A Kritikairoda
Kritikák

Bőrpofa (Leatherface)

2017.10.13. 19:59, Bogár Bence
Texasi Láncfűrészes... road movie?

 

Ha már úgyis péntek 13-a van, megnéztem egy „témába” vágó filmet. Bőrpofa karaktere a slasher műfaj egyik legismertebb arca, gyakorlatilag a számtalan Texasi Láncfűrészes Mészárlás epizódból mindenki látott már legalább egyet. 1974-ben mutatkozott be a nagyvásznon az első filmmel, mely egy igaz történeten alapult.

Ezt követte számos, változatos minőségű folytatás, a legújabb pedig nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy felfedi a legendás gyilkos mögött lévő embert, bemutatva annak eredettörténetét. Ez soha nem egy egyszerű dolog, hisz ilyenkor arra is törekedni kell, hogy ne tüntessék fel az eredeti filmeket rosszabbnak. Elvégre, mi lesz, ha kiderül, hogy a tömeggyilkos is valamikor csak egy átlagember volt?

A történet az ’50-es években játszódik, vagyis nagyjából illeszkedik a sorozat idővonalába. Egy elmegyógyintézetnek tűnő helyen kezdődik a történik, ahol az átmeneti zűrt kihasználva a legtöbben azonnal szökni kezdenek. Egy kényszer szülte csapat történetét követhetjük nyomon. A slusszpoén viszont az, hogy a végén valamelyikükből lesz majd a Bőrpofa, de hogy melyikük is a 'hunyó', az nem annyira egyértelmű…

Persze a legtöbben azonnal elkezdtek mutogatni a legesélyesebb jelöltre, de én azt tanácsolom, hogy ne döntsünk ilyen hamar. Én kifejezetten meglepődtem azon, hogy végül melyikük is húzta fel az ikonikus maszkot. Még akkor is, ha maga a film azért jónak még csak szódával sem nevezhető. Persze vannak éppúgy gyengeségei, mint erősségei.

Kezdem a pozitívumokkal. A hangulat egészen jó lett, az meg külön tetszett, hogy ezúttal nem a tinik menekülnek a láncfűrészes elől szintű sablonokat használtak. Nem kis bátorságra vall az, hogy mertek írni egy eredettörténetet egy ilyen ikonikus pszichopatának. De akkor mégis hol siklott félre a dolog, kérdezhetnénk. Hát ott, hogy a film ugyan nem bánik kesztyűs kézzel a karaktereivel, de ezzel együtt sem éreztem azt, hogy egy igazi, kegyetlen horrort látok.

Félreértés ne essék, folyik rendesen a paradicsomlé, az összkép simán megérdemel egy 18-as karikát, de nincs ott az igazi félelem érzete. Főleg úgy nem, hogy a film első fele körülbelül egy különc hangulatú road movienak felel meg.

Soha nem hittem volna, hogy ezt leírhatom egy Texasi Láncfűrészes Mészárlás filmről, de hát ebből is látszik, hogy vannak még meglepetések. Nem ártott volna, ha az első felében is ijesztőre, de legalább titokzatosra veszik a figurát, mert a csontig hatoló félelem érzetét nagyon hiányoltam. Pedig ugye az eredeti klasszikust éppen az tette többek között olyan naggyá.

A második felében persze majd beindul a gore-vonat, kiszolgálva a műfaj kedvelőit. A film bevállalós, de ezen meg sem lepődöm, hisz a Betolakodó című francia film rendezői voltak a direktorok. Persze a vége felé is vannak azért gyermekbetegségek: igyekszik már feszültebb lenni, de azért sajnos jutottak gyengébb pillanatok is.

A színészek közt nincsenek A kategóriás nevek, de azért egy korrekt alakítást nagyjából hozott mindenki. A legismertebb arc talán a Trónok Harcában több évadon át is szereplő Finn Jones.

Érdekesség, hogy a filmet december legvégén hazánkban is mozikba küldik, ami azért is meglepő, mert Amerikában is csak limitált vetítésszámot kap majd. Nem lepődnék meg, ha nálunk is csak pár moziban játszanák. Meg azért van az egésznek egy kis TV-film szaga, valljuk be őszintén.

Összegezve, a Bőrpofa eredettörténetét feltárni igyekvő film ennél közepesebb nem is lehetne: épp annyi dolog működik benne, mint amennyi nem. A hangulat, az újítani vágyás és a nem megszokott történet mindenképpen dícsérendő dolog, de azért a horror elemeket nem kellett volna szinte teljes egészében száműzni. Az eredeti klasszikus kedvelői nem biztosan fogják kedvelni az új mozit, de ez nem is csoda. Nem rossz ugyan, de az igazi félelem érzete hiányzik. Azért egyszer nézhető, ha nincs jobb.

 

Pozitívumok:

 

-érdekes alapvetés

-korrekt hangulat

-nem a megszokott story

 

Negatívumok:

 

-alig ijesztő

-sokáig keresi önmagát

-nem ad választ mindenre

 

Értékelés:50%

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat, akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)