A Kritikairoda
Kritikák

Gyilkosság az Orient expresszen

2017.11.26. 18:14, Bogár Bence
Poirot újra nyomoz.

 

Agatha Christie legismertebb regénye egyértelműen a Gyilkosság az Orient expresszen. Persze közel sem az egyetlen, melyben a nyomozó Hercule Poirot áll a középpontban. Már 1974-ben is készült a regényből egy adaptáció Sidney Lumert rendezésében, olyan nagy nevekkel, mint Albert Finney, Ingrid Bergman vagy Sean Connery.

El kell mondanom, hogy még az eredeti regényt nem olvastam, s a régebbi filmet sem láttam, tehát csak az alaptörténetet ismertem, fogalmam sem volt róla gyakorlatilag, hogy ki lesz a tettes. Így aki már ismeri a történetet, tudja az összes fontos fordulatot, annak talán más véleménye lesz majd erről az új feldolgozásról, mint nekem.

A történet szerint az Orient luxusvonaton számos idegen utazik együtt, s köztük van a világ egyik leghíresebb nyomozója, Hercule Poirot (Kenneth Branagh) is. Azonban gyilkosság történik, megölnek egy üzletembert gengsztert (Johnny Depp), főszereplőnk pedig természetesen azonnal nekilát a nyomozásnak. Vajon kinek állt érdekében elkövetni a gyilkosságot?

Én mindig is kedveltem a krimiket. Persze egy olyan műfajról van szó, melyben egy filmet elrontani nagyon könnyű, de reménykedtem, hogy ezúttal jól sülnek el a dolgok, hisz a rendezést nem más vállalta, mint Kenneth Branagh, sőt még a főszereplőt is ő maga kelti életre. A fényképezés egyébként gondolkodás nélkül a mestermű kategória: remek beállítások, képek vannak filmben, ebből a szempontból tehát mindenképpen egy csillagos ötös jár. De mi a helyzet a többi résszel?

A történet voltaképpen működik, sőt a nyomozás egyre érdekesebb és meglepőbb irányt vesz. Sok mindenre számítottam a végjátékkal kapcsolatban, de arra, ami végül kiderült, még álmomban sem gondoltam volna. A rendezés is rendben van, látszik hogy nem egy elsőfilmes, eddig nem ismertek alakra bízták a dolgokat, hanem egy olyan remek direktorra, mint Kenneth Branagh.

A másik dolog pedig a stílus, ugyanis ebből a filmnek jócskán jutott szerencsére. Már a legelső jelenet megadja az alaphangulatot, s onnantól kezdve a stáblistáig nem is ereszti a nézőt. Persze azért közben sajnos vannak sablonok, még ha nem is olyan sok. A nyomozás ugyan végig érdekes, de egy idő után azért rátelepszik a nézőre: ez nem feltétlenül baj, de néha már a megfelelő hatás érdekében túlzottan csűrik-csavarják a dolgokat. 

De az esetek többségére azért mégsem ez jellemző: hanem az izgalmas cselekmény, a lassacskán csak kiderülő apróbb-nagyobb csavarok és mindenképpen maga Poirot karaktere, aki egyedi stílusával egyértelműen a film egyik nagy csúcspontja.

A szereposztás olyan lett, mint az Orient expressz: első osztályú. Kenneth Branagh gyakorlatilag a tökéletes Hercule Poirot, nála jobbat valószínűleg még csak keresve sem tudtak volna találni. Johhny Depp is jól játszott, még ha egy idő után gyilkosság áldozata is lesz a karaktere. Daisy Ridley (Star Wars 7) nem tölt sok időt a képernyő előtt, de mikor láthatjuk, akkor kifejezetten nagyot játszik. De ez igaz Michelle Pfiferre is, aki ismét csak bizonyítja, hogy milyen tehetséges színésznő. De a teljesség igénye nélkül: feltűnik még Josh Gad, Penelope Cruz, Judi Dench és Willem Dafoe is. Parádés szereposztás, az biztos.

Összegezve, a Gyilkosság az Orient expresszen egy rendkívül stílusos és oldschool élmény, egy lassan de biztosan építkező és kifejezetten erős krimi lett, igazi A kategóriás sztárokkal. A történet is érdekes, a fényképezés és az egyes beállítások pedig külön dícséretet érdemelnek. Ugyan nem hibátlan, de nagyon stílusos és élvezetes krimi, remélem hogy még találkozhatunk Poirot érdekes karakterével a mozikban.

 

Értékelés:80%

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)