A Kritikairoda
Kritikák

Az étkezde

2018.02.19. 21:52, Bogár Bence
Egy kultklasszikus a '80-as évekből.

 

Vannak olyan kultikus filmek, melyeknek nem csak a mozitörténelemben betöltött szerepe fontos, de éppen útjára is indított 1-2 nagy nevet, akikből később igazi sztárok, ikonok lettek. Ilyen darab Az étkezde is, mely nem csak alapötlete, de megvalósítása miatt is ott van a legnagyobbak között.

Nem csak, hogy egy remekbeszabott történet nyújt a nézőnek, de igazából a világ is itt ismerhette meg akkoriban Mickey Rourke és Kevin Bacon nevét. Tulajdonképpen, nyugodtan mondhatjuk, hogy Az étkezde egy olyan kultfilm, melyet hiába nem ismernek sokan, egy szűkebb réteg körében azóta is több mint hivatkozási alap.

A történet szerint a helyszín Baltimore, 1959-ben járunk. A film pár fiatal haver (többek között Mickey Rourke és Kevin Bacon alakításában) életét követik nyomon. A legtöbbjük főiskolára jár, vagy legalábbis abban a korban van. Közös bennük a barátságon kívül, hogy időről időre összegyűlnek egy kis étkezdében, ahol kibeszélhetik a világ dolgait pár hamburger, krumpli és kóla társaságában. Az igazi élet még előttük áll….

Nem húzom tovább az időt, Az étkezde nem alaptalanul lett kultfilm, ugyanis minden megvan benne, amire csak egy zseniális mozgóképnek szüksége van. Természetesen ez is egy olyan darab, melyet nem mindenki fog egyformán értékelni, ugyanakkor az tény, hogy nekem kivételes élményt nyújtott. Tulajdonképpen, a társaság minden tagját megismerhetjük egy kicsit.

Ők egy olyan korban éltek, amikor a legtöbb fiatal még nem szenny zenét hallgatott (külön érdemes figyelni a haverok eszmecseréjét a zenéről: jobbnál jobb előadók nevei hangzanak el). A késő ’50-es évek Amerikája (azon belül is Baltimore) egy kivételesen hangulatos hely volt.

Itt követhetjük nyomon, ahogy a srácok próbálnak boldogulni az életben. Az étkezde egy kicsit coming of age mozi is egyben, mégpedig a korai darabok táborából. A rendező, Barry Levinson (Az esőember) kiválóan hozta tető alá a filmet: ő egy tényleg tehetséges direktor, akinek nevéhez nem is csak egy klasszikus köthető.

A film végülis a sok apró, de annál érdekesebb életkép miatt alkot tökéletes egészet, ahol nem csak az adott korba, de az abban élő fiatalok világába is betekinthetünk. Szerintem ez egy sokkal érdekesebb és hangulatosabb kor volt a mainál, s nem utolsósorban értékesebb is. De ez természetesen csak az én véleményem. Mint mondtam az elején, több nagy karriert befutott színész is itt kóstolhatta meg először egy kicsit a rivaldafény ízét.

Köztük van az azóta horrorguruként elhíresült Kevin Bacon (pl. Péntek 13). Nos, ő itt még tényleg nagyon fiatal volt, de szerintem ennek ellenére is karrierjének egyik legjobb, leginkább őszinte alakításáról beszélhetünk. A zseniális Pankrátorért később Oscarra jelölt Mickey Rourke is nagyot alakít. (Külön érdemes figyelni a mozis jelentét: egyszerűen zseniális, na!) Szerintem Rourke ezen alakítása egyértelműen benne van a legjobbjai között. Ő is talán 30, vagy még annyi sem lehetett, mikor anno forgott a film.

Összegezve, az Étkezde egy zseniális alkotás lett szerintem. Igazi varázsa talán épp abban rejlik, hogy visszarepíti a nézőt egy már elfeledett korba, ahol az élet még teljesen más volt, ahol a fiatalokra még másként tekintettek. Érdemes lehet a filmet abban az életkorban megnézni nagyjából, ahány évesek a főbb karakterek. Az étkezde egy kultfilm, melyet csak ajánlani tudok. Egy igazi kincs, tele értékkel és stílussal.

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.