A Kritikairoda
Kritikák

A majmok bolygója: Háború

2017.07.25. 17:04, Bogár Bence
Apokalipszis most.

 

A trilógia első két részéről is írtam a CineMániás oldalán.

A Lázadásról: ITT

A Forradalamról pedig: ITT

 

 

A Majmok Bolygója ezen trilógiájának első része, a Lázadás 2011-ben jött ki, s ha nem is volt teljesen hibáktól mentes, de azért élvezetes, értékkel bíró film lett. Ezt követte 2014-ben a Forradalom, mely még az elsőnél is jobb lett valamivel. Nem csak hogy okos, de egyben bátrabb élmény is volt az elsőnél. Úgy éreztem, hogy a dráma, a morális kérdések és az akció is nagyjából annyi időt kapott a cselekményben, amennyire szüksége volt.

Végül most már pár napja megtekinthető a mozikban a trilógia utolsó felvonása, a Háború. A történet szerint egy kis idő telt el azóta, hogy Caesar döntött Koba sorsa felett.

Azóta a majmok is két részre szakadtak: van, aki hűséges volt és Caesar mellett maradt, de akadtak olyanok is, akik (leginkább Koba régi seregéből) már inkább az emberek oldalára álltak. Ugyanis új fenyegetés ütötte fel a fejét: az Ezredes névre hallgató, brutális megoldásoktól sem visszariadó vezető ugyanis azt tervezi, hogy elpusztítja a majmokat, de egyszer és mindenkorra. A majmok hajlanának a békére, az emberek azonban nem, így a háború elkerülhetetlennek látszik…

Alapvetően, nekem tetszett a film, habár két érdekes dolgot nem árt tudni. Egyrészt, hazánkban több helyen is kapott (az előző részeknél) gyengébb kritikákat, miközben külföldön, de főleg Amerikában sorban kapta a 9-10 pontos mestermű értékeléseket.

Hogy én mit gondolok? Szerintem teljes egészében egyik tábornak sincs igaza, de részben pedig mindkettő mondandójában van értelem. Kimondom a véleményemet: a Háború nem zseniális film, de nem is rossz vagy középszerű.

Talán sokan nem ezt várták, s azt én is elismerem hogy a trailer kicsit hazudott. Habár én örültem neki. Nevezetesen arról van szó, hogy ez nem a csatajelenetek, harcok filmje. A játékidő bő 70-75 százalékában megmarad egy drámának, ami nagyon komoly kérdésekkel is foglalkozik egyben. Persze megértem, hogy sokan mindent eldöntő háborút, a Gyűrűk Ura trilógiát megszégyenítő harcokat vártak, de ez nem lesz itt. Sőt, maga a háború tulajdonképpen nem is marad el, de le fogják rendezni nagyjából 20 perc alatt.

Mondjuk, mint mondtam, én ezt egy percig sem tudom bánni. Talán tényleg nem ártott volna megtalálni az akció és dráma közötti vékony egyensúlyt, de ha nekem választanom kell, akkor inkább a lélektani részekre voksolok. Az pedig van a filmben, de olyan erősen, hogy egy pillanat alatt képes lehet arra, hogy megfogja a nézőt.

A poszt-apokaliptikus világ minden eddiginél jobban jelen van, s elképesztően szép, festői tájak vannak. Elég csak ránézni a képekre fentebb/lentebb, öröm a szemnek az összes. Mondjuk valamilyen szinten így is sablonos a darab, meg néhol egy helyben állnak, de én ezt azért meg tudtam bocsájtani. Sokat vettek egyébként a régi és nagyszabású háborús eposzokból is, ezek hatása gyakorlatilag letagadhatatlan. Ami az akciót illeti, az elején és a végén is van egy nagyon cool rész, köztük meg sok drámai, lélektani jelenet. És ez így egyáltalán nem volt rossz, mondjon akárki akármit.

Érdekes, hogy a film 16-os, ellentétben az első két résszel a trilógiából. A Háború kétséget kizáróan komorabb, néhol a PG-13-at feszegető jelenetekkel is bír, de én biztos nem tettem volna egy kategóriába mondjuk a Logannel, ahol meg ömlik a vér, hullanak a testrészek. Ilyen itt nincs.

A karakterek közül az ezredes volt a kedvencem. Lehet, hogy ő a főgonosz, de piszok összetett, motivációkkal rendelkező egyén, az egyszer biztos. Andy Serkins még mindig zseniális mint Caesar, elképesztő munkát visz véghez. De Woody Harrelson is nagyot játszott az Ezredes szerepében, minden elismerésem neki.

Összegezve, szerintem a Háború gyengébb mint a Forradalom, de kicsivel erősebb, mint a Lázadás, szégyenre azonban semmi oka nincs. (Az is ritka, ha egy trilógiában a második rész a legerősebb, de itt ép az helyzet...) Van 1-2 gyerekbetegsége, de egyébiránt egy drámai, megható film lett, mely kevés, de annál ütősebb akciórészekkel operál. A színészek is brillíroznak, a karakterek is nagyon összetettek. Nagyon hangulatos is egyben. Okos, érzelmes blockbustler lett a Háború, s egyben egy remek trilógia méltó lezárása.

Pozitívumok:

 

-remek dráma

-kevés, de jó akció

-a színészek

-összetett karakterek

 

Negatívumok:

 

-néhol sablonos

-kevés üresjárat

 

Értékelés:80%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB