A Kritikairoda
Kritikák

Űrvihar

2017.10.29. 14:18, Bogár Bence
Nagy, látványos és minden összedől. Vagy mégsem?

 

Bizonyára mindenki látott már katasztrófafilmet: ezekben a darabokban épületek dőlnek össze, az emberek sikítva menekülnek, a fél világ megsemmisül, hogy végül jöjjön a nagy hős és megmentse a világot (és jobb esetben a filmet is).

Nos, ha az Űrvihar nem is teljes egészében igaz, de azért még egy vérbeli katasztrófafilm marad, ugyanakkor voltak olyan részek, ahol egy kicsit mertek eltérni a megszokott irányelvektől.

Ettől még persze a végeredmény egyáltalán nem tökéletes, de sok műfajbéli társával ellentétben teljesen nézhető legalább. Azt meg tényleg nem lehet mondani, hogy a filmnek nincsen szíve. Mert van, még ha a látványon kívül más nem is olyan acélos.

A történet szerint a természet visszavágni készül: az űrbe telepített műholdakból álló gyűrű felmondja a szolgálatot, vagyis egész pontosan az emberiség ellen fordul. A Föld hatalmas veszélyben van: egyes területek jégbe fagynak, máshol a hő ural mindent. Egy biztos: a vég most minden eddiginél közelebb van. Hacsak valaki meg nem menti azt: Jake Lawson (Gerard Butler) kénytelen visszatérni az űrbe, hogy valahogy megoldja a problémát…

 Szerintem már ebből a rövid kis leírásból is látszik, hogy a történet nem a film legnagyobb erőssége: van, ha másért nem, hát akkor alibi gyanánt, de legalább így egy kicsit megágyaztak a nagy rombolásnak, de meglepő módra a játékidő nagy többsége nem is erre megy el.

Talán egy kicsit furcsán hangzik, de amit most leírok, az igaz: az egész film alatt jelen van egy nyomozós-összeesküvős szál, ami az egészre rányomja a bélyegét. A meglepő pedig az, hogy nem csak hogy jelen van ez a szál, de egyben hangsúlyosabb is lett, mint a romboláshullám.

Tehát aki csak és kizárólag egy oldschool katasztrófafilmet akar látni, az könnyen csalódottan hagyhatja el a mozitermet. Persze az elvárásokat sem egy Oscar-díjas filmhez kell igazítani: én is úgy ültem be rá, hogy egy nem túl okos, de legalább szórakoztató darabot fogok látni.

S lám, így is lett: az Űrvihar még csak véletlenül sem akarja megváltani a világot, viszont szórakozást azért garantál arra a 2 órára, amíg tart.

Ez pedig azért nem egy rossz dolog: legutóbb 2015-ben láthattunk a mozikban egy műfajbeli filmet, a Törésvonal viszont egy nagyon rossz élmény volt nekem. Üres volt, mint egy lufi, semmi értelme nem volt. Ennél pedig még az Űrvihar is többet ér, az egyszer biztos.

Persze nem kell hangsúlyos cselekményt keresni, vagy éppen kidolgozott karaktereket, itt az agykikapcs a lényeg. Tehát két komolyabb film között nyugodtan meg lehetne nézni, túl sok gondolkodást nem igényel. Viszont cserébe piszok látványos, sőt még a 2D-s változat is teljesen rendben van, én is úgy néztem meg.

Gerard Butler is kifejezetten korrektül játszott, rá sem lehet panasz. Ed Harris is kapott egy kis szerepet benne ráadásul. Szóval a szereposztás nem rossz: senki nem itt hozza élete alakítását, de korrekt a színészi munka.

Összegezve, az Űrvihar ideális lehet egy kis kikapcsolódásra. A film nem túl okos, története alig van, karakterei sablonfigurák, de mondok valamit: én még ezek ellenére sem tudtam rá túlzottan haragudni. A nyomozós szál egész érdekes lett, a színészek sem rosszak, a látvány pedig tényleg elsőrangú lett. Szerintem éppen korrekt kategóriában van a darab: ha valakinek nincs jobb dolga, kellemesen el tudja szórakoztatni a néző. Néha pedig nem is kell több.

Pozitívumok:

 

-Gerard Butler

-piszok látványos

-nyomozós szál

 

Negatívumok:

 

-története alig van

-sablonos karakterek

-klisék mindenütt

 

Értékelés:60%

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat, akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)