A Kritikairoda
Kritikák

Az utolsó próba (The Last Face)

2017.11.17. 21:13, Bogár Bence
Sean Penn új rendezése.

 

 

A tavalyi Canness-i filmfesztiválon a kritikusok alaposan a fölbe döngölték az egyébként jobbjára színészkedő Sean Penn legújabb rendezését. A darab elképesztően negatív kritikákat kapott, gyakorlatilag egyfajta gyűlölethullámról volt már szó, ahol a filmet szinte senki sem kímélte.

Ennek tudatában pedig az nem is csoda, hogy így még szó sem esett a magyar mozis premierről, sőt a legtöbb országban csak idén mutatták be, Amerikában is csak egy kisebb körű vetítéseket tartalmazó lehetőséget kapott idén nyáron. De tényleg ilyen vészes a helyzet?

A történet ismertetése után erre is választ adok. Aminek középpontjában egy nő, Wren (Charlize Theron) és egy férfi (Javier Bardem) állnak. A dolog lényege az, hogy ők mindketten Afrikában vannak, ahol egy forradalom tört ki, ami nem kíméli az emberéleteket sem. Megpróbálnak segíteni a sebesülteknek, s közben egymásba szeretnek. Azonban a vérengzés senkit sem kímél…

Érdekesen hangzik? Nos, erre gyakorlatilag mindenki más választ adhatna, én azonban arra szavazok, hogy tulajdonképpen nagyon is. Nem is értettem először, hogy egy ilyen történet hogy nem tetszik ennyire senkinek, mert a film tényleg csak hideget kapott. (pl. IMDb 4,5).

Bevallom, hogy a film végén, mikor felgördült a stáblista, elég furcsán éreztem magam. Nem azért, mert olyan rossz darabot láttám volna, hanem azért, mert nem értettem, hogy egy közel sem hibátlan, de érdekes film miért kapott ennyi szitokszót.

De tényleg, vajon miért? Nos, talán azért mert a megvalósítás eléggé művészfilmes jelleget kapott, amit értelemszerűen nem tud mindenkinek a gyomra bevenni. Pedig szerintem a látottak nem csak érdekesek, de egyben értékesek is. A darabnak megvan a maga mondanivalója, tanulsága, története jól van összerakva, rendezése pedig profi kezekről ad tanúbizonyságot.

 Én sem akarom azt mondani, hogy makulátlan, mert nem az, de jóval korrektebb annál, aminek beállították. Persze azért én nem feltétlenül húztam volna a dolgokat 130 percig. Persze így kerek egész a dolog, de nem feltétlenül kíván meg egy ilyen kolosszális játékidőt. A közepe felé így az addig majd tökéletes ív megtörik, de ez nem jelenti azt, hogy onnantól kifejezetten rosszabb lenne, csupán csak egy kis apróbb színvonalbéli esés a dolog lényege.

A történet nekem alapvetően tetszett. A vége meg főleg, mert ekkor éri el a film csúcspontot, a drámai lezárással. Legalábbis szerintem mindenképpen. Sokaknak az volt a baja, hogy Az utolsó próba egyszerre akar romantikus mozi és háborús dráma is lenni. Ez részben igaz, de mi ebben a probléma? Első hallásra valóban nem túlzottan egyezik a két műfaj, de Sean Penn rámcáfolt és szépen hozta egybe a szálakat, egy nagy egésszé.

A főszereplők nagyon jól játszottak. Charlize Theron kifejezetten jó volt, de ez természetesen Javier Bardemről is elmondható. Ők mindent megtettek amit a szerep megkívánt, s jól vették az akadályokat. Mondjuk a vérből, kegyetlenségből így sem spóroltak a készítők, így azt mondom, hogy ez minimum egy 16-os kört megkíván. Megrázó tud lenni.

Összegezve, Az utolsó próba nem hibamentes, túl hosszú és a közepe felé kicsit veszít addigi varázsából, de azért egész jó, nekem tetszett. Néha azért gondolkodni is kéne, mielőtt a tömeg egyöntetően lehúz egy amúgy korrektül összerakott filmet. A színészek is jók voltak szerintem. A filmet mindenkinek nem tudom ajánlani, de ha valakit érdekel egy romantikus darab és egy háborús dráma szerelemgyereke, az rosszul nem járhat vele. Az utóbbi évek egyik legalulértékeltebb filmje.

 

Pozitívumok:

 

-remek színészek

-érdekes téma, történet

-megrázó és megható

 

Negatívumok:

 

-sok a 130 perc

-középtájt kicsit megtörik

 

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)