A Kritikairoda
Kritikák

Expedíció

2018.03.20. 19:04, Bogár Bence
Bátor és meglepő.

 

A film előzetese elég jól össze volt rakva, az alapanyag pedig egy mára már kultstátuszt elért regény, viszont a kész terméket végül három ország (USA, Kanada, Kína) kivételével nem merték a mozikban vetíteni. Igen, itt az a helyes kifejezés, hogy nem merték, hisz a Paramount természetesen mindenhol mozikba akarta küldeni a produkciót. Az első tesztvetítések sikeresek voltak, azonban ekkor jöttek rá arra, hogy ez a darab nem éppen a casual nézők számára készült.

Márpedig sajnos a moziba járók nagy részét teszi ki ez a típus, tisztelet persze a kivételnek. Így a fentebb említett három országot kivéve mozikban hiába is keresnénk az Expedíciót, nálunk is a Netflixen lehet hozzájutni. Ami ugyan nem egy nagyvászon, de még mindig jobb, mintha a film semmilyen formában sem jutott volna el hazánkba.

A történet szerint az X térség egy olyan terület, amit egy ideje már nem térképeztek fel. Ide küldenek 5 nőt, hogy gyűjtsék össze tapasztalataikat, derítsék ki, hogy mi történhetett ezen a helyen. Köztük van a főhősnő (Natalie Portman) is, aki részben saját élete elől is menekült el, hogy részt vehessen az expedícióban…

Akárki akármit mond, ez a film egy piszok okos darab. Nagyon örülök annak, hogy végre egy sci-fi, ahol az idő nagy része nem fegyverropogással telik el, hanem azzal, hogy a történet okos kérdéseket tesz fel. Azt fontos lehet tudni, hogy az alkotás ezek közül mindenre nem ad választ, de ez nekem nem is volt probléma. Ha valaki meg élvezni akarja ezt az alkotást, ahhoz kell egy kis intelligencia is, így akik csak és kizárólag a szórakozást, de az értelmet nem feltétlenül keresik a filmek nézésében, inkább kerüljék el.

Minden kérdésre nem adnak választ, az Expedíció ugyanis annyit elvár a nézőtől, hogy merjen gondolkodni is. Így inkább az okos sci-fi alkotások közé sorolnám, mint amilyen volt tavaly is a zseniálisan sikerült Szárnyas Fejvadász 2049 is.

Hát igen, az is megbukott a mozikban, az Expedíciót pedig a legtöbb helyen már el sem merték indítani a nagyvásznas versenyben. Szomorú dolog az egy kicsikét, hogy ilyen elemi erejű filmek már nem érdeklik az embereket. Persze mindenki azt néz amit akar, de az attól még tény, hogy az Expedíció egy elsőrangú, elképesztően hangulatos élmény.

Én olvastam az első regényt is. A film nem teljes egészében követi azt, inkább csak felében-harmadában, de az biztos, hogy a Lovecrafti érzést nagyon át tudták adni itt is, ez pedig már az írott verziónak is nagy előnye volt, mikor olvastam.

Natalie Portman szenzációsan jó volt ebben a szerepben, szerintem nagyon remekül és érdekesen játszott. Ott van még Oscar Isaac is, aki nem főszereplő, de amikor a képernyőn van, akkor nagyon hatásos munkáról tesz tanúbizonyságot.

Összegezve, az Expedíció lehet hogy elsőre tényleg nehezen emészthető élmény lesz, de ezzel együtt az is biztos, hogy minden benne van, amiért a filmeket úgy általában szeretni lehet. Merész, bátor, érdekes kérdéseket taglal, mindezt úgy, hogy van az egésznek egy nagyon enyhe, ugyanakkor végtelenül feszült horror hatása is, ami miatt aztán tényleg mindenki emlékezni fog pár jelenetre, de erősen. Nem lesz mindenki kedvence, ugyanakkor végtelenül bátor, gyönyörű, izgalmas sci-fi.

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)