A Kritikairoda
Kritikák

Ozark 1.évad

2017.09.19. 18:57, Bogár Bence
Ha a Breaking Badnek unokatestvére lenne...

 

 

A Netflix már eddig is ismert volt arról, hogy képes kritikailag remek, de egyben élvezetes sorozatokat is készíteni: ezek közé tartozik a Kártyavár, a Stranger Things, a különböző Marvel szériák, egy ideje pedig már az Ozark teljes első évadja is elérhető, ami 10 epizódot jelenet.

Azt nem hiszem ugyan, hogy a sorozat TV-történeti mérföldkő lenne, de ha valaki nagyon kedvelte a Breaking Bad (Totál szívás) hangulatát, annak jó hírem van: a sorozat ugyan a közelébe sem ér annak, ezt kár is lenne tagadni, de ha a hangulatot és a témát nézzük, akkor ezek ketten minimum unokatestvérek. Amilyen sorozat pedig hasonlít a Breaking Badre, az ugye rossz már alapból nem lehet.

A történet főszereplője egy Marty Byrde nevű alak (Jason Bateman), aki titokban a kartell egyik emberének dolgozik. Igen ám, de a dolgok kezdenek kicsúszni a kezéből, a férfi pedig ultimátumot kap a főnökétől, mégpedig egy hidegrázós jelenet keretében. A férfi feladata innentől az lesz, hogy pénzt mosson, így hát fogja a családot és átcuccolnak Chicago városából az ország egy másik felébe, az Ozark-tavak környékére. Igen ám, de a pénzmosás ráadásul nem egy könnyű meló, s a családnak a környék titokzatos lakóival is meg fog gyűlni a baja...

A történet le sem tagadhatná, hogy a fent említett sorozatból építkezik, de ez annak tudatában nem is akkora probléma, hogy gyakorlatilag a Trónok Harca új évadait kivéve nem volt olyan minőségi sorozat, mint amilyen a Breaking Bad volt 5 évadon át.

Abban nem vagyok biztos, hogy ez a széria is meg fog érni 5 szezont, de egy másodikat már berendeltek, ami nem is véletlen: ugyan nem túl eredeti a történet, de engem mégis megfogott. Legalábbis azt tudom mondani, hogy a hangulat az tényleg profi kategória lett: nagyon érdekes az Ozark-tavak környéke, ami egészen sajátos atmoszférát biztosít a történetnek.

Tehát hangulatban nagyon rendben van a dolog, a cselekmény pedig lassan építkezik, de a megfontoltság egy olyan dolog, amit egy ilyesmi sorozat esetében csak pozitívumként tudok kiemelni. Mondjuk az is igaz, hogy néha már túl lassan zajlanak az események, de ez legalább annak a jele, hogy utána lehet számítani egy kevés váratlan fordulatra is.

Szerencsére végig megmaradtak a realitás talaján, nincsenek olyan helyzetek, amik ne történhettek volna meg akár a valóságban is. De kellett is ide a realisztikus megközelítés.

Érdekes dolog, hogy Jason Bateman eddig a legtöbbször vígjátékokban volt látható, de most a Netflix segítségével azt is be tudta bizonyítani, hogy bizony egy komoly alakítást is fel tud vállalni.

A magam részéről szívesen megnézném még 1-2 thrillerben. Mert alakítása ugyan visszafogott, de a karakterének éppen ez áll jól, ugyanis egy megfontolt és dörzsölt figurát kelt életre.

Összegezve, az Ozark érdekesen kezdett, de egy kicsit úgy érzem, hogy az első évaddal még csak megalapoztak a következőnek. És ha ott már elkerülik azt a pár hibát, ami itt előfordult, akkor még jobb lehet a második etap. Addig is, szerintem érdemes belekezdeni a sorozatba, mert reális, de mellette azért vannak benne nem várt pillanatok is. Jason Bateman is jól hozza a karakterét. Hangulatában ugyan tényleg nagyon Breaking Bad, de azt nem szabad feledni, hogy ettől még egy másik sorozat. Marty Byrde pedig nem egy Walter White, de azért a széria létjogosultságát nem vitatom.

 

Pozitívumok:

 

-remek hangulat

-Jason Bateman

-a fordulatok

-megfontolt lépések

 

Negatívumok:

 

-azért nem egy mérföldkő

-néha inkább csak vánszorog

 

 

Értékelés:75%

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)