A Kritikairoda
Kritikák

Örök tél

2018.02.26. 17:48, Bogár Bence
Túlélni a gulágot.

 

Szász Attila rendező harmadik nagyjátékfilmje ez a Berni követ és a Félvilág után. A direktor úr eddig is olyan filmeket készített, amik a múltban játszódnak, ezalól pedig az Örök tél sem kivétel.

A premier tegnap este 21:00 órakor volt a Duna TV műsorán, azonban online felületen még egy teljes hétig elérhető lesz az alkotás, teljesen ingyen. Ennél jobb alkalom pedig szerintem nem is kell ahhoz, hogy egy esélyt adjunk az utóbbi évek egyik legkomorabb magyar filmjének.

A történet szerint a II. világégés idejében járunk valamikor. Tulajdonképpen, két gulágba került személy sorsa fonódik össze: Irén (Gera Marina) és Rajmund (Csányi Sándor) együtt próbálják meg átvészelni a legnagyobb borzalmakat, ahonnan a legtöbb embernek nem volt esélye soha hazatérni….

Ami azt illeti, az Örök tél szerintem már csak azért is egy nagyon hiánypótló darab, mert míg az Auschwitzos, zsidók kálváriáját előtérbe hozó filmeket rendszeresen kapunk, gondoljunk akár a hazai (Saul fia) vagy a külföldi (A zongorista) filmekre. Ezzel szemben a gulággal foglalkozó filmek száma már közel sem ilyen sok, pedig igenis beszélni kellene ezekről a szörnyű időkről. Hisz sajnos megtörténtek, ezen változtatni már sehogyan sem lehet.

A film alkotói nagyon helyes módon a gulágokban meghalt több ezer ártatlan emlékére ajánlották a munkájukat. Ahogy a hivatalos plakáton is látható, ez az eset bizony nem csak egy igaz történet alapján készült. Nagyon érdekes, s egyben kicsit furcsa dolog az, hogy épp ezt a filmet nem adják a mozik.

Jó, az igaz, nagyon nemes gesztus volt, hogy a tévében egyből megnézheti mindenki aki akarja, de ettől még tény, hogy az Örök tél inkább való a nagyvászonra, mintsem a kis képernyőkre. Például az operatőri munka is zseniális lett. Már csak maguk a képek is beszélnek, egyúttal nem is túlzottan nehéz a látottak hatása alá kerülni.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mivel másabb ez mint mondjuk a többi film, ami az ilyen haláltáborba kerülők sorsáról szól. Nos, annyiban mindenképpen, hogy itt nem akarnak erőszakkal az arcunkba tolni semmit, hanem helyette inkább azt érik el, hogy a néző kezdjen el gondolkozni. Már ha tud. Mert aki nem, az biztos nem fogja értékelni a látottakat, az biztos. Ezt ki kellett mondani, hogy tisztázódjon.

A színészi játék is kifogásolhatatlan lett szerintem. Itt van a főszerepben Gera Marina, akinek ez az első komolyabb színészi munkája, mégis nagyon hiteles és jó alakítást tett le az asztalra. A szereplők közt találhatjuk még Csányi Sándort is, aki talán még soha nem kapott ilyen fontos szerepet. A lehetőséggel pedig nagyon élt, ez látszik a játékán is. Külön kiemelném, hogy a végjáték, a lezárás az egyik legkeserűbb, legzseniálisabb jelenet amit az utóbbi jó pár évben magyar filmben láthattam. Szem valószínűleg nem fog szárazon maradni.

Összegezve, az Örök tél több mint egy hiánypótló mű, hisz zseniális is egyben. Sokkal inkább való egy jó nagy vászonra, mintsem a TV képernyőjére, de hát ez van, így remélhetőleg azért tényleg többen meg fogják nézni. Amit egyébként csak ajánlani tudok, hisz, mint mondtam, az Örök tél kivételes film. Az érettebb, gondolkodni is tudó nézőknek tényleg csak ajánlani tudom, mindenképp megéri a megtekintést.

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM