A Kritikairoda
Kritikák

Kicsinyítés

2018.01.13. 18:50, Bogár Bence
Matt Damon összezsugorodik.

 

Alexander Payne rendező talán legérdekesebb projektjének tűnt a leírás alapján legújabb filmje, a Kicsinyítés. Pedig neki korábban is köszönhettünk már olyan érdekes filmeket, mint amilyen a Nebraska és az Utódok voltak.

Legújabb alapötlete pedig volt annyira abszurd, hogy egy interjú szerint még Matt Damon is azt hitte, hogy ez egy átverés, vagy legalábbis hogy meglesz a dolog trükkje. Pedig maga az alap már önmagában is nagyon érdekes, sőt mi több, egész egyszerűen olyan, amivel mozgókép előtte még nem igazán foglalkozott.

A történet szerint norvég tudósok kifejlesztenek egy eljárást, melynek segítségével az emberek apróra kicsinyítik, aminek több előnye is van. A „kis” embereknek már egy játékház is kész palota lehet, sőt jelenlegi vagyonukkal is bőven elélhetnek életük végéig. Egy párnak (Matt Damon és Kristen Wiig) megtetszik ez az ötlet, ezért úgy döntenek, hogy ők is élni akarnak ezzel az eljárással…

Ne tagadjuk le, hogy a Kicsinyítés alapötlete abszurd, ugyanakkor több mint érdekes. El lehetett volna ezt viccelni egy olcsó, hamar feledhető vígjátékkal is, de szerencsére nem ez történet. Ami azt illeti, a film műfaja dramedy lenne: viccesebb és drámai részek váltják egymást, mindig éppen jól beosztva. A Kicsinyítés pedig szerencsére tudott élni az alapfelállással, s azt végig érdekes vezetik is fel.

A film legnagyobb erőssége egyértelműen kb az első egy óra: ekkor nem csak bemutatják magát a folyamat, de a mögötte húzódó okot is, amiért a főszereplő úgy dönt, hogy belevág a dolgok közepébe. Ami nagyon tetszett, hogy a filmnek okos gondolatai vannak nem csak a jelenlegi világról, de magáról az életről is. Még a megtekintés után is sokáig el lehet gondolkozni azon, amit ebben a remek kis filmben láthattunk.

A darab a második felére egy kicsit gyengébb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne: egész egyszerűen csak másabb irányt vesznek a dolgok. Lesz, akinek ez majd tetszik, lesz akinek nem, ez így van rendjén. Ha a filmet egészében kell értékelnem, akkor azt mondom, hogy mindenképp tetszett amit láttam: már most biztosak lehetünk abban, hogy a Kicsinyítés az év egyik legkülönlegesebb élményét adja.

Már ha valaki hajlandó arra, hogy egy nagyon abszurd, egyáltalán nem megszokott, szatirikus történetet éljen át. Alexander Payne eddig sem rendezett tucatfilmet, ez a tendencia pedig most sem szakadt meg.

Matt Damon szerintem tökéletes volt ebben a szerepben. A színész láthatóan mindent kihozott az alakításából, amit csak lehetett: ha kell drámázott, de természetesen viccesebb részei is akadtak. Feleségét pedig Kristen Wiig (anyám!) alakítja, méghozzá egész korrektül. Kifejezetten vicces szerepet kapott Christoph Waltz (Django elszabadul) is, aki talán még soha nem keltett életre ilyen érdekes figurát.

Összegezve, a Kicsinyítés minden lett, csak tucatfilm nem. Én ennek pedig csak és kizárólag örülni tudok. Alexander Payne ismét egy minden elemében különleges filmet rendezett, valós tanulsággal, elgondolkodtatóan, ugyanakkor ha a helyzet úgy kívánta, akkor nem kellett a szomszédba mennie pár jó poénért sem. A színészek is jól játszottak. Beszűkült látókörűeknek, tucatfilmeken felnőtt személyeknek nem tudom ajánlani, mindenki más viszont nyugodtan adjon egy esélyt neki. Abszurd, nem hétköznapi, ugyanakkor érdekfeszítő és  nagyon szerethető.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)