A Kritikairoda
Kritikák

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja

2017.05.28. 13:56, Bogár Bence
Jack Sparrow újra a vásznakon!

    

 

 

 

A Karib-tenger kalózai első része jött, látott, és beírta magát a filmtörténelembe. Végül még két élvezhető filmmel a kaland trilógiává bővült, s a siker egyre nagyobb lett. Aztán befutott a negyedik rész, mely ugyan nem volt rossz, de nem is ért fel az előzőekhez. Sokáig az ötödik rész is kérdőjeles volt, de végül sikeresen elkészült. A készítők a negyedik epizódnál jobb színvonalat, s a gyökerekhez való visszatérést ígértek, és nagyjából ez is történt.

A Salazar bosszúja ugyan nem makulátlan film, de hangulatában mégis ez áll a legközelebb a legendás első részhez. Ez pedig piros pont, s nem csak nálam, mert a legtöbben egyetértünk abban, hogy a bemutatkozó kaland sikerült a legjobban. Aki azt szerette, ezt a filmet is élvezni fogja. Mert alapvetően egy teljesen élvezetes élményről van szó, sokkal jobb mint a negyedik rész.

Jack Sparrow kapitány visszatér, s a kalandok ezúttal is a nyomában járnak. Salazar kapitány esküdött bosszút az összes kalóz ellen, de legelőször főszereplőnket akarja levadászni. Jacknek csak egyetlen esélye van: meg kell találnia Poszeidon legendás szigonyát, mely megtöri az átkot. Ezúttal egy boszorkánysággal vádolt lány, valamint régi barátja, Will Turner fia szegődik hozzá társul…

Alapvetően, az tetszett a filmben, hogy tovább építi a filmek univerzumát, ezúttal annak egy érdekes szegletét mutatva be Salazar kapitánnyal. A gonosz motivációi érthetőek, még ha nem is túl eredetiek, de legalább megmagyarázzák, hogy miért is haragszik Sparrow kapitányra. Mondhatni, hogy nem ez a rész fogja megújítani a film világát, inkább csak nosztalgiára hívja a nézőt. Egyetlen újdonságként azonban legalább azt meg lehet említeni, hogy most már a fiatal Jack Sparrowt is megnézhették maguknak a nézők. De mindent egybevetve a film inkább biztonsági játékor játszik, egyértelmű célja viszont legalább a minőség megtartása.

Tehát, valóban nincsenek újdonságok, de a film varázsa ennek ellenére (vagy éppen ezért?) működik. Mindenki, aki látta az első részt, tudja hogy mire is fizet be, nem árulnak zsákbamacskát. Persze némi eredetiséggel a film még jobb is lehetett volna, de még így is egy szórakoztató és cool, élvezetes darab. Az ötödik rész az eddigi legrövidebb a szériában, de így legalább nincs sok idő az üresjáratokra, végig izgalmas tud maradni.

Az elején egy olyan bátor és merész akció/heist jelenet van, hogy kis híján azt hittem, hogy egy kalózos Halálos Iramban filmet nézek. Szerencsére tudták mi az, amit meg kell tartani az eddig bevált dolgokból, így aki eddig szerette a filmek világát, ezúttal sem fog csalódni. A látvány teljesen jó, színes-szagos, mint ahogy az eddigiekben is. Szerintem aki teheti, nyugodtan hanyagolja a 3D-s verziót, mert túl sokat nem tesz hozzá. Persze ez nem gond, így is látványos az egész, csak éppen azt a pár 100 forintot nem feltétlenül éri meg.

A filmben annyi poén és vicc van, hogy kis híján már azt hittem, hogy vígjátékot nézek. A poénok túlnyomó többsége be is talál, s így elmondható, hogy a Salazar bosszúja egy könnyedebb film lett. Mely néha még ezzel együtt is tartalmaz sötétebb jeleneteket… Nem azt mondom, hogy horror lenne a film, de Salazar kapitány egészen vészjósló egy ellenfél, nem is beszélve annak gyilkos seregéről.

Johnny Depp még mindig nagyon érzi, hogyan is kell játszania a legendás kalózt. Most is azt lehet mondani, hogy láthatóan élvezte a szerepet, s ez még mindig az a Jack Sparrow kapitány, akit annak idején oly sokan megkedveltünk. Egy biztos, hogy Depp nélkül nincs Karib-tenger kalózai, de ez így van jól, mert a neve egybeforrt eme franchise nevével.

A régi arcok közül hosszabb időre egyedül Geoffrey Rush tér vissza, mint Barbossa kapitány, az ő alakítása is teljesen rendben van. Orlando Bloom és Keira Knightley csak rövidebb időre tér vissza, talán majd a következő részben több szerepet is kapnak majd. Az újoncok között ott van Javier Bardem (Nem vénnek való vidék), Brenton Thwaites (Egyiptom istenei) és Kaya Scodelario (Az útvesztő: Tűzpróba) is.

Sokáig úgy nézett ki, hogy ez lesz az utolsó epizód, de ez most már közel sem biztos. Meglátjuk, ebben a kérdésben igazából még semmi sincs valószínűleg eldöntve. Bár, ha sikeres lesz ez az epizód, akkor garantált, hogy nem most láttuk a kalózokat utoljára…

Összegezve, a Salazar bosszúja jó film lett. Talán túlságosan is hasonlítani akar az első részre, de legalább a nosztalgia érzését valóban teljesen kimaxolja. Johnny Depp alakítása teljesen jó, s ebből látszik, Sparrow kapitány tényleg visszatért, s egy, a negyedik epizódnál jóval jobb kalandban teszi ezt. A Salazar bosszúja egy látványos, vicces és valóban szórakoztató blockbustler, s az igazi rajongóknak egyértelműen kötelező program. Tengerre hát, kalózok!

 

Pozitívumok:

 

-Johnny Depp

-remek látvány

-vicces poénok

- nagyon nosztalgikus

 

Negatívumok:

 

-nincs sok újdonság

közepes mellékkarakterek

 

Értékelés:75%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.