A Kritikairoda
Kritikák

Egy szent szarvas meggyilkolása

2017.12.29. 13:56, Bogár Bence
Groteszk, merész és újszerű.

 

A görög rendező, Yorgos Lanthimos még nem rendezett tucatfilmet. Első munkáit még görög pénzből és ismeretlenebb színészek segítségével forgatta le, de 2015-ben ez is megváltozott. Ekkor került ugyanis mozikba a Homár című dráma/társadalomkritika. Nem is adták a magyar mozik ezt a filmet, csak a TV: pedig nem mindennapi, különleges egy élmény.

Most pedig már hazánkban is megtekinthető (ráadásul nagyvásznon!) a rendező következő munkája, a nem mindennapi címmel megáldott Egy szent szarvas meggyilkolása. A film eléggé megosztotta a népeket, Cannesban azonban megkapta a legjobb forgatókönyv díját, ami bizony azért nem egy kis elismerés.

A történet főszereplője egy Steven nevű sebész (Colin Farrell), aki látszólag boldog életet él. Megvan mindene: szép ház, gyerekek és feleség (Nicole Kidman). Egy addig ismeretlen 16 éves fiú, Martin (Barry Keoghan) azonban egyre közelebb kerül a családhoz. Először azt hiszik, hogy az árva fiú közeledése baráti, azonban később nem várt irányt vesznek a dolgok…

Azt imádtam piszkosul ebben a darabban, hogy egy egyszerű, de ötletes alapból is olyan kész terméket hoztak ki, amire mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy átlagos. Tulajdonképpen, nyugodtan mondhatom, hogy nem sokkal az anyám! után egy újabb feszült remekmű került a mozikba. Az Egy szent szarvas meggyilkolása elképesztően feszült film, ami öncélúság nélkül is eléri, hogy a néző fészkelődni kezdjen a székben.

Groteszk, elborult, ha nem látom a filmet, és valaki csak úgy mesélné hogy mi történt benne, esküszöm hogy el sem hittem volna. Gyaníthatóan egy újabb botrányfilm született, ami már az első pillanatok alatt arra törekszik, hogy nézőjét kiszakítsa a komfortzónából: a legelső jelenet is van annyira felkavaró, hogy csak na.

Pedig ez még csak a kezdet, ami majd megágyaz a későbbi lelki terrornak, ami fokozatosan csak nő és nő, végül pedig a fináléban teljesedik ki igazán. Te atyaég! Azok a zenei aláfestések, az egész komor hangulat, az elképesztő fényképezés: ez a film már akkor is mesélni tud, ha éppen senki sem szólal meg. Az Egy szent szarvas meggyilkolása egy élmény: legalább annyian fogják nem kedvelni, mint amennyien imádni.

Bevallom őszintén, számomra ez az év egyik legnagyobb mozis élménye volt, nem kicsit ütött szíven, amit láttam. A film elképesztően lassan építkezik, de jelenetről jelenetre kúszik be a néző bőre alá: egyszerűen elképesztő, tele van olyan dolgokkal, amik ha nem is tabunak számítanak, de én ilyen formában mozgóképben bizony még nem láttam. Ja, és majd elfelejtem: azok a hidegrázós színészi alakítások!

Colin Farrell minden túlzás nélkül karrierje legjobb alakítását teszi le az asztalra. Egyszerűen elképesztőt játszott, de tette ezt úgy, hogy alakítása minden egyes pillanatban tele volt a rá jellemző kisugárzással. Bravó! De Nicole Kidman sem volt ám semmi, de nem ám! A színésznő is hatalmasat játszott: volt pár egészen hidegrázós jelenete, az egyszer biztos. A fiatal Barry Keoghan (Dunkirk) pedig miden egyes jelenete alatt uralja a vásznát. Wow, elképesztő. Lesz még belőle díjnyertes, nagyon elismert színész, ha így folytatja. Ebben biztos vagyok.

Összegezve, az Egy szent szarvas meggyilkolása nem más, mint egy fricska a tucatfilmeknek: lehet ezt úgy csinálni, ahogy ezt eddig még mások nem. Finom, fekete humor, elképesztően groteszk történések, elborultan zseniális párbeszédek, a finálé láttán pedig belém szorult a szó, akkora erővel csapott oda. De ezzel így volta az összes néző a teremben, ezt már az arcokról is le lehetett olvasni. A színészek játéka pedig tényleg kifogásolhatatlan. Biztos, alapos kézzel megrendezett, bátor, merész és különleges: igazi mestermű, melyet minimum egyszer mindenkinek látnia kellene. Hidegrázósan zseniális.

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)