A Kritikairoda
Kritikák

Blue Valentine

2017.06.09. 20:10, Bogár Bence
Nem egy love story.

A Blue Valentine egy nem mindennapi film. Ha valaki ránéz a plakátjára, akkor akár könnyen levonhat téves következtetéseket is. Ugyanis nem egy újabb sablonos romantikus filmről van szó, épp ellenkezőleg. Személy szerint műfaját illetően sokkal inkább tartom drámának. Fontos tudni, hogy nem egy nyálas ömlengés lesz a jussa annak, aki belekezd ebbe a darabba. Szerencsére, természetesen. Mert kellenek az olyan üde színfoltok, mint amilyen voltaképpen a Blue Valentine is.

A történet két idősík között ugrál. Van az egyik, ahol azt mutatják be, hogy a két főszereplő, Dean és Cindy hogyan ismerkedett meg egymással. Ez a része még sokkal romantikusabb, a fiatalok itt még aránylag bizakodva néznek a jövő felé, s várják születendő gyermeküket. Igen ám, de itt van az a nagy de: a másik idősíkon nagyjából 5 év telt el ezen események óta, s a pár élete folytonos veszekedésből áll. Kapcsolatuk szinte teljesen megromlott, hiába próbálkoznak újra és újra, látszólag közel van az a pont, mikor minden véget ér.

Nem árt tudni, hogy a régebben játszódó szál a reményt és a pozitívumot képviseli a filmben, míg a későbbi pedig tehetetlenséget, kétségbeesettséget. Éppen ezért, hiába látjuk ahogy korábban boldogok voltak, hisz tudjuk, hogy az álom nem tart örökké, véget fog egyszer érni. A Blue Valentine egy nagyon realista, kőkemény film.

Egyáltalán nem nevezném könnyed élménynek, kell egy bizonyos fokú érettség ahhoz, hogy a néző igazán értékelni tudja azt, amit lát. Mert egy súlyos drámáról van szó, melyet szerencsére nem úgy tolnak a néző arcába, épp ellenkezőleg.

Mindig 1-1 pillanatot láthatunk a pár életéből. Hol vidámat, hol szomorút, mindig ahogy a helyzet majd azt megkívánja. Egyébként olyan filmről van szó, melyet oldalakon át lehetne elemezni, hisz ha valaki fel tudja fedezni, hogy milyen mélység van benne, az egészen meg fog döbbeni. Nem egy délutáni matinémozi, na. Egy házasság megromlását mutatja be, de olyan megrázóan, hogy a legtöbb horror film nem képes hasonló hatást kiváltani a nézőből.

S talán a filmben épp ez működik a legjobban: az, hogy megrázza a nézőt. Beránt az első pillanattól kezdve, s a stáblista legördülésééig nem is ereszt. Sajnálni lehet a két főszereplőt, hogy a kezdeti boldogság után hová jutottak, s el lehet gondolkozni azon, hogy vajon ki is volt tulajdonképpen a hibás. Volt egyáltalán hibás, vagy csak megtörténtek a dolgok, egészen váratlanul?

Dean karaktere megelégedett az eddigi életükkel, örült hogy van egy kislánya, felesége, s nem feltétlenül vágyott ennél sokkal többre. Ellentétben vele, a felesége, Cindy már sokkal többet akart elérni. Talán épp ez volt a köztük lévő civakodások egyik alapja, ki tudja. Mindenesetre, az már tény, hogy az időszakok közti váltogatás csak jót tett ennek a darabnak. A hatását elérte, de úgy ahogy van.

Ha valaki nincs rá lelkileg felkészülve, akkor inkább keressen valami mást. Nem úgy rázza meg a nézőt mint egy Taxisofőr vagy egy erősebb horror, de kétség kívül gyomron ragad, és elgondolkoztat. Erre pedig a mai drámák háromnegyede egész egyszerűen már nem képes.

Nem csoda, hogy Michelle Williams (A régi város) is kapott az alakításáért egy Oscar-jelölést, megérdemelte teljes egészében. Sajnos a nagy szobrot még azóta sem kapta meg, pedig ritka tehetséggel van megáldva. Éppen úgy, ahogy másik főszereplőnk, Ryan Gosling (Kaliforniai álom, Csak Isten bocsáthat meg) is. Kettejükben közös, hogy sajnos még egyiküknek sincs Oscarja. Gosling is fantasztikusan játszik, teljességgel mondható, hogy a karakterének van mélysége.

Érdekesség, hogy a filmet Amerikában eredetileg NC-17 besorolással illették volna, vagyis 17 év alatt szigorúan nem tekintheti meg senki. Hülyeség lett volna az extrém véres horrorokkal egy kalap alá venni, s később módosították is a korhatárt R besorolásra. Hazánkban is megúszta 16-os körrel, bár tény, hogy sokkal fiatalabbak nem biztos, hogy tudják majd értékelni.

Összegezve, a Blue Valentine egy zseniális film. Azt mutatja be, hogyan tud megromlani drasztikus mértékben egy házasság. Mindezt rendkívül realisztikusan teszi, igazán szívbe markoló és nem mindennapi élményről van tehát szó. A lezárás pedig az egész csúcsa a maga szolid, de ütős és kiváló megvalósításával, azonban happy endre várni nagy bolondság lenne itt, mert ez nem az a film.

Az utóbbi évek egyik legjobb drámája. Ryan Gosling és Michelle Williams is fantasztikus a szerepében, kiváló színészek ők. Csodálatosan szép, de nehezen emészthető darab, egy valóban zseniális alkotás, melyet csak ajánlani tudok.

 

Pozitívumok:

 

-igazi kemény dráma

-van mondanivalója

-két remek színész

-eléri a hatását

-remek lezárás

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB