A Kritikairoda
Kritikák

Némaság

2017.08.18. 16:33, Bogár Bence
Ez a film többet mond ezer szónál.

 

 

 

Martin Scorsese a kedvenc rendezőm. Azt hiszem, hogy életművét a legtöbbeknek nem is kell részleteznem, hisz a mester mindig a legnagyobbakkal készítette el filmsikereit, mint Robert De Niro vagy Leonardo Di Caprio.

A Némaság a mester életében is különleges szerepet tölt be: ezt a filmet immáron 25 éve meg akarta valósítani, de végül csak idén került a mozikba. A filmszínházas premierről lemaradtam (mert sehol sem adták sajnos a közelemben), azonban most a DVD megjelenés kapcsán végre tudtam pótolni Scorsese legújabb filmjét. Hát, a mester még mindig nagyon képes arra, hogy eredetit alkosson, az egyszer biztos.

A történet szerint a 17.században járunk. Két portugál szerzetes (Andrew Garfield és Adam Driver) érkezik meg Japánba, hogy terjesszék a hitet, és hogy megtalálják eltűnt mesterüket (Liam Neeson), aki a hírek szerint kínzás miatt megtagadta a hitét. Tanítványai azonban ezt nem akarják elhinni….

Fontos megjegyeznem, hogy a Némaság messzebb nem is állhatna egy átlagos blockbustlertől, mert nem az. Ez a film egész egyszerűen nem való mindenkinek. A játékidő nagyjából 170 percet tesz, ami nagyon sok. Ennyi azonban ténylegesen is kell a történetnek, mely a maga módján, lassan, azonban annál biztosabban építkezik.

Nem egy gyors darab a Némaság, éppen ellenkezőleg. Scorsese mindenre alaposan hagy időt, s a nézőt egy olyan világba vezeti, el melyet elképzelni sem tudtak. Érdemes lehet tudni, hogy a film nem a hit úgymond hasznos hatásairól mesél, éppen ellenkezőleg: azt mutatja meg részben, hogy a hit egyúttal sok brutalitás forrása is volt.

A középkori Japánban kegyetlen kínzásnak vetették alá azokat, akik nem voltak hajlandóak a kereszténység helyett a buddhizmust választani. A Némaság ugyan tartalmaz pár kegyetlen jelenetet is, de szerintem nem e miatt jogos a 16-os karikája. Hanem azért, mert ehhez a filmhez valamilyen szinten érettnek kell lenni.

Scorsese nem a káromkodós vígjátékok kedvelőinek készítette ezt a remekművét, hanem a művésziesebb, elgondolkodtatóbb darabok kedvelőinek. De őket maradéktalanul ki is szolgálja, ezt megígérhetem. A Némaságban (hisz a címe is erre utal), nem a beszéd a lényeg: a film nem csak a történések lassú folyásával, de mellette még a gyönyörű tájak, remek kamerabeállítások segítségével is le akarja nyűgözni a nézőt.

Erre a darabra pedig rá kell szánni az időt, ugyanis meghálálja magát. A lezárás mindennemű akció vagy suspense nélkül is torokszorító, s a film után rengeteg lehet gondolkodni a látottakon.

A Némaság pedig olyan film, ami vagy tetszik majd, vagy nem: nincs középút. Én pedig bevallom: imádtam, s az év eddigi egyik legjobb filmjének is tartom egyúttal.

Scorsese megint megcsinálta, s egyúttal számos tehetséges színészt is választott. Olyan nagyágyúk játszanak itt, mint Andrew Garfield (A fegyvertelen katona), Adam Driver (Star Wars 7, Paterson), vagy Liam Neeson (Elrabolva, A Schindler listája), aki akciófilmes időszaka után most megint nagyon erős drámai oldalát mutatja. Az alakítások nagyon visszafogottak, de épp ezért erősek: a karakterek szavak nélkül is tudnak mesélni. Mint ahogy maga a film is.

Összegezve, a Némaság az idei év egyik legjobb filmje. Nem csak megdöbbentően dolgoz fel egy témát, de mellette még hiteles és elképesztően meglepő is. Még úgy is, hogy nagyon lassan halad a fantasztikus lezárás felé. Inkább haladó filmkedvelőknek ajánlanám, mert a kezdők vagy éretlenek gyomrát könnyen megfekheti. Ellenben én nagyon fontosnak és értékesnek tartom, igazi művészi filmalkotás. Hiába no, Scosrse még nem rendezett rossz filmet. De zseniálisakat annál inkább, s a Némaság is egy közülük. Megrendítő erejű, őszinte és kíméletlenül pontos filmalkotás.

 

Pozitívumok:

 

-a színészek

-remek atmoszféra

-feszült történet

-lassan, de biztosan halad

-nagyon értékes

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

Értékelés:95%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)