A Kritikairoda
Kritikák

Coco

2017.12.04. 17:15, Bogár Bence
Mese hab nélkül.

 

Már évek óta alig keltik fel az érdeklődésemet az animációs filmek. Lehet, hogy én öregszem, de az biztos, hogy a manapság mozikba került rajzfilmek nagy része már egész egyértelműen csak a kisebbeknek szól, komolyabb téma vagy gondolat nélkül. Persze ezek létjogosultságát is meg lehet érteni, de éppen ezért mindig szívesen megnézek egy olyan darabot, mely nem csak a kicsik, hanem mindenki figyelmére érdemes lehet.

Tavaly egy ilyet találtam, mely Kubo és a varázshúrok címre hallgatott, idén pedig a Coco előzetese keltette fel az érdeklődésemet. Vajon érdemes volt a megtekintése mellett döntenem?

A történet főszereplője egy Miguel nevű fiú, aki zenész szeretne lenni. A családjában azonban már generációk óta utálják a zenét, mivel a família egyik férfi tagja a nagy zenész karrier reményében hagyta ott feleségét. Miguel ennek ellenére nagy karriert szeretne befutni, hangszere azonban nincs. Jobb híján megpróbálja "kölcsönvenni" nagy példaképe, Ernesto de la Cruz sírjáról annak legendás gitárját, ám a fiú ezek után a holtak világában találja magát…

Közel sem egy habos, mindenki számára fogyasztható történetnek hangzik, ugye? Hát, többnyire nem. A Coco ugyan soha nem lesz horror, de azért nem is szól mindenkinek. Erőszakot ugyan nem igazán tartalmaz, de súlyosabb témákat azért már pedzegetnek, mint például: a szeretteink halála, az elfogadás, az élet tisztelete és ilyesfélék. Ugyan a 6-os karika többnyire jogos, de ez alatt semmiképp sem ajánlanám: van az úgy, hogy a történet is sötétebb irányt vesz majd.

Ugyan van a filmben reményteljes jelenet is bőven, de mégis azt kell mondanom, hogy én egy kicsit éreztem Tim Burton sötétebb hangulatú meséinek (A halott menyasszony, Frankenweenie) a hatását is. Nekem  azonban sokkal jobban tetszett így a dolog, mert gyakorlatilag nyugodtan mondhatom, hogy a Coco a felnőttek és idősebbek számára is teljesen fogyasztható.

Humora nem a hangosan felröhögős fajta, az egész játékidőt áthatja egy kicsit az elmúlás érzete, tehát azt semmiképpen sem lehet mondani, hogy egy szirupos és csöpögős gyerekfilmet kapnánk. A film több mondanivalóval és értékkel rendelkezik, mint sok élőszereplős társa, s azt hiszem, hogy ennél nagyobb dicséret nem is nagyon kell.

A külcsín is nagyon jó lett: a holtak földje sem egy „horrorland”, hanem egy színes-szagos, bámulatos aprólékossággal és műgonddal megalkotott világ, egyszerűen élvezet nézni. De ez igaz az egész filmre is.

A végjáték, a finálé pedig ennek a csodás utazásnak a csúcsa, megkoronázása: aki nem morzsol el az utolsó percekben legalább egy pár könnycseppet, annak valószínűleg még csak érzései sincsenek.

Összegezve, nagyon ritkán nézek már animációs filmeket, mert a legtöbbjük értelmetlen marhaság sajnos. (A film előtt is  szinte csak ilyenek előzetesét mutogatták: szörnyű, milyen rajzfilmeket mutatnak be a jövőben. :( ) De ettől még a Coco simán megér egy zseniális kategóriát: gyerekek és felnőttek gyakorlatilag ugyanolyan nagy élvezettel nézhetik meg ezt a kedves, de mégis drámai, sokrétű és kicsit keserédes történetet. Meg komolyan, tényleg olyan univerzális témákkal foglalkozik, mint az élet és a halál, szeretteink elvesztése, tehát semmiképp sem mondanám egy könnyed kis délelőtti matinénak. Zseniális filmélmény, hatalmas szívvel, remek hangulattal és könnyen megkedvelhető karakterekkel. Simán többször nézős kategória.

 

Értékelés:90% 

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)