket hallhatjuk a moziban.

Összegezve, a Kutyák szigete animációs műfaja ellenére Wes Anderson egyik legérettebb, legjobb munkája lett. Szinkronszínésznek pedig sikerült ide összegyűjteni annyi nagy nevet, ami átlagosan három filmbe se fér bele. Őszinte, igazán eredetű, szellemes és kiváló film a Kutyák szigete, igazi szívvel-lélekkel elkészített munka. Imádtam minden egyes pillanatát.

Értékelés:95%

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)