A Kritikairoda
Kritikák

Holdfény

2017.08.23. 15:25, Bogár Bence
És a legjobb film díját nyerte a...

 

 

Bizonyára sokan emlékszünk még az idei Oscar-gála egyik érdekes kulcsmomentumára: mikor kihirdették, hogy melyik film kapja meg a legnagyobb elismerést, nevezetesen a legjobb film díját. Már örült a Kaliforniai álom egész stábja, mikor kiderült, hogy tévedés történt, mert igazából a Holdfény című alkotásé az elismerés.

Természetesen ezen sokan meglepődtek, de a tavalyi Oscar díjátadó után azért már lehetett sejteni, hogy ezúttal már a feketék problémáival foglalkozó filmek is nagyobb szerepet fognak kapni. S lám, így is lett.

A mozis premierről ugyan lekéstem, de most végre be tudtam pótolni a Holdfényt.

A történet főszereplője egy Chiron nevű fickó, akinek gyakorlatilag több időszakban is végig követi az életét a film. Időrendben haladnak, nem váltogatnak az idősíkok között, mint az több darab is teszi: kezdenek a gyerekévekkel, utána a tinikor, végül pedig a fiatalkor, habár ennél tovább nem mentek. Chiron folyamatosan próbálkozik megfelelni és életben maradni, de ez nem könnyű Miami egy, feketék által „uralt” részében, még akkor sem, ha ő is fekete. A fiút gyakran bántalmazzák, anyja ráadásul drogos. Van ebből kiút, s mi lesz a főszereplővel a későbbiekben? Ezen kérdésekre próbál meg a film válaszolni.

Alapvetően, azt nem mondanám, hogy a film egyértelműen nem érdemelte meg a díjat, mivel hogy tele van erős pillanatokkal. Néha ugyan túl nagyok az időugrások, máskor pedig egy kicsit felületes is, de ezt kivéve azért leginkább alapos munkának ítélném meg a Holdfényt.

Gyakorlatilag azt is megmutatja, hogy a feketék közt is vannak olyanok, akik kirekesztettek, a főszereplő Chiron pedig több okból kifolyólag is céltáblává vált sokak szemében. A film ugyan nem (túlzottan) brutális vagy erőszakos, de a lelki terrort azért jól be tudja mutatni. Tényleg kényes témákat is feszeget, melyekről beszélni kell, szóval a filmnek minden kétséget kizáróan megvan az ereje ahhoz, hogy a nézőből érzelmeket váltson ki.

Ugyan tökéletes nem lett, de mellette is maradt olyan erős, hogy azt mondom, egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem. Azt azonban továbbra is fenntartom, hogy a Holdfény egy jó film, de nem zseniális.

Személy szerint azért két filmet (Kaliforniai álom, A régi város) is erősebbnek éreztem a mezőnyből. Velük szemben nem lett volna szégyen alulmaradni, a Holdfény azonban végül magát az elismerést is bezsebelhette.

Az, hogy a főszereplő életét három szakaszra osztották, okos ötlet volt, ugyanis mindegyik rész egy kicsit máshogy mutatja be a főszereplőt. Van, hogy realisztikus, kemény a történet, de az elején azért van egy enyhébb coming of age szál is, ami szerintem kellett is.

A színek világával egyébként nagyon jól játszanak, ami csak még jobban ráerősít a melankolikus és drámai részekre, ami itt egyébként is sok van. De persze ez egyáltalán nem gond, sőt a film legnagyobb erősségei éppen ezek a részek szerintem. Érdekesség, hogy tényleg Miami egyik olyan részében forgatták le a filmet, ahol gyakorlatilag fehér embert még nagyítóval sem nagyon lehetne találni. Ez pedig csak még jobban dob a hangulaton, ami itt kétségkívül meg is van.

A színészgárda gyakorlatilag jobbjára ismeretlenekből áll, ettől függetlenül azonban nem alakítanak rosszul, sőt talán még jobb is, hogy nem csupa ismert nevet szereztek.

Összegezve, ugyan nem a 10/10-es kategória a Holdfény, de ettől még teljesen jó. Persze előnyben vannak, akik kedvelik a nem mindennapi, melankóliával jócskán átitatott történeteket, ugyanis itt éppen ez a helyzet. Azt mondom, csak azért, mert Oscart nyer, ne nézze meg senki. Akkor érdemes megtekinteni, ha valakit tényleg érdekel a téma. Szerintem nem mindennapi élmény volt, ráadásul sablonmentes. Az pedig a mai filmes világban tényleg nagyon nem semmi.

 

Pozitívumok:

 

-remek történet

-érdekes témák

-jó színészek

-melankolikus hangulat

 

Negatívumok:

 

-nagy időugrások

-néhol feületes

 

Értékelés:80%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)