A Kritikairoda
Kritikák

Bright

2017.12.23. 18:56, Bogár Bence
Ork és Elf embernek farkasa?

 

A Netflix már a kezdetektől úgy harangozta be ezt a filmet, mint az eddigi legdrágább, leginkább ambiciózusabb projektjüket. Eleve, eddig erre a filmjükre ment el a legtöbb pénz, s olyannyira bizakodók voltak, hogy már most a folytatásról beszélnek.

Mindenki annyira odáig volt a Netflix módszereitől: gyakorlatilag hatalmas szabadságot biztosítottak mindenkinek, a rendezést pedig rábízták Az utolsó műszak cím filmmel már bizonyító David Ayerre. (Csak zárójelben jegyezném meg, hogy az Öngyilkos Osztag és a Szabotázs is az ő nevéhez fűződik, s bizony ezek nem lettek korszakos remekművek.) De majd most, ugye? Elvégre a lehetőség az bőven adott volt.

A történet szerint Los Angelesben járunk, ahol az emberek mellett az Orkok és az Elfek is a társadalom részét képezik. Persze a legtöbbjük inkább bandázik, vagy a gettóban húzza meg magát, de nem mindegyikük. Egy zsaru (Will Smith) új társat kap maga mellé: az első Orkot (Joel Edgerton), aki rendőr lett. A párosnak együtt kell nyomoznia egy olyan ügy után, mely az egész emberiséget veszélyezteti…

Az alapötlet és maga a történet szerintem érdekes. Pont ilyen dolgokat korábban még nem próbáltak meg vászonra álmodni, tehát egy kis egyediség azért szorult a filmbe. Az első 40-45 perc pedig egészen működik is: semmi emberfelettit nem látunk, de a hangulat legalább rendben van. Bemutatják egy kicsit a világot, az ott uralkodó szabályokat, ami mind érdekes és tényleg úgy is néz ki, hogy foglalkoztak vele.

A gond az, hogy a film időnként megpróbál egy kis humort is csempészni a dologba, ami egyrészt teljesen felesleges egy ilyen sötét történetbe, másrészt meg amúgy sem működik. Pedig az éjszaka játszódó jelenetek látványvilága engem már kicsit a Szárnyas Fejvadászra emlékeztett: kár, hogy a párhuzamok itt ki is merülnek, mert a Bright azért semmilyen elemében sem egy mestermű.

Egy korrekt film, amit voltaképpen nyugodtan meg lehet nézni, egy popcorn mozi: elvagy rajt, amíg tart, de utána nem sokáig fog a legtöbbeknek megmaradni. Közel sem a legjobb Netflix film ez, még ha a legdrágább is: a történetet egy idő után logikátlanul kezdik el csűrni-csavarni, behoznak egy csomó bandát, gettószökevényt, karaktert, a néző meg csak kapkodja a fejét: most akkor mi a csoda is folyik itt?

Ebben a tekintetben tényleg egy kicsit a Suicide Squadra hasonlít a dolog, hisz egy idő után ott is nagyon elkezdtek kapkodni. David Ayer rendezni akart egy második Utolsó műszakot, azonban ez a film nem tud olyan hatást kiváltani a nézőjéből. De legalább próbálkozik, az is valami.

Will Smith egész korrekt volt: ha nem is a hátán viszi a filmet, de alakítása azért teljesen megfelelő. Joel Edgerton (aki jól „elorkosodott”) pedig szintén nem rossz: neki se lesz ez élete filmje, de amit karakterétől várunk, azt meg is cselekszi.

Összegezve, a Bright egy korrekt film, de a Netflix kínálatának krémjét azért nem itt kell keresni. Amit látunk, az érdekes, egy kicsit újít is, tehát teljesen elfogadható. Ugyanakkor ennél jóval több is lehetett volna, mint egyszeri szórakozás. A humor pedig ide teljes mértékében felesleges, plusz kapkodni meg sietni se kellett volna ennyire. Egy próbát azért lehet neki adni: közel sem hibátlan, de azért nézhető és érdekes.

 

Értékelés:60%

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)