A Kritikairoda
Kritikák

A pankrátor

2018.01.15. 19:43, Bogár Bence
Keserédes második esély.

 

Darren Aronofsky ezen filmje rendkívül sokrétű, annak ellenére is, hogy most nem hatja át a rendezőre oly nagyon jellemző szimbolika. Tulajdonképpen, kezdeném az egészet egy vallomással: egy film megtekintése után csak akkor látok neki rögtön a róla való írásnak, ha az aktuális, hogy minél előbb mehessen is ki az oldalra. A régebbi filmekről melyeket megnézek, nem is mindig írok. De most nem bírtam megállni, nem telt el 10 perc gyakorlatilag azóta, hogy véget ért. Éreztem, tudtam, hogy most azonnal billentyűzetet kell ragadnom, míg még friss ez a zseniális élmény.

Ugyanis A pankrátor egy olyan zseniális darab, mellyel jó régóta nem hozott össze a sors. Sőt, azt most gondolkozás nélkül ki merem jelenteni, hogy minden idők legjobb pankrációról (is) szóló filmje. Mert még mellette is annyi fontos dologról szól.

A történet főszereplője egy mára már kiégett pankrátor (Mickey Rourke), aki a ’80-as években élte az abszolút fénykorát, azóta viszont a feledés homályába került. Mostanában kisebb helyeken, jóval kevesebb közönség előtt hódol csak szenvedélyének, a nagy sikerek egyértelműen véget értek. A férfi alig tud megélni egyik napról a másikra. Lányával (Evan Rachel Wood) már nagyon régóta nem beszéltek, közben pedig úgy néz ki, hogy beleszeretett egy táncosnőbe (Marisa Tomei). A férfi egy nap szívroham kap, ezért úgy dönt, változtatni akar…

Azért azt hadd szögezzem le, hogy egy hasonlat mégis akad itt a valósággal. A hasonlatot pedig úgy hívják, hogy Mickey Rourke. Az egész film tulajdonképpen egy mesteri párhuzam. Rourke is a ’80-as években élte fénykorát, ekkor kapta a legjobb szerepeket (pl. Angyalszív).

A színész akkoriban igazi szimbólum volt, hölgyek milliói rajongtak érte. Később úgy döntött, inkább ökölvívó akar lenni, de pár év múlva visszatért a színészethez. De arcát csak plasztikai műtétekkel tudták volna megmenteni, ez a Mickey pedig már nem az a Mickey volt. Később jó pár rossz filmhez is aláírt, de kellett valaki, aki megmutatja, hogy ő továbbra is az a zseniális színész, akinek a világ megismerte.

 Ez a valaki pedig Darren Aronofksy rendező, aki sikeresen be is bizonyította, hogy főszereplőnk valójában mekkora egy színészóriás is. Hisz a legfontosabb továbbra is az, hogy belül mi van, s nem a külsőségek. Az egész darab egy folyamatot mutat be, méghozzá az egykor elismert embert, akit már a világ elfelejtett. Ő azonban megpróbálja a dolgokat helyrehozni.

A pankrátor egy elsőrangú dráma, ami nem terem minden sarokban. Tényleg elképesztően mutatják be a dolgokat, a megtörést, de persze azt is, hogy ezekből is talpra lehet állni. De ennek súlyos ára van. A film végig egy mesteri ívet jár be, aminek egy fantasztikus befejezés a megkoronázása. Nem, itt nem hamis műérzelmek vannak, hanem igazi dráma. Aki kibírja ekkora érzelmek mellett, hogy abszolút ne hagyja el a szemét egy könnycsepp sem, az híján lehet minden érzelemnek.

Mickey Rourke pedig lubickol ebben a szerepben, végül az Oscarról is alig maradt le. Pedig nagyon megérdemelte volna, mert mesterit alakított. De Marisa Tomei szintén nagyon jól játszott, ahogy Evan Rachel Wood is.

Összegezve, A pankrátor egy tökéletes film. Sokan nem szerették, nincsenek vele kibékülve, mindenképpen kell ahhoz érettség, hogy igazából felfogjuk a dolgokat. Hogy miről is szól ez a mestermű. Arról, hogy a fényes múlt ellenére bárki „parkolópályára” kerülhet, ahonnét tényleg csak úgy lehet visszajönni, ha valaki a teljes szívét beleadja. Néha még úgy sem. Szavakkal szinte kis sem lehet fejezni, hogy mekkora mestermű. Az egyik legjobb film, tele értelemmel, érzelmekkel, szívvel és értékkel. Ez a filmművészet.

 

Értékelés:95%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)