A Kritikairoda
Kritikák

Floridai álom

2018.01.18. 20:42, Bogár Bence
Egy őszinte élmény.

 

Vannak azok az alkotások, melyek már többek, mint egyszerű filmek. Mert a belőlük levonható tanulságnak, a magas szórakoztatási faktornak, az elsőrangú minőségnek, vagy egyéb fontos értékeknek köszönhetően meghatároznak egy generációt is akár. Nos, a Floridai álom című darabot valószínűleg nem fogja mindenki egyformán értékelni, garantáltan sokan lesznek, akik a gyomra majd nem veszi be.

Pedig ez a film maga a megismételhetetlen csoda, ilyen alkotás tényleg 10 évente ha egyszer elkészül. Basszus, még most is erősen a látottak hatása alatt vagyok. De egy ennyire zseniális film esetében ez nem is csoda.

A történet helyszíne Florida, s gyakorlatilag végig egy, az ottani Disneyland közelében található motelek körül zajlik a cselekmény. Az egyik ilyen motelban él a 6 éves Moone (Brooklyn Prince) az anyjával (Bria Vinaite). Még javában tombol a nyár, a kislány pedig jobb híján a környéken tölti az idejét barátaival. Egy turistaparadicsom határán, ahol (hiába van egy köpésnyire az "amerikai álom") maga a nyomor is erősen jelen van. Két különböző világ egymás mellett…

Most nem az egész filmet átfogó cselekményről lehet beszélni, hanem apróbb események, momentumok alkotnak majd egy nagy egészet a végére. Hogy miért is olyan hatalmas dolog ez a film? Hát azért, mert egy gyermek szemszögéből mutatja be a mai világot. Gyermeki naivitás vegyül a szomorú mindennapokkal. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor egy kislány ezen a helyen is boldog lehet.

A Floridai álom elképesztően fajsúlyos témát közvetít a néző felé, főleg úgy, hogy azért mégiscsak egy nagyon fiatal kislány a főszereplő. A felnőttek komoly és komor világa pedig keveredik azzal, amit ezekből a kicsik is észrevesznek. Mestermű ez az elsőtől az utolsó pillanatig. Egy olyan komoly élmény, melyet garantáltan nem fog mindenki értékelni, de aki igen, az sokáig nem fogja feledni a látottakat.

Főleg értem ezt a befejezésre: a Floridai álom alapvetően nagy részben nem egy sírós film, azonban abban is biztos vagyok, hogy mire feltűnik a stáblista, a legtöbb szem nem marad majd szárazon. Elképesztően intenzív, erőteljes a vége, ami már egyértelműen azt mutatja meg, hogy milyen is a csúnya, ronda valóság. Mindezt egy kislány szemszögéből.

Ezért olyan keserű élmény, de mégis benne van az élet, a remény, a boldogság: van úgy, hogy ez a film sok apró, aranyos pillanatának köszönhetően felemel, a befejezés viszont nagyon keserű. A képi világ pedig valami elképesztő, nem sok ilyet láttam eddig. A látottak az elsőtől az utolsó pillanatig biztos kézzel vannak megrendezve: köszönhetjük ezt annak a Sean Bakernak, ki előző filmjét (Tangerine) teljes egészében egy iPhone 5S-sel rögzítette. Ez a nem semmi.

A színészi játék is elsőrangú. A motel gondnokát Willem Dafoe kelti életre. Komolyan mondom, elképesztő ez a színész. Ha csak annyit látunk, ahogy csöndben cigarettázik a sötétben, annak is elképesztő a kisugárzása. Ebben a filmben nyújtja az eddigi egyik, ha nem A legjobb alakítását. A kislányt pedig Brooklyn Prince játssza. Őszintén mondom, fantasztikusan: sok felnőtt színészt lesöpörne a vászonról, olyan remek volt. El nem tudom hinni, hogy tudott ennyi idősen ilyen remekül játszani.

Összegezve, már most biztos vagyok abban, hogy a Floridai álom az év egyik legjobb filmje lesz. Még akár az elsőség is összejöhet neki, olyan fantasztikus. Feledhetetlen, igazi moziélmény. Olyan, ami 10 vagy 20 évente csak egyszer történik meg. A keserű mindennapok ábrázolása egy ártatlan, de nagyon szerethető kislány főszereplésével: garantálom, hogy ilyen filmet még senki nem látott előtte. Hibátlan, megismételhetetlen mozgókép. Egy igazi, nagybetűs filmélmény.

 

Értékelés:100%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB