A Kritikairoda
Kritikák

Arthur király: A kard legendája

2017.05.12. 20:45, Bogár Bence
Gengsztermese fantasy köntösben.

   

Már jó ideje készült Arthur király legendájának újabb megfilmesítése, a kiváló és stílusos rendező, Guy Ritchie vezetésével. A magam részéről izgatottan vártam a filmet, több okból is. Egyrészt, az eredeti legendát nagyon érdekesnek találom, másrészt pár éve jól sült el a Sherlock Holmes modern változata, s még a második része is korrekt lett. Az meg már csak hab volt azon a bizonyos tortán, hogy a főszereplő végül Charlie Hunnam (Sons of Anarchy) lett. Az első kritikák sajnos kifejezetten nem kedvelték a filmet, főleg a külföldi oldalakon volt divat nem éppen kedves szavakkal illetni ezt a darabot. Most azonban tényleg megérdemelnék ezek az oldalak azt a bizonyos felfelé tartott középső ujjat, mert hát mégsem túl illendő dolog félrevezetni a nézőket. Mert hogy az Arthur király nem csak hogy nem csalódás, hanem épp ellenkezőleg, erre a (dark) fantasy történetre vártunk.

A történet főszereplő Arthur, aki egy szerencsétlen családi incidens után egy meglehetősen korhatáros „intézményben” nőtt fel, s inkább volt gengszter, mint sem tisztes polgár. Mindaddig semmit sem tud arról, hogy királyi vér folyik az ereiben, míg egyszer ki nem húzza a kőből a legendás, Excalibur névre hallgató kardot. Innentől kezdve rá vár az a feladat, hogy legyőzze a zsarnok királyt…

Az egészhez hozzá kell tennem, hogy nekem a film koncepciója már a legelső pillanattól tetszik. Akit nem hozott ennyire lázba, annak talán annyira nem fog tetszeni. Pedig a filmet nagyon is megéri megnézni, mert keresve sem lehetne jobb szórakozást találni a műfajban. Nem mondhatni, hogy Arthur király útját ne szegeznék apróbb hibák, de ez egy olyan alkalom, mikor azt mondom, hogy mindenki nézze el ezeket, mert tényleg jó élményről lenne szó.

Minden adva van ahhoz, hogy két óra erejéig kikapcsolódjon a néző. Igaz, én nagyon szeretem a stílusos, nem mindennapi filmeket, talán ezért is tetszett ennyire. A történet során vannak ugyan apróbb sablonok, de hát mostanában mikor készült valamennyire eredeti fantasy? Segítek, úgy nagyjából akkor, mikor kijött a Gyűrűk ura első része. Az meg, hát hogy is mondjam, nem tegnap volt… A történet minden sablonja ellenére magával ragadott.

A fő helyszín Londonium, talán mondani sem kell hogy melyik város középkori verziójáról beszélünk. Ami nagyon fontos, azt részben már az előzetesek is elárulták: a látványt csak a lehető legnagyobb dícsérettel tudom illetni. Már most ki merem jelenteni, hogy ott van a film az év leglátványosabb darabjai közt, tehát akinek ez kifejezetten fontos, mindenképp nézze meg. Persze a történet sem lett éppen rossz, mondjuk úgy, hogy korrekt kategória.

A 3D-t most kivételesen még ajánlani is tudom, mert pár jelenetnél azért tényleg hozzátett az élményhez. Nem azt mondom, hogy aki 2D-ben nézi, más élményt kap, de aki ritkán kér szemüveget a jegye mellé, annak most még akár érdemes is lehet elgondolkoznia rajta. Ez azért nem rossz abban a korban, mikor van hogy egy filmben még egy jelenet erejéig sincs szerepe a 3D hatásnak.

Ami azt illeti, Guy Ritchie még mindig nagyon jó rendező. A magam részéről mindig is bírtam a stílusát, amolyan angolos, de eredeti módon, poénokkal. Itt azért kevesebb van belőle, mint mondjuk ami a Sherlock Holmesban volt, de ezt nyugodtan be lehet tudni annak, hogy azért egy hajszálnyival komolyabb történetről van szó. A film még így sem túlzottan korhatáros, mindig a PG-13 keretein belül halad, de azért sikerült oda becsempészni 1-2 komorabb jelenetet.

A film egyszerre több műfajban is megpróbál helyt állni, a legtöbbször sikerrel. Alapvetően fantasy, de annak a sötétebb, néha komorabb verziója, de egy kis gengszteres stílust is sikerült bevinni. Mondjuk Guy Ritchie eddigi munkásságát figyelembe véve én ezen egyáltalán nem lepődtem meg. A lényeg meg még mindig az, hogy ha nem is hibátlan, de összességében csuda klassz filmet rakott le az asztalra.

Charlie Hunnam elemében van a főszerepben, ezt rá írták, pont. Ha a további részekben is ő lesz a főszereplő (és miért ne ő lenne?), akkor már nyugodt leszek, hisz most is elképesztően cool és laza. Jude Law (A Kém) is hasonlóan nagyot játszik, voltaképpen mondhatjuk, hogy ő a történet főgonosza. Mesterien játssza a gonosz királyt, amolyan tipikus fantasy gonosz, de értve ezt annak minden pozitív jellemzőjével együtt. További szerepekben még felbukkanik Eric Bana (A túlélő) és a Trónok Harca minden lépen kanál Kisujja, Aidan Gillen is. Tehát nyugodtan lehet mondani, hogy a filmhez kiváló szereposztás jutott, csupa tehetséges színésszel.

Meg egy egyedi látásmódú, remek rendező is, mint ahogy azt fentebb már emlegettem. A film várhatóan hatalmasat fog bukni a tengerentúlon. Ez már csak annak fényében is szomorú dolog, hogy még 5(!) folytatást terveztek. A film egy kisebb cliffchangerrel végződik, és nagyon látni akarjuk, hogy fog folytatódni. De ha nem gyűlik össze elegendő cash, akkor az egész csak füstbe ment terv lesz majd…

Ez pedig nagyon szomorú lenne, mert egy ilyen cool film igazán megérdemelne egy folytatást. Vagy ha úgy akarják, akkor ötöt is. Ha valaki nem szereti Guy Ritchie munkásságát, vagy éppen nem érdekli az Arthur mondakör, akkor nem fogja talán kedvelni, de a film nem is nekik szól.

Összességében, van pár sablon, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem minden egyes percét. A történet korrekt kategória, lehetett volna jobb is, de kikapcsolódásnak így is több mint elég a film. A látványt csak dícsérni tudom, mert tényleg fenomenális, Ritchie pedig tudott egy kis egyedi színt vinni a már ismert legendába. Charlie Hunnam és Jude Law is nagyot játszik, valamint még (egy nagyon rövid) David Beckham cameo is van. Sőt, még a zenék is kifejezetten fenomenálisak, érdemes meghallgatni. Egy nagy történet kezdeteként ez pedig több, mint elég. Látványos, laza és cool film, már régóta vártam egy hasonlóra. Na kérem szépen, ilyen egy epikus fantasy!

Pozitívumok:

 

-egyedi stílus

-szuper látvány

-Charlie Hunnam, Jude Law

-remek zenék

 

Negatívumok:

 

-pár apró sablon

-kevés a történet

 

 

Értékelés:75%

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.