A Kritikairoda
Kritikák

Super Dark Times

2017.12.19. 18:35, Bogár Bence
Groteszk (felnövés)történet.

 

A Magyar mozikat általában elkerülik a túlzottan egyedi filmek, melyek akarnak és mernek is érdekesebb élményt nyújtani a nagy átlagnál. Most is pontosan ez történt. A Super Dark Times ugyanis az év egyik legfurcsább és legkülönlegesebb élménye, melyet jóval nehezebb lesz befogadni, mint a legtöbb unalmas tucatfilmet.

De varázsa tulajdonképpen többek között épp ebben rejlik. A történet szerint a ’90-es években játszunk, a főszereplő pár tini barát. Azonban az életükben minden gyökerestül megváltozik egy baleset után, s többé már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt volt.

Bevallom őszintén, most ennél többet nem is akarok írni a történésekről, s ennek bizony igen egyszerű oka van: a film alaptörténete mellett annyi meglepetés fogja érni a nézőt, melyet sokkal inkább érdemes átélni, s nem egy kritikában megtudni. A vége felé például volt egy akkor fordulat, amely az egész eddigi filmet más színben tüntette fel. Mi, nézők pedig csak ámuldoztunk, hisz hiába néztük a filmet, csak a végén állt össze igazán az a bizonyos kirakós. A másik dolog pedig a hangulat. Ez egy elképesztően sötét és komor hangulatú darab, visszafogott, de mégis nagyon erős képi világgal.

Azt kell hogy mondjam, teljes egészében egy korábban látott mozgóképhez sem tudnám hasonlítani a dolgot, olyan megdöbbentő volt számomra. Persze az elképesztően groteszk és furcsa történet egyben arra is maximálisan garancia, hogy a filmet végül nem mindenki tudja majd befogadni. Sőt, valószínűleg a legtöbben nem is lesznek majd elégedettek, nem is kicsit rétegfilmről beszélhetünk.

A végső fordulatnak kösze sincs a Donnie Darko féle történésekhez természetesen, de azért azt senki le se tagadhatná, hogy az alkotókra nagy hatást gyakorolt a fentebb leírt klasszikus. Ez is, az is egy sötét történet fekete humorral, nagyon kevés vérrel, s igazi csattanóval a végén. A film végig izgalomban tart, s teszi ezt úgy, hogy azért alapjáraton tényleg nem egy buta slashert kapunk, hanem egy nagyon egyedi és különleges élményt.

A filmben eddig még nem igazán ismert vagy felfedezett színészek játszottak, ez azonban azért van, mert még viszonylag gyerekekről, tinikről van szó. Viszont mindegyikük nagyon jól játszott, ez egészen egyértelmű.

  A film eleje egyébként egy kicsit hasonlít a Netflix sikersorozat Stranger Thingsre is, de itt azért elég gyorsan más irányt vesznek a dolgok. A gyerekszínészek is nagyon jók voltak, annak ellenére is, hogy érthető okokból eddig nem igazán láthattuk komolyabb filmben szerepelni őket.

Összegezve, a Super Dark Times az év egyik legkülönlegesebb, elképesztően groteszk és szürreális filmje. Nem való mindenkinek, egyáltalán nem, de az arra fogékonyak számára egészen biztosan nagy élmény lesz majd. A színészek is jól játszottak, így ha valaki szeretne látni egy nem mindennapi indie filmet, az itt most nagyon jó helyen keresgél, mert a film végül az év egyik legnagyobb meglepetése lett. Hát igen, valahogy így kell ezt csinálni.

 

Értékelés:90%

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)