A Kritikairoda
Kritikák

Karrierportré: Robert De Niro

2018.04.07. 21:49, Bogár Bence
A gengszterfilmek királya.

 

A rovat első részében Robert De Niro karrierjével foglalkozom, aki a filmtörténelem egyik legfontosabb alakja. Az IMdb szerint eddig 110 alkotásban szerepelt, ami egy egészen elképesztő szám. Lássuk, mik voltak ezek évről évre!

 

1965: A Három szoba Manhattenben című alkotás nem egy ismert film, de a színész karrierjének első állomása. Érdekesség, hogy pár másodperc erejéig láthatjuk csak egy étteremben, ahol a főszereplő mögött ül. Dialógusa sem volt.

1968: Brian De Palma rendezővel készítette el a szatirikus hangvételű Üdvözletek című filmet. Kezdetben Amerikában a művet betiltották annak bátorsága miatt.

1970: Első figyelmet kapó szerepe a Szia, anyu című filmben volt, ami az Üdvözletek folytatása. Brian De Palma rendező filmjében egy vietnamból hazatért katonát alakított, aki fotósnak állt. A film egy igazi fekete komédia volt, ami már megmutatta, hogy később mekkora tehetség is válik belőle.

1973:Azután következett a másik nagy kedvencem, az Aljas utcák. Itt fedezte fel magának a színészt Martin Scorsese rendező, akivel később számos közös filmet jegyezhettek. Az Aljas utcák bemutatta a New Yorki alvilág akkori arcát, De Niro pedig pofátlanul fiatalon alakított egy pofátlanul hidegrázósat.

 

1974: Természetesen nem maradhat ki a Keresztapa 2 sem, ami végül az Oscart is meghozta neki, természetesen megérdemelten. A színész Marlon Brando karakterének fiatalabb verzióját játszotta itt el, zseniálisan.

1976: Következzék az abszolút kedvencem. A Taxisofőrben ismét Scorsesével dolgozott együtt, s egy olyat alakított, amit mindenkinek látnia kéne. Ez óta a film óta pedig személy szerint nagyon megkedveltem őt. Mondhatni, ezután lett a legnagyobb kedvencem, eme alakításával pedig bármelyik kollégájának is nyugodtan példát mutathatott.

Később játszott Az utolsó filmcézárban, Jack Nicholson oldalán. A film igaz történet alapján készült.

1977: A New York, New York című musicalben De Niro énekesi vénáját is megcsillogtatta. Alapvetően a musical nem az én műfajom, de ez alkotás még nekem is nagyon megtetszett. Talán az eredeti, jó hangulata miatt elsősorban.

1978: A Szarvasvadászban egy harcmezőről hazatért, megtört harcost játszott el, Meryl Streepel az oldalán. Ez a film számtalan díjat nyert, drámaian erős hatása pedig letagadhatatlan.

1980: A Dühöngő bikában egy bokszolót játszott, a szerep kedvéért jelentős izmot szedett magára, majd később meg is hízott, alig pár jelenet kedvéért. Meg is hozta neki ez a második aranyszobrocskát, amit nagyon megérdemelt. Természetesen Scorsese rendezte ezt is.

1982: A Komédia királyában egy pitiáner, állandóan befuccsoló komikust keltett életre. A film nem félt maró gúnyt és társasalomkritikát alkalmazni, De Niro pedig egy újabb arcát mutathatta meg az ezer közül.

1984: A Volt egyszer egy Amerikában Sergio Leone rendező oldalán dolgozott. A 4 órás eposz egy igazi gengszterfilm, ami egyben Amerika igazi oldalát is hitelesen mutatta be.

Később romantikus oldalát is megmutatta a Zuhanás a szerelembe című alkotásban. Meryl Streepel másodjára dolgoztak már ekkor együtt.

1985: Következett egy nagyon komoly alkotás, a Brazil. A film remek kritikákat kapott.

1987: Az Angyalszívben a másik nagy kedvencemmel, Mickey Rourkkal játszott együtt. Ebben a csavaros thrillerben De Niro pedig magát a sátánt keltette életre, a rá jellemző zsenialitással.

1988: A színész az Éjszakai rohanásban bizonyítja, hogy az akcióvígjáték műfaja sem áll távol tőle.

1990: A Nagymenőkben szintén egy gengsztert alakított, a rendezpi pozíciót ismét Scorsese foglalta el. A film hiteles volt és nagyon érdekes története volt, az egyik legjobb gengsztereposznak tartom.

Szintén ebben az évben játszott az Ébredésekben is, Robin Williams oldalán.

1991: Következett a Rettegés foka, ahol De Niro egy elítéltet játszott, aki szabadulása minden áron bosszút akart állni ellenségén. A film egy nagyon hangulatos thriller volt.

1992: Az Éjszaka és a város nem a legismertebb filmje. A nézők középszerűnek tartották, a kritikusok azonban eléggé kedvelték.

1993: A Bronxi mese című művet ő maga is rendezte, s remek történetet is vázolt fel. A helyszín természetesen ismét New York volt.

Következett az Ez a fiúk sorsa. Itt játszott először együtt Leonardo Di Caprioval.

1994: Kenneth Branagh rendezésében, a Frankensteinben magát a szörnyeteget játszotta el, miközben új oldalát is sikeresen megmutathatta.

1995: A Casinoban ismét Scorsese oldalán dolgozott. Szintén gengszterfilm volt a műfaja, ami nagyon feszült, de egyben hangulatos is volt egyben.

A Szemtől szemben című filmben De Niro és Al Pacino először játszottak úgy együtt, hogy volt közös jelentük is. Szerintem azóta is ez a film a legjobb az összes bankrablós közül.

