A Kritikairoda
Kritikák

The Commuter: Nincs kiszállás

2018.01.11. 21:25, Bogár Bence
Hajsza a Neeson expresszen.

Liam Neeson és Jaume Collet-Serra rendező negyedik közös munkája már a The Commuter című film. Ez a (vélhetően) nagy barátság még 2011-ben kezdődött meg Az ismeretlen férfi című darabbal, ezt követte a Non-Stop, majd az Éjszakai hajsza is.

Én láttam ezeket a filmet, s alapvetően tetszettek is: egyik sem az Oscarért versenyzett, de kifejezetten szórakoztatóak voltak. Az meg már csak megint a másik dolog, hogy az „öreg” akciósztárok közül számomra toronymagasan Neeson a favorit.

A történet szerint egy üzletember (Liam Neeson) minden nap ingázik (innen az eredeti cím is) egy vonaton. Sokakat ismer is az utasok közül, míg van, akivel még soha nem találkozott. Egy nap azonban egy nő (Vera Farmiga) rejtélyes játékra invitálja őt: az lesz a feladata, hogy keresse meg a vonaton az oda nem illő személyt. Az elsőre ártatlannak tűnő dolog komoly fordulatot vesz: ha a férfi nem segít a tervben, akkor azt a családja és az utasok élete bánja…

Alapvetően, én mint mondtam, láttam a rendező eddigi munkáit a műfajban, így nagyjából sejtettem, hogy mire számítsak. Ami végül be is jött. A The Commuter története korrekt kategória: még arra is futotta, hogy a vége felé csavarokat is beleszőjenek a nagy egészbe, szóval ha nem is világmegváltó, de teljesen ötletes és érdekes story a jussunk.

Ugyanakkor az egy pillanatig sem válik kétségessé, hogy egy B filmet nézünk: viszont azt is hozzá kell tennem, hogy egy nagyon szórakoztató, jól elkészített B filmet. Ha pedig tudom, hogy Neeson családját (telefonon) fenyegetik a gonosztevők, a rendezői székben pedig ott van Collet-Serra, az nekem már bőven elég arra, hogy megszavazzam a bizalmat a filmnek. Persze azért a The Commuter is tartalmaz sablonokat, ugyanakkor ezek nagy részét el lehet nézni.

Az ilyen és ehhez hasonló filmeknek a szórakoztatás a célja, ezen ígéretét pedig be is váltja. Az pedig külön pozitívum, hogy a Non-Stophoz hasonlóan most is egy zárt térben zajlik a cselekmény túlnyomó része: repülőgép helyett ezúttal azonban egy vonaton töltik a karakterek a játékidő nagy részét. Ez a zárt tér pedig nagyon feszült atmoszférát kölcsönöz az egésznek: azt legalább tényleg érezhetjük, hogy az eseményeknek van tétje.

Liam Neeson azt csinálja, amit az első Elrabolva film óta az akció műfajában: felveszi a harcot a rosszfiúk ellen. Igazából nem tudom, hogy az idősebb generáció tagjai közül miért ő a kedvencem az akciózók közül, de attól még tény: a színész nagyon profin, természetességgel hozza ezt a szerepét is.

De a szereposztás egyébként is jó lett. Vera Farmiga (Démonok Között 1-2) ezúttal egy rejtélyes nőt játszik, míg színésztársa, Patrick Wilson (szintén többek között a Démonok Között részeiben tűnt fel) egy rendőrt alakít. Továbbá láthatjuk a vásznon a Breaking Badben már nagyot alakító Jonathan Bankset is. Nagyon jó tehát a szereposztás.

Összegezve, a The Commuter ugyan tartalmaz kliséket, de ez nem jelenti azt, hogy ettől még ne lehetne egy élvezetes film. Mert igenis az. Lehet, hogy elsődleges célja csak a szórakoztatás, de azt meg is teszi. Liam Neeson és a filmet rendező Jaume Collet-Serra negyedik közös munkája tehát jó és élvezetes. Azon meg ne csodálkozzon senki, hogy ha Neeson családját fenyegetik, akkor ő bizony odacsap, akár egy gitárral is. Hisz épp ezért szeretjük őt.

 

Értékelés:75% 

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)