A Kritikairoda
Kritikák

Én, Tonya

2018.02.05. 19:25, Bogár Bence
Margot Robbie a csúcson.

 

Tonya Harding nagyon híres korcsolyázónő volt a ’90-es években. Nevét ennek ellenére sokan nem is ehhez, hanem egy nagyon ismert esethez kötik, melyet természetesen a film is belesző a cselekményébe. Hogy pontosan mi történt, azt az igaz történet ellenére sem ismertetném, hátha akad, aki nem igazán ismeri a részleteket. A lényeg viszont az, hogy szerintem lehet jó életrajzi filmet készíteni, viszont valljuk be, hogy ez az a műfaj, ahol nem nehéz elszúrni a dolgokat.

Szerencsére az Én, Tonya több szempontból is nagyon jól veszi az akadályokat, így adva a nézőknek egy kellemes és nem mindennapi 2 órát. Na meg persze egy remekelő Margot Robbiet.

A történetről most csak röviden: azt ismerhetjük meg, hogy Tonya Harding (Margot Robbie) hogyan küzdötte fel magát, hogy egy ismert korcsolyázó legyen. Ebben természetesen közrejátszott kapcsolata drákói szigort alkalmazó anyjával, valamint a férjével (Sebastain Stan) is. A film végigköveti a főhősnő életét kisgyermekkorától egészen a legnagyobb sikerekig, majd az azt követő időkbe is.

Valljuk be, hogy papíron nem hangzik a világ legizgalmasabb ötletének filmet készíteni egy korcsolyázóról anélkül, hogy az nagy többségben ne csak a sportág szerelemeseit vonzza be a mozikba. A szerencse az, hogy végül nem egy sportfilmet kapunk, hanem inkább egy profi életrajzi drámát, jókora mennyiségű abszurd humorral.

Az Én, Tonya nem fél sok dologból viccet csinálni, ez pedig kétségkívül jól is áll neki. Persze a rendező is elismerte egy interjúban, hogy vicces filmet akart készíteni, de azért nem túlságosan. Így a végeredmény nagy örömre nem a vígjáték lett, hanem egy érdekes hangulatú, helyenként már a kelleténél is furcsább élmény, ahol nagy valószínűséggel tényleg hiteles képet kaphatunk Tonya Harding életéről.

Az anya-lánya viszonyt nagyon érdemes figyelni, főleg az elején, hisz már akkor akad egy nagyon durva pillanat, amikor egyik néző sem lett volna szívesen a kis Tonya helyében. De persze a férje sem volt egy szent ember, épp ellenkezőleg: nagyon érdekes, hogy a főhősnő milyen különös alakokkal töltötte élete nagy részét.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy a végeredmény nem lenne ilyen jó Margot Robbie (Suicide Squad, A Wall Street farkasa) zseniális alakítása nélkül. Eddig is tudtuk, hogy Robbie egy nagyon jó színésznő, de azt mindennemű túlzás nélkül mondom, hogy most tényleg élete legjobb formáját hozta. Ezért pedig egy pillanatig sem tudok azon csodálkozni, hogy jelölték őt az Oscarra.

Mellette pedig játsszanak akármilyen jól is, akarva-akaratlanul eltörpülnek a többiek. Persze Sebastian Stan (Amerikai Kapitány: Polgárháború) is teljesen korrektül alakított, de el kell azt fogadni, hogy most ez a show elsősorban nem róla szól.

Összegezve, az Én, Tonya egy nagyon jó kis film. A fekete humor ezen őszinte és bevállalósabb fajtája garantáltan nem fogja elnyerni mindenkinek a tetszését, én azonban örülök annak, hogy a kész termék több ponton is őszinte tud lenni. Néha talán már őszintébb is a kelleténél, azonban legnagyobb ereje kétségen kívül épp ebben rejlik. Meg abban, hogy most már végleg bebizonyosodott: Margot Robbie egy remek színésznő. Az Én, Tonya egy végtelenül szórakoztató, cinikus és nem mindennapi élmény. Nem csak az életrajzi filmek kedvelőinek tudom ajánlani, hanem gyakorlatilag szinte mindenkinek. Nagyon érdekes és merész film.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)