A Kritikairoda
Kritikák

Éjszakai játék

2018.02.28. 20:10, Bogár Bence
Egy értelmes komédia.

 

Végre egy vígjáték, ami megtöri a szokásos kliséket és képes arra, hogy egy jó történetet meséljen el, de valóban működőképes és vicces jelenetekkel?

Az amerikai kritikusok kifejezetten szerették az Éjszakai játékot, annak ellenére is, hogy a legtöbben az előzetes után arra jutottak, hogy nem ez lesz az év nagy durranása a műfajban. De miután láttak a kész filmet, a legtöbben elismerően csettintettek, s a  ki is emelték, hogy egy nagy pozitív meglepetés ez a film. Nos, mindjárt mondom, nekem hogy tetszett.

A történet szerint egy baráti társaság rendszeres időközönként összegyűl, hogy baráti körülmények között társasjátékozzanak egy keveset. Egyszer azonban a játék váratlan fordulatot vesz. Eleinte úgy tűnik, ez is csak egy átlagos este lesz, azonban az események komoly fordulatot vesznek, a szereplőknek meg az életükért kell játszaniuk. Vagy az egész csak megrendezett? Ezt kell a csapatnak minél előbb kiderítenie…

Maga a történet nem lett rossz kategória, legalább volt annyi bátorságuk, hogy csavarjanak egyet az unalomig ismert kliséken, s valami kreatívabbat alkossanak a megszokottnál. Nem azt mondom, hogy ez egy hibátlan film lenne, mert közel sem az. Mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy én finoman szólva sem rajongok a vígjáték műfajért, de akkor még enyhén fogalmaztam. Ehhez képest meg tényleg egy nagy pozitív csalódás történt.

Vígjátékon utoljára akkor nevettem ennyit, amikor még a mozik adták a Rendes fickókat. Ahogy az, úgy az Éjszakai játék is megállja a helyét a krimi műfajában is: nem kell véresen komolyan venni a dolgokat, a fő szempont itt még továbbra is a szórakoztatás, ugyanakkor azért nem baj, hogy kaptunk egy érdekes krimi szálat is.

Tulajdonképpen, nem is érdemes tagadni, hogy melyik darabot parodizálják itt teljes erőbedobással: naná, hogy a mára már kultikussá vált Játsz/mát. Ahogy a David Fincher rendezte inspiráló is érdekes csavarokkal rendelkezik, úgy ez a film sem fél meglepni a nézőket. A másik dolog meg az ezernyi popkultúrás poén, apró geg, vicc, aminek a legtöbbje tényleg üt is.

Talán nem túlzás az, hogy itt megkapja a magáért fél Hollywood! (Szegény Denzel Washington! :D De nem spoilerezek…) Persze azért tudni érdemes, hogy az Éjszakai játék sem váltja meg a világot. Nem hinném, hogy Másnaposok szerű klasszikus lesz belőle. Ugyanakkor az is tény, hogy végre itt van egy fekete komédia, amely az elsőtől az utolsó pillanatig szórakoztat.

Persze azért vannak benne sablonok is, amiket el lehetett volna kerülni, de hát azok hol nincsenek? Jason Bateman nagyon szórakoztató volt ebben a szerepben, társa, Rachel McAdams pedig nem különbben.

Összegezve, az Éjszakai játék egy nagyon vicces és szórakoztató vígjáték. Mondom ezt úgy, hogy alapvetően ki nem állhatom a műfajt, az Adam Sandler féle vackoktól pedig szó szerint a falra tudnék mászni. De most itt van egy egyértelműen jól sikerült alkotás: ez sem zseniális kategória, mert semmi, de az égvilágon semmi újdonság nincs benne. A meglévő elemeket viszont brutál szórakoztatóan használják fel. A kutya pedig nagyon aranyos. Kifejezetten élvezetes, szórakoztató film.

 

Értékelés:70%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)