A Kritikairoda
Kritikák

Floridai álom

2018.01.18. 20:42, Bogár Bence
Egy őszinte élmény.

 

Vannak azok az alkotások, melyek már többek, mint egyszerű filmek. Mert a belőlük levonható tanulságnak, a magas szórakoztatási faktornak, az elsőrangú minőségnek, vagy egyéb fontos értékeknek köszönhetően meghatároznak egy generációt is akár. Nos, a Floridai álom című darabot valószínűleg nem fogja mindenki egyformán értékelni, garantáltan sokan lesznek, akik a gyomra majd nem veszi be.

Pedig ez a film maga a megismételhetetlen csoda, ilyen alkotás tényleg 10 évente ha egyszer elkészül. Basszus, még most is erősen a látottak hatása alatt vagyok. De egy ennyire zseniális film esetében ez nem is csoda.

A történet helyszíne Florida, s gyakorlatilag végig egy, az ottani Disneyland közelében található motelek körül zajlik a cselekmény. Az egyik ilyen motelban él a 6 éves Moone (Brooklyn Prince) az anyjával (Bria Vinaite). Még javában tombol a nyár, a kislány pedig jobb híján a környéken tölti az idejét barátaival. Egy turistaparadicsom határán, ahol (hiába van egy köpésnyire az "amerikai álom") maga a nyomor is erősen jelen van. Két különböző világ egymás mellett…

Most nem az egész filmet átfogó cselekményről lehet beszélni, hanem apróbb események, momentumok alkotnak majd egy nagy egészet a végére. Hogy miért is olyan hatalmas dolog ez a film? Hát azért, mert egy gyermek szemszögéből mutatja be a mai világot. Gyermeki naivitás vegyül a szomorú mindennapokkal. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor egy kislány ezen a helyen is boldog lehet.

A Floridai álom elképesztően fajsúlyos témát közvetít a néző felé, főleg úgy, hogy azért mégiscsak egy nagyon fiatal kislány a főszereplő. A felnőttek komoly és komor világa pedig keveredik azzal, amit ezekből a kicsik is észrevesznek. Mestermű ez az elsőtől az utolsó pillanatig. Egy olyan komoly élmény, melyet garantáltan nem fog mindenki értékelni, de aki igen, az sokáig nem fogja feledni a látottakat.

Főleg értem ezt a befejezésre: a Floridai álom alapvetően nagy részben nem egy sírós film, azonban abban is biztos vagyok, hogy mire feltűnik a stáblista, a legtöbb szem nem marad majd szárazon. Elképesztően intenzív, erőteljes a vége, ami már egyértelműen azt mutatja meg, hogy milyen is a csúnya, ronda valóság. Mindezt egy kislány szemszögéből.

Ezért olyan keserű élmény, de mégis benne van az élet, a remény, a boldogság: van úgy, hogy ez a film sok apró, aranyos pillanatának köszönhetően felemel, a befejezés viszont nagyon keserű. A képi világ pedig valami elképesztő, nem sok ilyet láttam eddig. A látottak az elsőtől az utolsó pillanatig biztos kézzel vannak megrendezve: köszönhetjük ezt annak a Sean Bakernak, ki előző filmjét (Tangerine) teljes egészében egy iPhone 5S-sel rögzítette. Ez a nem semmi.

A színészi játék is elsőrangú. A motel gondnokát Willem Dafoe kelti életre. Komolyan mondom, elképesztő ez a színész. Ha csak annyit látunk, ahogy csöndben cigarettázik a sötétben, annak is elképesztő a kisugárzása. Ebben a filmben nyújtja az eddigi egyik, ha nem A legjobb alakítását. A kislányt pedig Brooklyn Prince játssza. Őszintén mondom, fantasztikusan: sok felnőtt színészt lesöpörne a vászonról, olyan remek volt. El nem tudom hinni, hogy tudott ennyi idősen ilyen remekül játszani.

Összegezve, már most biztos vagyok abban, hogy a Floridai álom az év egyik legjobb filmje lesz. Még akár az elsőség is összejöhet neki, olyan fantasztikus. Feledhetetlen, igazi moziélmény. Olyan, ami 10 vagy 20 évente csak egyszer történik meg. A keserű mindennapok ábrázolása egy ártatlan, de nagyon szerethető kislány főszereplésével: garantálom, hogy ilyen filmet még senki nem látott előtte. Hibátlan, megismételhetetlen mozgókép. Egy igazi, nagybetűs filmélmény.

 

Értékelés:100%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)