A Kritikairoda
Kritikák

Vándorszínészek

2018.03.25. 20:13, Bogár Bence
Korai ripacsok.

 

 

Sándor Pál rendező a magyar filmek kedvelői között nem lehet ismeretlen. A személye körül már kialakult egy kisebb fajta kultusz, azonban bevallom, hogy ezen film, a Vándorszínészek megtekintése előtt még nem találkoztam a munkásságával.

Alkotásai között azonban biztosan akadnak érdekesebb darabok, ha pedig majd találok kedvemre valót, azokat mindenképp meg fogom nézni. Ez a film nem kapott túl nagy hírverést, így nem is hiszem, hogy túl sokan látták volna. Ennek ellenére szerintem egy esélyt bőven lehet adni neki.

A történet egy csapat vándorszínész életét követi nyomon, akikhez csatlakozik egy katonaszökevény, aki nem akar a bitóra kerülni, így inkább vállalja azt, hogy időnként fellép a társulattal, akik az országot járják. A csapat nagy álma az, hogy felléphessenek a fővárosban is. Az, hogy idáig eljutnak-e, maradjon meglepetés. De addig is vár rájuk sok ármány, cselszövés és kaland… 

Szerintem a Vándorszínészek tipikusan egy olyan film, ami vagy bejön valakinek, vagy nem. Vagy behúz az egésznek a hangulata, stílusa, ellenkező esetben azonban nem igazán fog tetszeni, amit látsz. Pedig szerintem alapvetően nagyon is rendben van az alkotás. Nem mondanám azt, hogy kultfilm lesz, arra sem fogadnék, hogy sok helyre eljut külföldön, azonban amit láttam, azt egészen szórakoztatónak találtam. A film legnagyobb erénye kétségkívül annak hangulata, ami engem személy szerint magával ragadott.

Nagyon jól sikerült lefesteni az adott kor vidéki Magyarországának hangulatát, amiben nagyrészt közrejátszik az is, hogy az operatőri munka tökéletes lett. Nagyon szép beállításokat kapunk, amit pedig így már egyből meg is adják az alaphangulatot. A másik dolog pedig, hogy egészen érdekes főszereplőket kapunk.

Nem lehet azt állítani, hogy ők lettek a filmtörténelem legösszetettebb karakterei, de az legalább tény, hogy mindegyikük különböző, élő és célokkal rendelkező figura. Ez pedig már valami, mert sok magyar film épp itt bukik el. Szerencsére most nem ez történt. Pár helyen lehetett olvasni azt, hogy a műfaj vígjáték. Nos, én ezzel több dolog miatt sem tudok egyetérteni.

Egyrészt, valóban vannak ugyan viccesebb helyzetek, de azért nem annyi, hogy vígjátéknak lehessen a végeredményt nevezni. Másrészt, akkor is inkább elvont, fekete humort alkalmaznak, amit én mondjuk egy pillanatig sem tudtam bánni. Érdekes azonban, hogy a 12-es karika ellenére is kapunk meztelenséget valamint káromkodást is (de legalább a gyerek fülét befogták :D).

 Egyébként a színészek egész jók voltak. Jó, az Oscart érdemlő alakításokat nem itt kell keresni, azonban mindenki megtette azt, hogy nagyon korrektül játszotta el a szerepét. Ez pedig szerintem így már elég.

Összegezve, a Vándorszínészek azért egy érdekes film lett, ha tetszett az előzetes vagy éppenséggel érdekel ez a téma, akkor nézd meg. Nem lesz minden idők legjobb filmje, de céljára több mint tökéletes. Nem kapunk bonyolult, több szálon futó történetet, de azért végig szórakoztató, s ami a legfontosabb, hogy szerethető lett a végeredmény. Ezek után pedig ránézek majd a rendező többi munkájára is mindenképp.

 

Értékelés:70%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)