A Kritikairoda
Kritikák

Megtorlás

2017.11.17. 19:46, Bogár Bence
Neo-western, ami hazánkban forgott.

Martin Koolhoven rendezőt szokták a második Tarantinonak is nevezni, elégre stílusa nem is kicsit hasonlít a fentebb említett legendás direktorra. Persze azért minőségében még nem tartanak ott a filmjei, de jó látni, hogy ő időről időre próbálkozik, s legújabb darabja, a Megtorlás is azt igyekszik megerősíteni a nézőben, hogy egy korrekt munkáról van szó.

Érdekesség, hogy a film Magyarországon forgott, s eredetileg tavaly volt a premierje fesztiválokon, de a mozis forgalmazása csak idén kezdődött el. Milyen furcsa, hogy hiába forgatták nálunk, hazánk volt az egyik utolsó ország, ahová végül nagyvásznon eljutott, s jellemezően csak művészmozik adják. Kicsit meglepő hír.

A történet szerint a városba új prédikátor (Guy Pearce) érkezik. A nép hamar megkedveli őt, azonban egy nő (Dakota Fanning) tisztában van vele, hogy a férfi gonoszabb és kegyetlenebb, mint amilyennek elsőre látszik. Sőt, igazából nincsenek biztonságban, hisz kettejük múltja összefonódik…

A történetről most többet nem szeretnék, hisz a film egyik legnagyobb erőssége a csavaros, múltba is jelentősen visszatérő story, ami ha nem is hibátlan, de mindenképp képes arra, hogy a néző érdeklődését felkeltse. Mondjuk, nem tagadom hogy azért akadnak hibák is, például egy idő után elég zavaros lesz a dolog, hogy amit látunk, az most a múlt vagy a jelen. Kevertek itt rendesen, így végig figyelmesen kell nézni a filmet, mert különben az élmények egész biztosan oda.

A másik dolog a játékidő. Jó 140 perc az stáblista nélkül, ami bizony egyáltalán nem számít kevésnek. Néhol már érződik, hogy jó 15-20 perccel hosszabb a kelleténél, ami nem feltétlenül volt egy helyes elképzelés. Ezt az alapötletet simán ki lehetett volna húzni úgy 2 órából.

Ennél sötétebb és kegyetlenebb filmet viszont nagy valószínűséggel már nem látunk idén. A film véres, nem akciódús ugyan, de nagyon kegyetlen. Folyik a paradicsomlé, szinte mindent látunk az emberek szenvedéséből, ami lélektanilag legalább annyira jelen van, mint fizikailag. Ezúttal egyáltalán nem volt eltúlzott a 18-as kör, kell rá. Gyenge idegzetűek inkább hagyják az egészet, egy kicsit meg tudja ugyanis feküdni a néző gyomrát. De legalább az biztos, hogy hatással vannak rá a filmben látottak.

Csak lett volna valamivel rövidebb, akkor még az alant láthatónál is jóval korrektebb pontszámot ítéltem volna meg.

Színészek tekintetében nagyon jó a dolog: a főszerepben Dakota Fanning látható, aki jól játszott. De a showt minduntalan elviszi egy bizonyos Guy Pearce, aki egyszerűen zseniális a szerepében, elképesztően nagyot játszott. Biztos, hogy készült a szerepre, úgy nézett ki, mint aki szó szerint eggyé vált a karakterévek. Feltűnik még Havas Jon, avagy Kit Harrington és Carice van Houten is, mindkettejüket a Trónok Harcából is ismerhetjük többek között.

Összegezve, a Megtorlás egy kifejezetten korrekt film, de remekműnek semmiképp nem nevezném. Hangulatos, remek képi világ is jellemzi, de irtózatosan hosszú és néhol követni is nehezebb egy kicsivel a kelleténél. A színészek viszont jók voltak, főleg Guy Pearce. Érdekes kis western-noir hibrid, melynek egy esélyt már csak azért is érdemes adni, mert hazánkban forgatták. Lehetett volna jobb, klasszikus soha nem lesz, de azért mindenképpen érdekes és nem mindennapi. Az is valami.

 

Pozitívumok:

 

-remek képi világ

-Guy Pearce zseniális

-összetett történet…

 

Negatívumok:

 

…-ami néha még így is zavaros

-eltúlzott játékidő

 

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...