1996: A Marvin szobájában ismét Di Caprio oldalán játszhatott.

A Pokoli lecke cím thrillerben pedig Kevin Bacon és Brad Pitt volt a társa.

1997: A Copland igazi sztárparádé volt, feltűnt még benne Stallone, Harvey Keitel és Ray Liotta is. Nagyon jó kritikákat kapott.

Először dolgozott együtt Quentin Tarantino rendezővel a Jackie Brown című műben, Samuel L. Jackson oldalán.

Együtt játszott Dustin Hoffmannal az Amikor a farok csóválja című, igen különleges darabban.

1998: A Szép remények Dickens regényét a modern korba helyezte. De Niro egy elítéltet játszott el.

A Roninban akciódús oldalát mutatta meg, nem is akárhogyan.

1999: A Csak egy kis pánikban vicces énjét is megmutatta. A film kultstátuszra tett szert.

2000: Ismét egy viccesebb szerep, az Apádra ütök. Ben Stillerrel való közös jeleneteit azóta is idézni lehetne.

Ebben az évben a Férfibecsületben is láthattuk.

2001: A 15 perc hírnév és a Szajré is akciófilm volt. Előbbi negatív kritikákat kapott, utóbbi viszont nagyon is pozitívakat.

2002: Az Igazság órájában James Franco karakterének apját játszotta. A film nem lett mérföldkő, de nem is sikerült rosszul.

Következett két komikus szerep, a Még egy kis pánik és a Showtime. Ezek nem kaptak túl jó értékeléseket sajnos.

2004: A színész két horrorfilmben is szerepelt. A Bújócska és a Godsend is csalódást okozott a legtöbbeknek.

2006: Újra rendezésre adta a fejét, az Ügynökség pedig többségében elismerő szavakat kapott.

2007: A Csillagporban mellékszereplő volt, de nagyon vicces és szerethető karaktert játszott.

2008: A Minden azzal kezdődött igazi sztárparádé: rajta kívül John Turturro, Sean Penn és Bruce Willis is játszott benne. Viszont így is csak közepesnek találtak a legtöbben.

A törvény gyilkosában ismét együtt játszott Al Pacinoval, a film azonban hatalmas csalódás lett. Sajnos tényleg nem úgy sikerült, ahogy kellett volna.

2009: A mindenki megvan egy aranyos dráma volt, a színész nagyon emberi oldalát mutatta.

2010: A Stone című drámában fantasztikus volt, ahogy Edward Norton is. A legtöbbeket megosztotta a film, nekem azonban nagyon tetszett.

A Machete című filmben egy gonosz karaktert játszott, méghozzá egészen érdekesen.

2011: A Csúcshatásban Bradley Cooper oldalán tűnt fel. Maga a film egész újszerű és érdekes lett.

A Válogatott gyilkosok című filmben benne volt Cliwe Owen és Jason Statham is. Vegyes kritikákat kapott.

2012: Játszott a remekül sikerült Napos oldalban, Bradley Cooper és Jennifer Lawrence oldalán.

A Mocsokváros utcáin egy drámaibb szerepet követelt meg. A végeredmény megosztó lett, de sokan a Taxisofőr szellemi örökösének tartják a filmet.

A Gyilkos médium egy érdekes thriller volt, ami csattanóval végződött.

2013: A Vérmesékben ismét egy maffiózót játszott, szerepelt még benne Michelle Pfeifer is. A producer Scorsese volt.

A Last Vegasban olyan sztárok mellett tűnt fel, mint Michael Douglas és Morgan Freeman.

Az Amerikai botrányban kisebb szerepet kapott. Maga a film egyébként stílusos lett, remekül sikerült.

A Kiütés című bokszfilmben Sylvester Stallone ellenfelét játszotta. Negatív kritikákat kapott, de egyszer nézhető azért.

A Gyilkos szezon nem lett olyan fényes, ugyanakkor John Travolta volt, aki igazán bolondot csinált magából, nem De Niro hibája volt, hogy a film nagy csalódás lett.

A Nagy nap című komédiában a családfőt játszotta el.

2014: A Halálos csomagban mellékszerepet töltött be. A film elég rosszul sikerült, s hatalmas zakó lett.

2015: A Kezdő című szerethető filmben játszott Anne Hathaway oldalán. Szerintem elég jó, kellemes kis mozi lett.

A 657-es járatban is szerepelt egy keveset. A filmben feltűnt Jeffrey Dean Morgan is.

A Joy című alkotásban ismét együtt játszott Bradley Cooperrel és Jennifer Lawrenccel. Nagyon jól sikerült a film, tudom ajánlani.

2016: Következett a Nagyfater elszabadul, Zac Efron oldalán. Akadtak, akik kedvelték a filmet, de utálója még több volt. Nézzétek meg, s döntsétek el, melyik oldal véleményét osztjátok.

A Kőkezűben ismét a bokszfilm műfajban láthattuk, Edgar Ramírez oldalán.

2017: A hazugságok mágusa egy elég jó film lett, az Esőember rendezőjével készítették el. Sajnos mozikba nem került, premierje az HBO-n volt. Mindenképp megér egy megtekintést.

Miben láthatjuk még?

A színészt hamarosan, még idén láthatjuk a War with Grandpa című vígjátékban, ami egy családi komédiának tűnik az előzetese alapján.

Jövőre érkezik a The Irishman, ahol ismét Scorsese rendezővel dolgozott együtt. Nagyon várjuk a filmet, amiben rajta kívül szerepet kapott Al Pacino, Joe Pesci és Harvey Keitel is.

 

Hamarosan érkezik a rovat következő része, ahol ismét egy ismert színész pályájával foglalkozom majd!

 

 

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner