A Kritikairoda
Kritikák

Szárnyas fejvadász

2017.10.06. 19:39, Bogár Bence
A sci-fi koronázatlan királya.

 

Nyilván mindenki más választ adna arra a kérdésre, hogy melyik is a kedvenc sci-fi filmje, ha csak egyet választhat.

Én hosszas tanakodás után úgy döntöttem, hogy a Szárnyas fejvadász első része nálam mindent visz a műfajban. Persze ez nem volt egy könnyű ütközet, lévén hogy olyan darabokkal kellett megküzdenie, mint például az első Star Wars, Az ötödik elem vagy éppen A különvélemény.

Ennyiből is lehet már látni, hogy bizony nem egy átlagos filmmel lehet egy lapon említeni a Szárnyas fejvadászt: olyan nagyszabású, hogy (csak és kizárólag szerintem) azóta sem készült profibb és összeszedettebb alkotás a műfajban, ami bizony nem egy kis szó.

A történet szerint adott egy ijesztő jövőkép, ahol az emberek úgynevezett replikánsokat hoztak létre, azonban a gépek egy idő után fellázadtak teremtőjük ellen. Egy Rick Deckard (Harrison Ford) nevű nyomozó kapja azt a feladatot, hogy találjon meg pár ilyen replikánst, akik úgy döntöttek, hogy többé nem engedelmeskednek. Deckardnak azonban meggyűlik ezzel a feladattal a baja…

Alapvetően, szerintem talán azért is működhetett ennyire a történet, mert minden egyszerűsége mellett is olyan összetett és elgondolkodtató, hogy arra tényleg csak nagyon kevés film lehet képes. Szerintem ugyanis a film nem csak Ridley Scott rendező legjobb munkája, de még annál is sokkal több. El sem tudom képzelni, hogy tudtak ennyi kérdést feltenni nagyjából 2 óra leforgása alatt.

Nagyon érdekes témák kerülnek terítékre, álljon itt ezek közül pár: Mit jelent embernek lenni? Jogunk van arra, hogy repliknsokat hozzunk létre? És azt meg lehet tenni, hogy utána parancsolunk nekik? Meddig lehet ezt megengedni?

Ugyanakkor, mindezekkel együtt sem szájbarágós élményt kapunk: a kérdéseket ugyan remekül feltették, de a Szárnyas fejvadász nem akar ezekre válaszolni, hanem nagyon helyes módon sokkal inkább meghagyja az elmélkedést a nézőnek. S milyen jól is tették.

A film műfaja egyébként a tudományos fantasztikumon belül cyperpunk: gondolom, ezt a bizonyos stílust aztán senkinek sem kell bemutatnom. A képek és a helyszínek elképesztő módon segítik a beleélést: olyan monumentális az egész, hogy nem tudom elhinni, hogy mindez 1982-ben volt a mozikban.

Megint egy másik érdekes kérdés, amit a megtekintés után sokan feltettek, de Ridley Scott nem adott rá egyértelmű választ: nem lehet az, hogy valójában Deckard is egy replikáns? Ha nekem kellene állást foglalnom, akkor talán egy bizonytalan igennel felelnék, habár ez csak egy megérzés, annál semmivel sem több.

Ki tudja, talán a 2049 alcímű folytatás (kritikám róla holnap várható) erre a kérdésre is választ ad, de talán az sem lenne gond, ha meghagynák a rejtélyt.

Harrison Ford egy titokzatos karaktert kelt életre, akinek minden bizonnyal elég árnyalt múltja lehet, azonban itt sem azon van a lényeg, az biztos. Elvégre, ha Deckard múltjáról beszélnénk, máris előkerülne a kérdés megint, hogy ő akkor most egy replikáns? Meg lehet tenni a téteket, az oddsok sajnos egyenlőre még nem elérhetőek. Egy apró segítség: érdemes a Végső vágás című rendezői változatot megtekinteni a filmből, ugyanis még 10 perc hozzáadott játékidőt tartalmaz, így adva át az igazi cyperpunk élményt.

Összegezve, a Szárnyas fejvadász szerintem minden idők legjobb sci-fi filmje, de egyértelműen. Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most is csak maximum a folytatásának van esélye erre a címre. Harrison Ford nagyon jól játszott, a jővőkép brutális és zseniális egyszerre, a látvány szavakkal is alig kifejezhető, témájáról pedig akár órákig is el lehetne beszélgetni. Minden elemében mestermű, s remélem hogy ezt holnap a 2049-ről is elmondhatom majd. Erre pedig minden esély megvan.

 

Pozitívumok:

 

-Harrison Ford

-zseniális jövőkép

-pofás látvány

-morális kérdések

-elgondolkoztató

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

Értékelés:95%

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat, akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB