A Kritikairoda
Kritikák

A Ghost Story

2017.10.03. 17:16, Bogár Bence
A szellem(es) Casey Affleck.

 

A filmet eredetileg még januárban játszottak több fesztiválon is, de nem mindegyik országba jutott el a mozikban, sajnos hazánkban sem volt arra lehetőség, hogy nagyvásznon tekinthessük meg.

Azt nem árthat tudni, hogy a film bizony nagyon meg fog osztani mindenkit: lesz, akinek már túl művészi lesz, amit lát, de biztosan lesznek, akik mesterműként fognak rá tekinteni.

Ilyen szempontból pedig nagyon nehéz értékelni a kész terméket, mivel hogy igazából vagy tetszik valakinek, vagy nem, igazából itt most nem nagyon van középső út. Annyit azért még elárulhatok mindenek előtt, hogy számomra az idei év egyik legkülönlegesebb, bizarr élménye volt a film.

A történet szerint (melyről ha lehet, most még a szokásosnál is kevesebbet írnék, hogy a meglepetés megmaradjon) adott egy új helyre költöző pár (Casey Affleck és Rooney Mara), akik nagyon boldogok együtt. Nem sokkal később aztán sajnos a férfi életét veszti, de ettől még nem távozik végleg. Bizony, mondhatni visszatér, de ha ezek után valaki azt hiszi, horrorral van dolga, hatalmasat tévedett...

A Ghost Story ugyanis egyértelműen egy dráma, méghozzá a kimagasló fajtából. Alapvetően, nem árthat leszögeznem, hogy nem csak 2017 egyik legérdekesebb, de egyben az esztendő egyik leglassabb élménye is a film.

Persze talán éppen e miatt lesz végül a kész film olyannyira lebilincselő és érdekes. Ha valaki nem bírja az ilyesféle lassabb jeleneteket, az inkább bele se kezdjen a darabba, ugyanis nem az ő filmje. Kell hozzá türelem, de azon felül még inkább érettség is.

A bő másfél óra alatt igazából semmi erőszakos vagy ijesztő nem történik, abszolúte nem, Amerikában is csak azért kaphatott R-es besorolást, mert bizonyos szempontból azért nem árthat elgondolkozni a látottakon.

Tulajdonképp, bepillantást nyerhetünk egy kicsit a pár korábbi életébe, láthatjuk ahogy beköltöznek, de még egy kicsit régebbre is visszanyúlik a történet. Mégpedig zseniális módon, ilyenkor nagyon nem örülök annak, hogy nem láthattuk a filmet nagyvásznon.

Mondjuk, más kérdés az is, hogy nem robbantott volna kasszát, az egyszer egészen biztos. De ugyebár, főleg hazánkban azért lehet tudni azt, hogy a nagy bevétel nem azonos a túlzásba vett minőséggel általában.

A Ghost Story ugyanis egy borongós, lassú, de fantasztikus film, annyi érzelemmel benne, amennyi csak lehet. Ja, és mindezt úgy hozták össze, hogy nem sokat beszélnek a játékidő alatt. Az egészet át kell élni, itt fokozottan nagy szerepe van a képeknek is, úgyhogy nem árthat a szokásosnál is jobban figyelni.

A friss Oscar-díjas Casey Affleck pedig gyakorlatilag úgy lubickol a szerepében, hogy a játékidő nagy részében eltakarja egy nagy „lepedő”. Casey egyébként vicces kedvében volt, például egy filmfesztiválon való vetítés alatt (azt hiszem, Karlov Varyban volt, de ez nem biztos) is tetől talpig lepedőben jelent meg. De ő megteheti, mert kiválóan játszott. Rooney Mara is fontosabb szerepet kap, szerintem ő is kifejezetten jól játszott.

Összegezve, egészen biztos vagyok abban, hogy az év egyik legkülönlegesebb filmjét láttam, mely még a megtekintés után is jó ideig a nézővel maradhat. Persze nem egy horrort kell elképzelni, sokkal inkább egy remek kis, elgondolkodtató drámát. Nagyon lassú film, de éppen ez kellett neki ahhoz, hogy az átlagon jóval felül teljesítsen. A színészek is nagyon jól játszottak. Tehát a különleges, nem mindennapi filmek kedvelői még csak véletlenül se hagyják ki 2017 egyik legkülönösebb, kimagaslóan eredeti filmjét.

 

 

Pozitívumok:

 

-egyszerű, de nagyszerű

-remek dráma

-elgondolkoztat

-nem szájbarágós

-a színészek

 

Negatívumok:

 

-lassabb, mint gondolnád

 

Értékelés:90%

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat, akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)