A Kritikairoda
Kritikák

Némaság

2017.08.18. 16:33, Bogár Bence
Ez a film többet mond ezer szónál.

 

 

 

Martin Scorsese a kedvenc rendezőm. Azt hiszem, hogy életművét a legtöbbeknek nem is kell részleteznem, hisz a mester mindig a legnagyobbakkal készítette el filmsikereit, mint Robert De Niro vagy Leonardo Di Caprio.

A Némaság a mester életében is különleges szerepet tölt be: ezt a filmet immáron 25 éve meg akarta valósítani, de végül csak idén került a mozikba. A filmszínházas premierről lemaradtam (mert sehol sem adták sajnos a közelemben), azonban most a DVD megjelenés kapcsán végre tudtam pótolni Scorsese legújabb filmjét. Hát, a mester még mindig nagyon képes arra, hogy eredetit alkosson, az egyszer biztos.

A történet szerint a 17.században járunk. Két portugál szerzetes (Andrew Garfield és Adam Driver) érkezik meg Japánba, hogy terjesszék a hitet, és hogy megtalálják eltűnt mesterüket (Liam Neeson), aki a hírek szerint kínzás miatt megtagadta a hitét. Tanítványai azonban ezt nem akarják elhinni….

Fontos megjegyeznem, hogy a Némaság messzebb nem is állhatna egy átlagos blockbustlertől, mert nem az. Ez a film egész egyszerűen nem való mindenkinek. A játékidő nagyjából 170 percet tesz, ami nagyon sok. Ennyi azonban ténylegesen is kell a történetnek, mely a maga módján, lassan, azonban annál biztosabban építkezik.

Nem egy gyors darab a Némaság, éppen ellenkezőleg. Scorsese mindenre alaposan hagy időt, s a nézőt egy olyan világba vezeti, el melyet elképzelni sem tudtak. Érdemes lehet tudni, hogy a film nem a hit úgymond hasznos hatásairól mesél, éppen ellenkezőleg: azt mutatja meg részben, hogy a hit egyúttal sok brutalitás forrása is volt.

A középkori Japánban kegyetlen kínzásnak vetették alá azokat, akik nem voltak hajlandóak a kereszténység helyett a buddhizmust választani. A Némaság ugyan tartalmaz pár kegyetlen jelenetet is, de szerintem nem e miatt jogos a 16-os karikája. Hanem azért, mert ehhez a filmhez valamilyen szinten érettnek kell lenni.

Scorsese nem a káromkodós vígjátékok kedvelőinek készítette ezt a remekművét, hanem a művésziesebb, elgondolkodtatóbb darabok kedvelőinek. De őket maradéktalanul ki is szolgálja, ezt megígérhetem. A Némaságban (hisz a címe is erre utal), nem a beszéd a lényeg: a film nem csak a történések lassú folyásával, de mellette még a gyönyörű tájak, remek kamerabeállítások segítségével is le akarja nyűgözni a nézőt.

Erre a darabra pedig rá kell szánni az időt, ugyanis meghálálja magát. A lezárás mindennemű akció vagy suspense nélkül is torokszorító, s a film után rengeteg lehet gondolkodni a látottakon.

A Némaság pedig olyan film, ami vagy tetszik majd, vagy nem: nincs középút. Én pedig bevallom: imádtam, s az év eddigi egyik legjobb filmjének is tartom egyúttal.

Scorsese megint megcsinálta, s egyúttal számos tehetséges színészt is választott. Olyan nagyágyúk játszanak itt, mint Andrew Garfield (A fegyvertelen katona), Adam Driver (Star Wars 7, Paterson), vagy Liam Neeson (Elrabolva, A Schindler listája), aki akciófilmes időszaka után most megint nagyon erős drámai oldalát mutatja. Az alakítások nagyon visszafogottak, de épp ezért erősek: a karakterek szavak nélkül is tudnak mesélni. Mint ahogy maga a film is.

Összegezve, a Némaság az idei év egyik legjobb filmje. Nem csak megdöbbentően dolgoz fel egy témát, de mellette még hiteles és elképesztően meglepő is. Még úgy is, hogy nagyon lassan halad a fantasztikus lezárás felé. Inkább haladó filmkedvelőknek ajánlanám, mert a kezdők vagy éretlenek gyomrát könnyen megfekheti. Ellenben én nagyon fontosnak és értékesnek tartom, igazi művészi filmalkotás. Hiába no, Scosrse még nem rendezett rossz filmet. De zseniálisakat annál inkább, s a Némaság is egy közülük. Megrendítő erejű, őszinte és kíméletlenül pontos filmalkotás.

 

Pozitívumok:

 

-a színészek

-remek atmoszféra

-feszült történet

-lassan, de biztosan halad

-nagyon értékes

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

Értékelés:95%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB