A Kritikairoda
Kritikák

Tulipánláz

2017.10.01. 13:14, Bogár Bence
Láz? Még hőemelkedés is alig...

 

 

A filmet eredetileg több mint egy évvel ezelőtt akarták bemutatni, de a tesztvetítések alkalmával nem kapott dícsérő szavakat, mondhatni hogy igazán senki nem volt vele elégedett. Ezért aztán addig-addig csúsztatták a bemutatót, hogy az USA-ban is csak augusztusban került  rá sor, hazánkban pedig csütörtök óta lehet jegyet váltani rá.

Sajnos általában a sorozatos csúsztatások nem ok nélkül történnek, s a gyanú beigazolódni látszik ebben az esetben is, ugyanis a Tulipánláz közel sem egy nézhetetlen film, de attól még egy kisebb csalódás lett. De hogy miért, azt mindjárt részletezem is.

1600-as évek, Amszterdam. A történet szerint adott egy érdekházasságban élő lány (Alicia Vikander), kinek férje (Christoph Waltz) megkér egy festőt (Dane DeHaan), hogy készítsen egy remek képet a feleségéről. Igen ám, de azok ketten hamar egymásba szeretnek, s azt tervezgetik, hogy együtt megszöknek, miután meggazdagodtak a tulipánbiznisznek köszönhetően.  Ez azonban nem olyan egyszerű feladat…

Ami azt illeti, az előzetes megnézése után még bizakodó voltam, mert elég korrekt kis kosztümös mozinak tűnt azon 2 perc alapján, ráadásul szinte minden percre jutott is egy nagyobb név. Nehezen tudtam volna elképzelni, hogy a végeredmény csalódás lesz, de sajnos most éppen ez esett meg.

Persze azért nem akarom azt mondani, hogy a Tulipánláz egy vállalhatatlan valami lenne, mert azért nem ez a helyzet. Kezdjük is a pozitívumokkal. Maga a hangulat és a korrajz elég jól sikerült, remekül keltik életre az 1600-as évek Amszterdamját, ezen a téren tehát tényleg semmi ok nincs a panaszra. De sajnos az a helyzet, hogy ez még csak az egész váza, s nem ártott volna az egyébként pofás külcsínyt egy kis tartalommal is megtölteni.

Még mindig simán állítom, hogy ebből a témából egy zseniális filmet is ki lehetett volna hozni, ezért is nem értem, hogy miért nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A történet ugyanis sablonos, kapkodó, önismétlő, talán még én magam sem írtam  volna rosszabbat. Egészen agyzsibbasztó némely pontjában, amit egyébként nagyon sajnálok, mert egy nagyon kellemes kis filmre számítottam, ami jószívűen ítélve is csak felemás lett.

Pedig színészek terén is nagy neveket hoztak össze. Mindjárt ott van Alicia Vikander, akit nem hagytak sajnos kibontakozni, pedig én személy szerint korunk egyik legtehetségesebb színésznőjének tartok. De ha valakinek alig van lehetősége bizonyítani, akkor ne csodálkozzunk hogy nem tudta megmenteni a filmet.

A párját Dane DeHaan játssza, akinek ugyan van tehetsége, de a legnagyobb problémája éppen az, hogy általában nem éppen mindig jól választ szerepeket. Valahogy Vikander és közte nem igazán volt meg az igazi összhang, pedig az alapvető lenne az ilyesfajta romantikus filmek esetében.

A film ugyan számtalan tehetséget felvonultat rajtuk kívül, de nagyon egyikük sem találja a helyét. Christoph Waltz elég súlytalan szerepet kapott, Cara Delevingne alig szerepel, Zach Galfianakis pedig még talán annyit sem. Az meg a másik, hogy ez a bő 90 perc gyakorlatilag alig volt valamire elég, az ilyen műfajú daraboknak kifejezetten jól áll a 2óra+ játékidő.

Összegezve, az év egyik leginkább felemás filmje lett a Tulipánláz. Ugyan nem vállalhatatlan, de nehezen hiszem azt el, hogy ne lehetett volna egy kis igyekezettel jobb ez. A korrajz és a hangulat rendben van, néha a színészek is megtalálják a hangjukat, csak a legnagyobb gond az, hogy minden jó jelenetre jut egy kínos is sajnos. A műfaj kedvelői tehetnek egy próbát ugyan a filmmel, de csodát nem itt kell várni. Egynek elmegy, de azért nem tagadom, többet vártam.

 

Pozitívumok:

 

-korrajz és hangulat

-érdekes alapötlet

-Vikander és DeHaan…

 

Negatívumok:

 

-… már ha érvényesülhetnének

-elkapkodott történet

-sokáig sehová sem tart

 

Értékelés:50%

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat, akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)