A Kritikairoda
Kritikák

Insidious: Az utolsó kulcs

2018.01.10. 17:52, Bogár Bence
Remélhetőleg nem csak a kulcs az utolsó.

 

Az Insidious franchise első része egy hidegrázós és remek horror, mely az alacsonyabb korhatár ellenére is képes volt arra, hogy majd besz@rassa a gyengébb idegzetűeket. A második részt már annyira nem értékelte a kritika, szerintem azonban még az is nagyon korrekt lett. Ellenben a harmadik résszel erősen ereszteni kezdett az Insidious, sajnos jócskán lecsökkent addigra a színvonal.

Most a negyedik részen volt a sor, az út pedig kétfelé végződhetett volna: vagy helyreállítják a már szebb napokat is látott franchise hírét, vagy pedig az Insidios  jó híre (számomra legalábbis) végleg a kukában végzi. Majd mindjárt megmondom, szerintem mi is a harci helyzet.

A történet egyfajta előzményként is felfogható. A középpontban ezúttal is Elisa Rainier (Lin Shaye) körül bonyolódik. Ismét a segítségét kérik a szellemvilág elleni harcban. Ő pedig azonnal elindul, hogy segítsen: a múlt azonban abba a (szellemjárta) házba hívja vissza, ahol a gyerekkorát töltötte…

Nem érdemes túlbonyolítani a dolgokat, mert nincs értelme: a történet itt gyenge, sajnos már-már a botrányosan rossz első Annabelle filmet juttatta eszembe. Pedig higgye el nekem mindenki, hogy azt a nevetséges filmet én már feledni akarom. Tehát az a helyzet, hogy a story lett a film egyik leginkább gyenge része: éppen hogy csak van, de azon se lepődnék meg, ha valaki a vetítés vége után fél órával már elfelejtené a látottakat.

Igazából én továbbra is tartom azt, hogy az egész Insidious hercehurcának addig volt értelme, míg ott volt Patrick Wilson, valamint a rendezői székben James Wan. Ami pedig az első két epizódot jelenti, azóta az egész dolog csak mélyrepülésben van. Az ijesztegetés olyan kevés, s annyira nem tartalmaz semmi eredetiséget, hogy egy kis idő eltelével nem tudtam mást tenni, mint legyinteni egyet dühösen.

 Pedig emlékszem, hogy az első rész nézése közben majd a sz@r kifagyott belőlem, itt már az egészek semmi ilyen hatása nem volt sajnos. Persze azért azt is hozzátenném, hogy közel sem nézhetetlen a dolog, csak éppen az elvárásokat érdemes alacsonyra helyezni.

Például az új szörnyeteg, ez a „kulcsos démon” egészen eredeti lett, csak az a kár, hogy még véletlenül sem ijesztő. Lin Shaye játéka az, ami még csak-csak megmenteni a legnagyobb gödörből a filmet, de ennyi.

Több pozitívumot sajnos nem is igazán tudok. A másik világban (túloldalon) játszódó jelenetek lettek még egész ötletesek, de azt a zsigeri rettegést sehogy sem tudták elérni, amit az első (esetleg a második) rész nézése közben éreztem. Kár érte.

Összegezve, remélhetőleg a film címében lévő „utolsó” szócska tényleg azt jelenti, hogy ezzel vége ennek az egésznek. Az Insidious egész egyértelműen megérdemli a pihenést, hisz olyan szinten kifáradt, hogy az utolsó két része gyakorlatilag egyaránt gyenge lett. A nézhetetlen horrorfilm fogalma azonban még bőven nem itt kezdődik, de azért nem árthat vigyázni ezzel a darabbal. A mozijegy árát egész biztosan nem éri meg. Amilyen nagy meglepetés volt nekem az első epizód, olyannyira csalódást okozott a negyedik. Itt az ideje, hogy szépen hagyják békében nyugodni ezt a franchiset, mert már nagyon megérdemelné. De hát könyörgöm, mit is vártam az Ördögűzés: Deborha Logan története című förtelem rendezőjétől?

 

Értékelés:40%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)