A Kritikairoda
Kritikák

Csábítás

2017.09.07. 16:27, Bogár Bence
A tizedes háreme?

Nem ez az azonos című regény első filmes feldolgozása, lévén hogy 1971-ben bemutatott A tizedes háreme című film is elérhető, Clint Eastwood főszereplésével. Azóta már viszont nagyon sok idő telt el, szóval ha nem is volt mindenképp szükség egy újrázásra, azért meg lehetett magyarázni, hogy miért is készült el a film.

Sajnos hazánkban csak a mai naptól lehet megnézni, pedig Amerikában már a nyár elején bemutatásra került. Főleg azért is volt hosszú a várakozás, mert időközben a Canness-i filmfesztiválon is vetítették a filmet. Sőt, nem is távozott díj nélkül: a rendező, Sofia Coppola kapta a legjobb direktornak járó díjat, így minden oka meg is volt a nézőknek, hogy várják a filmet.

A történet szerint adott egy sebesült katona (Colin Farrell), aki egy bentlakásos leányiskolában kerül. A férfi egy ideig nem tudja elhagyni a helyet, de nem mindenki nézi jó szemmel az ott tartózkodását. Az ott élők közül néhányakból (Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning) másik énjét hozza ki az ott lévő személy. A feszültség pedig egyre csak fokozódik, s nagyon úgy néz ki, hogy ebből a szituációból nem kerekedhet ki pozitív befejezés…

Érdekes, hogy a Csábítás mennyire meg tudta osztani az embereket. Míg a kritikusok és az újságírók éltették a filmet, addig a nézők már nem voltak ennyire elégedettek. S hogy ebben az esetben kinek kell igazat adni? Hát, ez egy jó kérdés, amit mindenkinek magának kell eldöntenie, miután látta a filmet. Én azonban azon a véleményem vagyok, hogy a Csábítás apróbb hibái ellenére is egy olyan film, melyet simán érdemes lehet megnézni.

A feszültség, és az atmoszféra a lehető legnagyobb lett, tökéletes. Azt lehet érezni, hogy itt bármelyik pillanatban elszabadulhatnak az indulatok, még akkor is, ha éppen mindenki nyugodtan beszélget. Már az egyes karakterek arcából is sokat le lehet olvasni, mivel hogy érzelmeik eléggé láthatóak.

Azért azt nem árthat elmondanom, hogy a film nem arról szól hogy a főszereplő öt percenként összefekszik valamelyik jelölttel. Még akkor sem, ha azt tudjuk, hogy a hét tyúk és 1 kakas felállás nem minden esetben lehet a legszerencsésebb. A feszültség tehát nagyon tetten érhető a filmben szerencsére.

A Csábítás nem egy ponyva film, azt hozzá kell tennem, nem fércmű: a történetnek van lényege, a karakterek érdekesek és változatosak, szóval ezekre nem is lehet panasz. A képi világa a maga visszafogott színeivel pedig maga a telitalálat.

Azt viszont nem bántam volna, ha nem ér véget a film alig 90 perc alatt. Egy ilyen alaptörténetből túl sok sablon nélkül is ki lehetett volna hozni egy két órás játékidőt, de sok erőlködés nélkül is. Emiatt pedig a finálé hiába izgalmas, ha egyszer azért jóval hamarabb jött a kelleténél. Tulajdonképpen ezek a dolgok a film hibái, habár pozitívumai azért így is inkább többen vannak.

Sokaknak nem tetszett Collin Farrell a főszerepben, nekem azonban semmi gondom nem volt vele. Nem igazán hasonlít Clint Eastwood karakterére, de ez egyáltalán nem gond, elvégre jól játszott. Azt pedig már Sofia Coppola is mondta, hogy nem egy az egyben újrázzák az eredeti filmet, hanem azért fog kapni egy kis egyedi ízt is.

A csajok is kitettek magukért: olyan nagy neveket szereztek a filmhez, mint Nicole Kidman, Elle Fanning és Kirsten Dunst. Szerintem mindegyikük remekül játszotta a karakterét.

Összességénen tehát azt mondhatom, hogy a Csábítás egy jó film lett, egyetlen ellensége pedig nem más mint a kevés játékidő. Mert minden más stimmel: remek karakterek, érdekes látvány, fordulatos történet remek atmoszférával is van itt. A színészek is jók, de tényleg. Persze ez nem egy szenny lett, sokkal inkább a dolgok pszichológiai részét fogták meg, de ez remek dolog. A Csábítás ugyanis egyszerre thriller és dráma, s jól meg is állja a helyét mindkét műfajon belül.

 

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat, akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

Pozitívumok:

 

-érdekes karakterek

-jó történet

-a színészek

-remek képi világ

 

Negatívumok:

 

-csak 90 perc

-elsietett lezárás

 

Értékelés:75%

 

 

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)