A Kritikairoda
Kritikák

Amerikai Istenek 1.évad

2017.08.10. 16:26, Bogár Bence
Twin Peaks+Trónok Harca=Amerikai Istenek

 

 

Az Amerikai Istenek Neil Gaiman író egyik legnagyobb példányszámban eladott, s egyúttal számos kritikai elismerést is begyűjtő regénye volt. A nyomtatott változat az ezredforduló után nem sokkal jelent meg, s nem alaptalanul lett kultkönyv, szerintem is hatalmas élmény.

Most azonban nem a regényről kívánok értekezni (amit egyébként csak ajánlani tudok), hanem inkább az abból készült sorozatról, mely nemrégiben ért véget Amerikában. S ki tudja, talán egyszer még hazánkban is viszontláthatjuk a TV képernyőjén.

A történet főszereplője egy Árnyék (Shadow Moon) nevű elítélt, akit börtönbüntetése utolsó napján értesül arról, hogy barátnője meghalt. A megtört férfi ekkor nem tudja, hogy mihez kezdjen tovább. A hazafelé tartó úton találkozik egy Szerda (Mr. Wednesday) nevű, igencsak különös emberrel, aki azt ajánlja fel, hogy dolgozzon neki. Árnyék végül jobb híján belemegy az üzletbe, arra azonban még csak nem is gondolt, hogy ez nem egy átlagos meló lesz. Ugyanis egy misztikus, titokzatos háború van készülőben a régi és az új Istenségek között…

A sorozatot az a Bryan Fuller hozta tető alá, aki nem is olyan rég elkészítette a Hannibal című sorozatot Mads Mikkelsen főszereplésével. Már az a széria is egy kicsavart, elképesztő vizuális megoldásokkal megáldott és kegyetlenül elegáns élmény volt, most ezzel a sorozattal a mester pedig tovább folytatja ezt a hagyományt. Mert az Amerikai Istenek egy olyan egyedi és összetett sorozat, mely más élményt kínál, mint a jelenleg piacon lévő számos tucatsorozat.

A látvány, vagyis inkább a képi világ egészen elképesztő, olyan amilyet eddig még talán sehol sem láthattam. Mondjuk az tény, hogy a sorozat nagyon elborult, s nem fukarkodik a vörös színnel sem, ami talán az egyik központi motívum is egyben. Mégpedig a vérvörös… Ezen nincs is mit szépíteni, itt gyakran lesznek olyan jelenetek, melyek a legtöbb nézőnél majd szépen kivágják a biztosítékot.

Engem ez azonban egyáltalán nem zavart, lévén hogy az Amerikai istenek szerintem az eddigi legjobb újonc sorozat az idei mezőnyből. Az tény, hogy abszolút nem fog mindenkinek tetszeni majd, de itt nem is a lényeg.

Hanem az, hogy végre letettek valami egyedi dolgot az asztalra, ami még hosszú ideig hivatkozási alap maradhat. Elég megnézni az alig 1 perces kis intrót, már az előrejelzi, hogy az Amerikai Istenek egy kicsit megterhelő, de végig zseniális élmény lesz. Mondjuk a 18-as karika szerintem is teljesen indokolt.

Olyan, mintha fogták volna a Trónok Harcában található intrikákat és brutalitást, s azt megfűszerezték a Twin Peaks sorozatban látható mindfuck, elborult jelenetekkel. Ez azonban végül egy nagyon működőképes elegy lett. Felhasználták még a mitológiavilág és a folklór számos elemét is, s a legtöbb Isten, aki feltűnik majd, természetesen valós mitológiák és mondák alakja. Tehát a mondákat gyúrták össze tulajdonképpen a fantasy elemekkel, s talán éppen ez miatt lett annyira összetett, egyedi és nem mindennapi a sorozat.

A színészek is jól játszottak szerintem. A Szerdát alakító Ian McShane pedig külön piros pontot kap tőlem, mivel hogy minden jelenetében zseniális volt.

Egyetlen negatívum, hogy az évadot épp a legizgalmasabb ponton szakítják félbe. De szerencsére érkezik a folytatás is majd, ami vélhetően az utolsó évad is lesz egyben. Szerintem még egy évadnyi rész épp elég lesz arra, hogy feldolgozzák a könyvet (már ha nem alternatív befejezést készítenek, ami szintén nem kizárt).

Összegezve, az Amerikai Istenek eddig az idei év legjobb újonc meglepetéssorozata. Nem csak szürreális, de egyben zseniális élmény lett. Olyan, melyben a fantasy, a horror, a mondák és a hiedelemvilág egy remek keveréket alkot. A Hannibal után Bryan Fuller ismét egy kiemelkedő sorozatot alkotott meg, mely méltó a remek regényváltozathoz is. Ínyenceknek kötelező néznivaló.

 

Pozitívumok:

 

-Ian McShane

-elvont és szürreális

-érdekes történet

-remek képi világ

 

Negatívumok:

 

-nagy cliffchanger

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)