A Kritikairoda
Kritikák

Annabelle 2: A teremtés

2017.08.13. 20:57, Bogár Bence
Vérfagyasztó teremtéstörténet.

 

 

 

2013-ban egy filmes univerzum kezdődött, melynek első része a Démonok Között volt. A hatalmas sikerek után nem lehetett csodálkozni azon, hogy érkeztek a további filmek a témában. A Démonok Között 2 ugyan nagyjából hozta elődje színvonalát, de eme két film közé beesett egy nagyon gyenge próbálkozás is: ez volt az Annabelle első része.

Ami több szempontból is nagyon rossz film volt, épp hogy nem nézhetetlen: összeszedtek egy tehetségtelen rendezőt (erről kicsit majd később), unalmas kliséket, s gyakorlatilag nulla feszültséget. Most pedig annál jobban lepődtem meg, mert az Annabelle 2 bizony egy röhejes film nagyon jó folytatása.

A történet szerint egy babakészítő balesetben elveszíti szeretett kislányát, azonban a gyász nem hagyja nyugodni. 12 évvel később feleségével magukhoz fogadnak egy apácát és pár kislányt egy közeli árvaházból, ami bezárt. A kislányok érkeztével természetfeletti erő kezd el mozgolódni a házban, ez azonban valaminek az utóhatása. Hatalmas veszély les rájuk: maga az ördög…

Ez a film tulajdonképpen nem más, mint az első Annabelle film előzménye, ami meg a Démonok Között előzménye volt ugye. Tehát a Teremtés nem más, mint az előzmény előzménye. (Remélem eddig még érthető…)

Az Annabelle első részét egy nagyon tehetségtelen rendező, bizonyos John R. Leonetti hozta tető alá, aki nem csak hogy nem ért ehhez a műfajhoz, de mellette még olyan fércművek fűződnek a nevéhez mint a Mortal Kombat 2. Tehát nagy szerencsére rendezőcsere történt, ugyanis jött David F. Sandberg, az Amikor kialszik a fény direktora. Tulajdonképp ez neki még csak a második teljes értékű rendezése, azonban az már ennyiből jól látszik, hogy nagyon ért a műfajhoz, s általában tisztelettel is kezeli azt. Én azt mondom, hogy egy tehetséges rendező mellett egy horrorfilm már legalább félig biztonságban van: s lám, most is épp ez történt.

Csak mellé még kaptunk a jóból, gyakorlatilag a film szinte az elődje összes nevetséges hibáját ki tudja javítani. Az atmoszféra, az valami pokoli erős lett. Azon ritka alkalmakkor, mikor tudja a néző, hogy a gonosz jelen van, de nem mutatja magát, nagyon a frászt tudták hozni az egyszeri nézőre. Apró neszek, recsegések, ropogások is elegendőek arra, hogy megágyazzanak annak a terrornak, ami a későbbiekben fog bekövetkezni.

 Nagyjából a film feléig karakterépítés van, nagy szó hogy egy horrorban ezzel is foglalkoztak. Vannak ekkor még feszültségoldó részek is (habár az Elvis-szám most elmaradt, de majd Ed úgyis elénekeli a Démonok Között 3-ban. :) ) A film második fele aztán kíméletlenül rázúdítja a terrort még az edzettebb lelkűekre is: a film nagy részben sablonokból építkezik fel, de tették ezt úgy, hogy közben a végeredmény mégis annyira egyedi lett, hogy simán lehet rajt egy párat borzongani.

Sőt, az utolsó 40-50 perc az gyakorlatilag nem más, mint maga az álom egy horror rajongónak: jönnek sorban az ijesztő jelenetek, a kezekből pedig csak úgy hull közben a popcorn a sok rémisztő képsor látszik.

 Atmoszférikus, de ijesztő és hangulatával a bőröd alá mászik. Ebből a szempontból az Annabelle 2 egy kíméletlen horror: nagyon hamar magával tud ragadni, s akkor biztos lehetsz benne, hogy a stáblistáig nem is ereszt majd. Véres jelenet kevés van (max 2-3, azok is csak pár másodpercesek), de a film ezek hiányában is annyira ijesztő és remek hangulatú, hogy csak na.

És mindezt potom költségvetésből (még a műfajhoz képest is), valamint jobbjára ismeretlen színészekkel hozták össze. Így kell ezt, kérem szépen. Párszor ugyan sablonos vagy logikátlan lehet a film, azt azonban tessék figyelembe venni, hogy a főszereplők gyerekek, ők pedig nem tudnak ilyen helyzetekben olyan higgadtan és megfontoltan cselekedni, mint mondjuk egy vietnámi veterán.

Összegezve, az Annabelle 2 egy rémületesen hatásos élmény, méltó a Démonok Között eddigi két részéhez. Az első részt pedig inkább felejtsük el, elvégre egyszer mindenki hibázhat. Meg amúgy is, a második már törleszt, de bőséggel: igazi izzadós poklot hoz el az arra fogékonyaknak. Az utolsó harmada pedig hatalmas (lelki) terrort sem fél alkalmazni. Talán az év eddig legjobb horrorja. Oldschool szellemben készült, hatásos és vérfagyasztó élmény.

 

 

Pozitívumok:

 

-tényleg hatásos

-vérfagyasztó és ijesztő

-piszkosul hangulatos

-van karakterépítés is

 

Negatívumok:

 

-sablonos helyenként

-van, hogy logikátlan

 

Értékelés:80%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)