A Kritikairoda
Kritikák

A Viszkis

2017.11.26. 17:24, Bogár Bence
A magyar Robin Hood?

 

Azt hiszem, ha létezik országunk történelemében olyan (bank)rabló, akit mindenki ismer, az biztos hogy a Viszkis néven elhíresült személy, Ambrus Attila. Az eset több mint 15 évvel ezelőtt történt, s akkoriban ő igazi sztárnak számított, a sajtó és a TV is ezzel volt tele, ahogy azt a filmben hallhatjuk is.

Már többször felmerült az ötlet, hogy mindezt átültessék mozgóképre, mégis csak idén valósult meg a dolog. Még arról is volt szó, hogy Hollywood készít filmet a témából: már ebből is látszik, hogy a Viszkis története elért jóval határainkon túlra is. Végül a Kontroll után Amerikában is többször rendező Antal Nimród lett a direktor, s végre a mozikban maga a film is.

A történet adott: Ambrus Attila Erdélyben született, a Ceaușescu diktatúra idején. Nagymamája nevelte fel, majd annak halála után javítóintézetbe kerül. Egy kis vonatos csellel később sikerül Magyarországba szöknie, azonban itt sem mennek könnyen a dolgok. Kezdetben egy hokicsapat kapusa és gondnoka lesz, egy idő után azonban veszélyes lépésre szánja el magát…

Tulajdonképpen, a legtöbben úgyis tudják, hogyan végződött ez a történet. A legtöbb részletet én magam is ismertem, de ennek ellenére mégis ugyanolyan izgalommal néztem végig a filmet. Örülök neki, hogy Antal Nimród lett a direktor, mivel hogy azt mondom, maga a rendezés hibátlan. A tempó is jó általában: az elejét talán egy kicsit túl hamar lerendezik, de a lényeg az, hogy egymás után jönnek az érdekes események.

A Viszkis egy kicsit még gengszterfilmnek is tekinthető, még ha nem is a szokásos értelemben: még ha nem is a szervezett bűnözés világát látjuk felépülni, hanem egy kezdő bűnözőt, aki előtte még ilyen nagy tétekkel nem játszott, de később egyre ügyesebb lett, s a rendőrségből is több alkalommal tett bolondot.

Mindenre jutott egy kis idő: kitervelés, szerelmi szál, ünneplés (a lá Wall Street farkasa), szóval nagyon működnek a vásznon látottak. Talán maga a film vége az, amit egy kicsit túl hamar elrendeztek, de hát ezt simán meg lehet bocsájtani. Már csak azért is, mert maga a megvalósítás tényleg közel tökéletes: a történet izgalmas, csavaros, s elgondolkoztató is.

Nem is csoda ezek után, hogy a film a Chicago Film Festivalon is elismerést kapott. Sőt, azt olvastam, hogy még egy esetleges amerikai forgalmazás is benne lehet a dologban. Jó lenni, ha a Viszkis minél több emberhez eljutna. Ha úgy ülök be a filmre, hogy nem tudok róla semmit, akkor el sem hittem volna, hogy magyar munkát látok: ha a költségvetés nem is volt a világon a legmagasabb, de ez egyáltalán nem látszik meg rajta, nagyon jól vászonra ültették az adott kort. A szereposztás is jó lett.

A főszereplőt Szalay Bence játssza, akinek ez volt az első szerepe, de a karakterét nagyon jól hozta, remek választás volt. Láthatjuk a filmben még Schneider Zoltánt (Testről és lélekről), valamint Móga Piroskát (A martfűi rém) is.

Összegezve, a Viszkis az év egyik legjobb magyar filmje. Az elejét és a végét egy kicsit túl hamar lerendezik, de ami azon két rész között történik, az maga a tökéletes filmélmény. A téma érdekes, a megvalósításba pedig még akarva sem lehetne belekötni. A rendezés is hibátlan munkáról ad tanúbizonyságot. A Viszkis mindenkinek kötelező, aki szeretne látni egy olyan magyar filmet, mely bőven megállja a helyét a nemzetközi darabok között is. Antal Nimród ismét egy remek darabot tett le az asztalra.

 

Értékelés:80%

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)