A Kritikairoda
Kritikák

Wind River: Gyilkos nyomon

2017.09.05. 19:21, Bogár Bence
Gyilkos a rezervátumban.

 

Taylor Sheridan eddig olyan remek, értékes filmekhez készített forgatókönyvet, mint a Sicario vagy éppen a zseniálisan sikerült Hell or High Water. Bár utóbbi két darab közül csak az előbbi járta meg a mozikat, attól még a Wind River kap egy esélyt hazánk mozijaiban is. Ez pedig kész szerencse, lévén hogy a film bár elmarad a fentebb említett két darabtól egy kicsivel, de nagyon jó még ettől függetlenül is.

Tulajdonképpen, a Sicariot már majdhogynem meg is közelíti, szóval aggodalomra semmi ok. Sheridan itt pedig nem is forgatókönyvírói teendőit látta el, hanem egyenesen magára vállalta a rendezést is egyúttal. S bár a film 1-2 pillanatban ellaposodik, de maga a végeredmény nem csak eredeti, de különleges is lett.

A történet szerint a Wind River indián rezervátumban járunk, ahol a legtöbb gyilkosság felderítetlen marad és a gyilkosok nagy részét a zord körülmények miatt soha nem is fogják el. Rövidesen megállapítják, hogy egy lány gyilkosság áldozata lett. Egy FBI ügynök (Elisabeth Olsen) érkezik a helyszínre, hogy kivizsgálja az esetet. Társául szegődik egy tapasztaltabb nyomkövető (Jeremy Renner) is. Az idő vészesen fogy, nekik pedig el kell kapniuk a tettest, aki talán nem is először művelt ilyen szörnyűséget…

A történet néhány üresjárat ellenére is teljesen jó ahhoz, hogy az érdeklődésemet felkeltse, s szerintem ez kezdetnek elég. Amit azonban mindenképp ki kell emelnem, az hogy a táj/vidék ahol a történet játszódik, valami egészen elképesztő.

Az biztos, hogy Sheridan nagyon ért ahhoz hogy a hangulatot és az atmoszférát első osztályúan varázsolja a képernyőre. Míg a Sicario esetében a mexikói alvilág nyújtotta helyszínek voltak érdekesek, a Hell or High Water pedig a préri egészen elképesztő atmoszférájával tökéletesítette a hangulatot. Előbbi filmben egy kartell elleni hajsza állt a középpontban, utóbbiban pedig egy bankrabló testvérpár életét követhettük nyomon. A Wind River ugyan „csak” egy szimpla gyilkossági ügyről szól, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne érdekes. A havas, háborítatlan tájak nagyon jól néznek ki, pár beállítás alatt már a Visszatérő kiemelkedő jelenetei jutottak eszembe.

Ugyan mint mondtam néhol akadnak üresjáratok, de maga a film az teljesen érdekes. Lassan építik fel a rejtélyt, de talán épp ez tetszett benne. Nem sietnek itt sehová, van idejük arra, hogy alapos műgonddal építsenek fel mindent.

A lezárás pedig nagyon kegyetlen lett, s a film bizonyítja azt is, hogy a legstílusosabb revans már nem az, ha kioltjuk az ellenfél életét. De nem ám, azt majd itt meglátjuk!

Jeremy Renner (Bosszúállók, Bombák földjén) visszafogott, de nagyon jó alakítást tesz itt le asztalra. Sokkal jobban állnak neki a komoly filmek, nem mint mikor például legutóbb A szerencse házában bohóckodott. Ilyen szerepek valók inkább neki.

Elisabeth Olsen, aki Rennerrel már sokat forgatott együtt a Marvel projektjeiben, szintén teljesen jól hozza a karakterét. Nem is értem, hogy miért csak kevés filmben kap lehetőséget, megérdemelné a lehetőséget szerintem.

Érdekesség, hogy nem csak én ismerem el természetesen a film erényeit, hiszen a Cannes-ban tartott filmfesztiválon is előkelő díjjal jutalmazták a filmet.

Összegezve, a Wind River (csakúgy mint a Hell or High Water is) egy westernbe oltott neo-noir, azok minden erényével és különlegességével. Nem lesz ugyan a következő Nem vénnek való vidék, de a helyét teljesen megállja, sőt a mozik jelenlegi kínálatából bőven ki is emelkedik. Szerintem kifejezetten megéri megnézni, lévén nem csak a színészek játszanak jól, de a történet, az atmoszféra és a hangulat is nagyon ott van. Az okosabb és lassabb hangvételű krimik kedvelőinek csak ajánlani tudom.

 

Pozitívumok:

 

-remek hangulat

-profi atmoszféra

-érdekes story

-a színészek

 

Negatívumok:

 

-kicsit túl lassú

-rövidebb a kelleténél

 

Értékelés:80%

 

Ha tetszett a kritika és szeretnél még hasonlókat akkor nyomj alul egy kedvelést és kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)