A Kritikairoda
Kritikák

Suburbicon: Tiszta udvar, rendes ház

2017.12.05. 15:45, Bogár Bence
Matt Damon szétcsapja a maffiát.

 

George Clooney elsősorban színészként vonult be a köztudatba, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne egy nagyon tehetséges rendező is. Számos remek filmnek volt már a direktora, többek között a nevéhez fűződik Az egy veszedelmes elem vallomásai, A pénzes cápa vagy éppen A hatalom árnyékában is.

Clooney legújabb rendezésének története eredetileg két kultrendező, a zseniális Coen testvérek fejéből pattant ki. Már a ’80-as évek végétől tető alá akarták hozni ezt a filmet, mégis csak most sikerült nekik, ráadásul a rendezést is átadták barátjuknak. A Suburbicon a közönségtől nagyon rossz szavakat és gyakorlatilag csak meg nem értést kapott mindenhol. Vajon tényleg a film nem lett jó, vagy megint a nézők agyáig nem jutott el a közvetíteni akart üzenet?

A történet szerint az ’50-es években járunk. Suburbicon egy tökéletes hely ekkor az amerikai középosztály számára. Rendezett házak, ápolt gyep, nyugalom. Az emberek legnagyobb gondjai maximum a pletykás szomszédok lehetnek. Itt él a Lodge család (Matt Damon és Julianne Moore) is. Egy éjszaka azonban emberek törnek be hozzájuk, s ez a szerencsétlen eset végzetes következményekkel jár. A családfő bosszút akar állni…

Kezdem az elején: nagy nevek, mindenki által ismert rendező ide vagy oda, ez nem egy újabb mindenkinek megfelelni akaró film. A Suburbicon úgy döntött, hogy kockáztatni akar, még ha ez mindenkinek nem is fog tetszeni. Hogy jól tették-e? Nos, a film ugyan nem hibátlan, de szerintem remek ötlet volt az, hogy legalább nem a többi "terméket" akarták másolni. Elég érdekes koktélt kapunk ugyanis: benne van Clooney kézjegye is értelemszerűen, megfejelve azt a Coen-tesók elképesztő társadalomkritikájával és fekete humorával. Ízletes és minőségi koktél ez, az egyszer biztos.

De ennek ellenére sem hibátlan: a Suburbicon ugyan jó film, de azért apróbb gyermekbetegségekkel küzd. Példának okáért, azért el kell telnie egy fél órának ahhoz, hogy beinduljanak a dolgok. De még utána sem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fognak a látottak.

Igazából tipikusan olyan darabbal állunk szemben, ami valakinek vagy bejön, vagy nem. Középút itt csak ritkán van. Megeshet, hogy sokan elégedetlenül hagyják el a mozitermet, de hát nincs mit tenni, mindenkinek azért mégsem jöhet be a dolog.

A színészi játék viszont kifogásolhatatlan lett. Matt Damon nagyon jól hozza a karakterét, de ez nem is lehet véletlen, elvégre közel sem most dolgozott először együtt Clooneyval. Julianne Moore is jól játszott, sőt egyszerre két karaktert keltett életre, nem semmi. De szerepelt még Oscar Isaac is, akinek ugyan nincs túl sok jelenete a vásznon, de ha láthatjuk, akkor tényleg remekül alakított ő is.

Mondjuk arra nem árthat senkinek sem felkészülnie, hogy ez a bő másfél óra elborult, egy kicsikét véres, fekte humorú és semmiképp sem megszokott lesz. Nekem tetszett ez így, de azért gondoltam szólok.

Összegezve, a Suburbicon nagyon nem lesz mindenki filmje. George Clooney immár sokadszorra is jól vette az akadályokat rendezőként is, s első osztályú, remekül alakító színészeket is talált maga mellé. A film stílusa azonban minden, csak éppen nem mindennapi: a fekte humor és a társadalomkritika a leghangsúlyosabb elem benne. A Suburbicon közel sem akar mindenkinek megfelelni, de nekem épp ez tetszett benne: igazán egyedi, elborult és ízletes koktél, melyben Clooney és a Coen-tesók remek stílusa egyaránt benne van.

 

Értékelés:75%

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)