A Kritikairoda
Kritikák

Elit játszma

2018.01.12. 20:19, Bogár Bence
A női Wall Street farkasa?

 

Aaron Sorkin eddig leginkább leginkább íróként vett részt a filmes világban, azonban az Elit játszma című film képében megérkezett az első rendezése is. Egy kicsit különös az, hogy 56 évesen kezdett el rendezni, azonban azt kell mondanom, hogyha minden jövőbeli projektje ennyire érdekes lesz, akkor nincs itt mitől félni. A film egy igaz történeten alapul.

Molly Bloom (Jessica Chastain) profi síelő volt, azonban egy baleset véget vet a nagy karriernek. A csalódott nő ezután Los Angelesbe költözik, ahol másodállást vállal. A főnöke pókerklubjában segít be, ez pedig egy olyan világ, amit eddig csak távolról figyelhetett. Molly hamarosan a legnagyobbak közt találja magát…

Aki látott ehhez hasonló életrajzi filmeket, az sejtheti hogy az egész nagyjából három szakaszból épül fel: az elején a főhős(nő) még távol van álmaitól, hogy később beteljesíthesse azokat. Azonban a végén szinte mindig elkerülhetetlen a bukás. Így történt itt is  (félig-meddig legalábbis). Tulajdonképpen, nyugodtan lehet mondani azt is, hogy a film a Wall Street farkasa című Scorsese-rendezés unokatestvére.

Egyébként a Scorsese stílus az egész mozi alatt eléggé befigyelt: egy kicsit hasonlítanak a látottak a mester Casino című remekművére, mondjuk az is igaz, hogy azért az Elit játszma egy életrajzi dráma, s nem egy gengsztereposz. Azért meg kell mondjam, meglepődtem nem is kicsit, hogy egy rendező hogy tudott elsőre ilyen munkát kiadni a kezéből.

Jó, tudom, hogy előtte is bőven volt dolga a filmek háza táján, de azért mégiscsak ez lenne az első rendezése. Pedig meglehetősen alapos, akár egy öreg és tapasztalt róka munkája is lehetne. A történet elmesélésére egyébként több idősíkot használnak: ez nem csak arra elég, hogy végig izgalmas legyen a látott story, de arra is, hogy egy kis egyedi ízt kölcsönözzön a végeredménynek.

Nos, ha azt mondom, hogy a Wall Street farkasa Leonardo Di Caprio jutalomjátéka volt, akkor azt is teljes nyugalommal hozzátenném, hogy most meg Jessica Chastain brillírozik hasonlóképpen a vásznon. Eddig is tudtam, hogy ő egy nagyon tehetséges színésznő, de talán most láttam tőle élete (eddigi) legjobb játékát. Pedig tavaly is nagyot alakított a Miss Sloane című politikai drámában, amit sajnos nálunk nem adtak a mozik.

Feltűnik még a filmben Idris Elba (A setét torony) is, aki most mellékszerepet játszik, szerintem teljesen korrektül. Akit még mindenképpen ki kell emelnem, az a Molly apját alakító Kevin Costner. Nagyon jól jött a színésznek ez a szerep szerintem: ugyan a főszerep egyértelműen nem az övé, de attól még azt nyugodtan ki merem jelenteni, hogy az apa-lánya dialógusok egyszerűen zseniálisak lettek. De komolyan, vérprofik.

Összegezve, az Elit játszma szerintem egy nagyon jó kis film lett. Sajnos a vége felé egy kicsit megbicsaklik az addig majdnem teljesen makulátlan összkép, de ennek ellenére is nyugodtan érdemes neki bizalmat szavazni. A rendezés biztos kézről árulkodik, de alapvetően is, tényleg minden elemében egy összeszedett, alapos munka lett a végeredmény. Jessica Chastain ezen alakításával pedig tényleg bekerült nálam a legnagyobbak közé. Elit játszma egy elit színésznővel.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.