A Kritikairoda
Kritikák

Egy magányos tinédzser (The Edge of Seventeen)

2017.08.12. 16:15, Bogár Bence
Coming of age, ahogy még nem láthattuk.

 

 

 

A The Edge of Seventeen (eléggé félresikerült magyar címét a legtöbbször kerülném, ha lehet) egyike azon sok filmnek, melyek hiába kaptak jó kritikákat külföldön, itthon mégsem játszották a mozik. Ennek nyilván több oka is lehetett, meg nem is egy blockbustler ennek az írásnak az alanya, de én azért simán el tudtam volna képzelni legalább egy pár moziban való forgalmazást.

De a Cinemax csatorna volt olyan rendes, hogy pár hónappal a premier után már magyar szinkronnal hozta el a filmet, ami már az HBO Go tartalmában is megtalálható.

A történet főszereplője egy életunt és általában negatív érzésekkel rendelkező 17 éves, Nadine. Az apja pár évvel ezelőtt bekövetkezett halála nagyon megviselte, s sok barátja sincs. Sőt, igazából csak egy. Ő ezt azonban egészen addig nem bánja, míg legjobb barátnője el nem kezd randizni a bátyjával, akit Nadine nagyon nem kedvel. Így pedig barátságból könnyen gyűlölet kerekedik ki….

Fontos leszögeznem, hogy ez a film nem egy könnyed kis tinikomédia, hiába van sokszor feltűntetve a műfaj között a vígjáték. Mert a The Edge of Seventeen vicces filmtől olyan messze áll, mint egy átlagos Transformers film attól, hogy jó legyen. Nem egy Amerikai Pite féle hülyülős darab, de nem is egy tiniknek szóló melodráma, legalábbis így vettem észre.

Sőt, tulajdonképpen ez egy nagyon különös eset, de úgy érzem, hogy a legjobban nem is azok fogják majd értékelni, akik hasonló korúak, mint a főszereplő. Jó, oké, lehet nekik is készült, (én is 17 vagyok), de szerintem ha valaki megnézi felnőtt fejjel, legalább annyit fog adni neki ez a film, mint egy jóval fiatalabb személynek.Kell hozzá persze legalább egy minimális szintű érettség, ha valaki maradéktalanul át akarja élni a látottakat.

Ezért nem is csodálkozom azon, hogy a tengerentúlon is simán megkapta az R-es besorolást. Azt mondom, hogy nem is elsősorban tartalma miatt, sokkal inkább érettség miatt. (Amerikai meg ugye elég érdekes ország korhatárok szempontjából: sokszor megesett már, hogy nulla erőszak és pár káromkodás is egy 17-es karikát szült…) Ellenben kicsit furcsa az, hogy nálunk csak 12-es a korhatár, mert szerintem ez éppen nem egy olyan film, melyet egy annyi idős értékelni fog.

Tulajdonképpen, bajban vagyok, ha a film műfaját kell meghatároznom. Simán rávághatnám, hogy csak egy átlagos szappanopera, de nem az. Annál azért jóval több. Sokkal inkább egy egyedi hangú felnövéstörténet, azaz coming of age mozi. Tele eredeti jelenetekkel, valóban újszerű gondolatokkal. Ugyan van benne pár viccesebb rész, de ezek a jelenetek is inkább csak keserésesek, s nem sírva röhögős kategóriák, de ez nem baj.

A film legtöbb pontjában inkább visszafogott, csendesebben haladnak az események, de ennek a műfajnak szerintem épp ez áll jól. Az meg nem semmi kategória, hogy Nadine jellemfejlődésben mekkora utat tesz meg a stáblistáig vezető úton…

Néha nem ússzuk majd meg sablonos jelenetek nélkül, de ezt tudjuk be annak, hogy a filmet egy olyan rendezőre bízták, aki eddig csak egy csalódást tudott letenni az asztalra. Ahhoz képest meg tulajdonképpen nagyon rendben volt a film. Bár a lezárás egy kicsit olyan, mintha légből kapott lenne, túl gyorsan jött talán. De ezt még simán elnéztem, elvégre ki nem hibázik?

A főszerepet Hailee Steinfield játszotta, akinek ez az egyik első szerepe. Ellenben ha továbbra is ilyen jól válogatja meg őket, akkor még szép jövője lehet a mozifilmek világában. Woody Harrelson pedig (ha csak mellékszerepben is), de zseniális. Komolyan mondom, hogy minden egyes jelenetével tudott egy kis pluszt adni a filmhez. Ha nem lett volna benne, kevesebbet érne a film, ezt komolyan mondom.

Összegezve, a The Edge of Seventeen egy lassú tempójú film, de ez jól áll neki. Szépen csordogálnak az események a végéig, s a főhősnővel együtt a néző is részese lehet annak a jellemfejlődésnek, melyet Nadine átél. Nem hibátlan a film, néhol sablonos is, de ezekkel együtt is tetszett, mert van benne valami (talán az egyszerű, de remek tálalása), ami jóval az átlag fölé helyezi. Mondjuk, mindezekkel együtt is, a film nem egy ostoba vígjáték. Így inkább a kifinomultabb coming of age mozik kedvelőinek tudom jó szívvel ajánlani.

 

Pozitívumok:

 

-érdekes történet

-remek karakterfejlődés

-jó téma

-Woody Harrelson zseniális

 

Negatívumok:

 

-kicsit sablonos

-gyorsan jött lezárás

 

Értékelés:75%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)