A Kritikairoda
Kritikák

Mom and Dad

2018.01.27. 19:46, Bogár Bence
Nicolas Cage újra elemében!

 

Nicolas Cage és Brian Taylor rendező második közös munkája ez a film. A direktor úrról nem árthat tudni, hogy eddig nem éppen közkedvelt filmeket rendezett, a nevéhez fűződik többek között a Gamer- Játék a végsőkig, a két Crank film és a második Szellemlovas is. Ha valaki engem kérdezne, csak annyit mondanék, hogy az első Crank filmet nem láttam, de a többi úgy borzalmas, ahogy van.

Ezt, valamint Nicolas Cage utóbbi pár filmjét figyelembe véve nem számítottam túl sok jóra a Mom and Dad című alkotástól sem. Annál inkább meglepett, hogy végül a végeredmény egyáltalán nem lett kínos. Sőt, kifejezetten fura, hogy egy eddig csak és kizárólag rossz filmeket tető alá hozó rendező végre letett valami igazán értékelhetőt az asztalra. Meglepő, na.

A történet szerint a világ egyik napról a másikra megváltozik: a szülőkből őrült ámokfutók lesznek. Érdekes dolog, hogy mindenki csak a saját gyerekét akarja mindenáron eltenni láb alól, de más emberekre nem veszélyesek. Természetesen ez alól nem kivétel a Ryan család sem, ahol szintén megőrül a két szülő (Nicolas Cage és Selma Blair). A két gyereknek pedig túl kell élnie valahogy az esetet, ha nem akarnak áldozatul esni a túlzott „szülői szeretetnek”…

Hadd tisztázzak valamit még az elején: a Mom and Dad műfaja ugyan beleesik a horror kategóriába, de ez nem jelenti azt, hogy ez most egy darabolós-csonkolós-kannibálos móka lenne. Mert nem az, sokkal inkább érdemes megfigyelni a nem is olyan ritkán előforduló fekete humort, ami végigköveti az egész filmet.

Nem kell teljesen komolyan venni szerintem a látottakat: a valóságban úgysem fog ilyen eset történni (legalábbis remélem), meg amúgy sem igazán derül ki, hogy mi okozza az egészet, hisz az emberek tudatuknál maradnak mindvégig, nem változnak át hörögve zombivá. Felesleges is azzal fáradozni, hogy megpróbálunk értelmet keresni a dolgoknak: nem érdemes, helyette inkább adjuk át magunkat a filmnek.

Ha valaki így tesz, akkor garantálhatom, hogy az utóbbi évek egyik legjobb horror élményével lesz gazdagabb, ami legalább annyira vicces is. Gyakorlatilag olyan az egész, mintha fogták volna a Reszkessetek, betörők alapötletét, csak a betörők szerepét ezúttal az ősök hozzák, akik mindenáron el akarják kapni a csemetéket.

Tulajdonképpen, igen: az egész felfogható szatírának is, annak pedig tényleg kimagasló. Nem hinném, hogy mindenki fogja szeretni a látottakat, nekem azonban elnyerte a tetszésemet. Természetesen kell egy bizonyos hangulat ahhoz, hogy ezt értékelni tudjuk. A másik dolog meg az, hogy aki nincs oda az abszurd, megmagyarázatlan, különös filmekért, az még csak bele se vágjon.

 Nicolas Cage elképesztően jó volt ebben a szerepben. Az Oscar-díjas színész utoljára igazán emlékezeteset a 2013-as Joe című filmben nyújtott, szóval itt volt az ideje, hogy ismét bizonyítsa tehetségét. Elvégre ő aztán tényleg nem arra lenne méltó, hogy a téka legalsó polcában található filmekhez adja a nevét. Remélem, hogy a jövőben is inkább jó filmekhez ír majd alá.

Összegezve, a Mom and Dad közel sem ajánlható mindenkinek, azonban az is biztos, hogy nem lett belőle végül egy sablonos élmény. Aki szereti a nem szokványos, érdekes filmeket, mindenképpen adjon neki egy esélyt. Azt nem mondom, hogy horror téren nem láttam az elmúlt években jobb filmet nála, az viszont tuti, hogy az abszurd humorral keverve ez egy igazán egyedi koktélt alkot. De csak ínyenceknek ajánlott!

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...