A Kritikairoda
Kritikák

Lady Bird

2018.03.01. 20:20, Bogár Bence
Ifjúság Sacramentoban.

 

Be kell vallanom, hogy egy kicsit nehéz helyzetben vagyok most. Filmek értékelésekor általában nem én vagyok a kontinens legszigorúbb ítésze, a jó filmek érdemeit pedig tényleg nem vitatom. Te, kedves olvasó, pedig már lefogadom, hogy most az elején azt szeretnéd tudni, hogy jól sikerült-e a Lady Bird?

Az a Lady Bird, amit 5 Oscarra jelöltek, s le merném fogadni, hogy nem fog majd győzelem nélkül maradni. Ugyanis ez egy kicseszett jó film. Olyan, amiről lehetne írni akár oldalakat, de addig nehéz lenne megérteni igazi értékeit, míg az olvasó meg nem nézte azt. Mert ez egy zseniális film, erre most tényleg nem kell sajnálni azt az ezrest, amibe kerül a belépőjegy.

 2002-ben játszódik a cselekmény, a helyszín pedig Sacramento, Kalifornia. Itt él a 17 éves Lady Bird (Saoirse Ronan), aki a hasonló korban lévők átlagos problémáival küzd. Helytállás az életben, némi veszekedés a muterral, szerelem, bizonytalan jövőkép, a családtól való elszakadás….

Megannyi érdekes, kényes kérdés, amivel előbb-utóbb mindenki biztosan szembe fogja találni magát. Itt megjegyezném, hogy csodálkozom azon, hogy a film itthon 12-es karikás, mert szerintem tipikusan olyan darab, ami azért annál több érettséget kíván meg. Ha viszont mi, nézők hajlandóak vagyunk a filmnek ajándékozni másfél órát az életünkből, akkor egy páratlan élménnyel lehetünk gazdagabbak.

A Lady Bird életképek sorozatát alkalmazza, hogy bemutassa egy átlagos(nak látszó) lány felnövéstörténetét. Aki volt ebben a korban már, az tudja igazán átérezni magának a filmnek a témáját, mondandóját.

Érdekesség, hogy a film egy ideig minden idők kritikailag legsikeresebb darabja volt a Rotten Tomatoes kritikaösszegyűjtő oldalon, de azóta már csak 99 pont a tetszésindex. Ami természetesen még mindig több, mint kimagasló. Azt javaslom, hogy a mielőtt nekiállnátok a filmnek, emlékezzetek vissza életetek ezen szakaszára, menjetek egy kicsit vissza a múltba. Akkor válik igazán zseniálissá Lady Bird útkeresése, élete, pillanatai.

A darab túlzott sablonok nélkül, őszintén mer mesélni erről a korról, meg még annál is sokkal többről. Számomra egyértelműen ez a többször nézős kategória. Greta Gerwing egy majd minden elemében tökéletes filmet rendezett. Persze most is lesznek majd vészmadarak, de nem érdemes rájuk túlzottan figyelni, mert tipikusan olyan alkotással állunk szemben, ami egy esélyt mindenkitől megérdemelne.

Saoirse Ronan a tökéletes Lady Bird, ebben egészen biztos vagyok. Lehet, hogy valójában 23 éves, de olyan természetességgel tudja hozni a 17 éves lányt, hogy az tényleg nem semmi. Lesz ő még Oscar-díjas színésznő. Szerepet kapott Lucas Hedges is, aki a Régi város után ismét nagyon jól játszott. De Timothée Chalamet nem különbben, szó szerint eme fiatal generáció krémjét válogatták itt össze!

Összegezve, szerintem a Lady Bird valóban egy kivételes mozgókép. Úgy tud mesélni a fiatalságról, egy 17 éves lány érzéseiről, ahogy előtte még gyakorlatilag egyik film sem. Kivételes, fontos film a felnőtté válásról és magáról az életről.

 

Értékelés:95%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)