A Kritikairoda
Kritikák

Vén rókák

2017.05.01. 16:15, Bogár Bence
Bankrabló nagypapik.

    

 

 

A film egy 1979-es darab újrafeldolgozása, méghozzá nem is a rossz fajtából. A remake szó eddig gyakorlatilag szitoknak számított 1-2 példát (Páncélba zárt szellem), kivéve, ennek a filmnél azonban nincs ok a szitkozódásra. Már az előzetes után lehetett sejteni azt, hogy nem lesz rossz, mert hát azért mégis, gyakran adja a nevét elbaltázott filmekhez Morgan Freeman, Michael Caine vagy éppen Alan Arkin? Na, ugye hogy nem.

A három főszereplő mindegyike Oscar-díjas, s még ha tudjuk is, hogy a Vén rókák inkább egy könnyedebb film, ez egyáltalán nem zavaró. Rég esett utoljára ilyen jól jutalomjáték szerintem.

A történet főszereplői a fentebb említett három színész által alakított nyugdíjasok: Willie, Joe és Albert. Kiderül, hogy a bank megvonja tőlük a nyugdíjat. Ennél több nem is kell nekik: az egyikük jelen volt, mikor kirabolták a bankot, s az öregfiúk úgy döntenek, hogy ők is megpróbálkoznak a nagy akcióval. Természetesen nem fog minden úgy elsülni, ahogy azt tervezték, de az oda vezető út szerencsére tele lesz poénokkal, vicces helyzetekkel.

Szerintem pedig éppen ez a lényeg. Amit nagyon szerettem a filmben, az nem más, mint hogy nem akar többnek látszani annál, ami. Egy teljesen jó vígjáték, három legendával, akiket jó együtt látni a vásznon. Tudták, hogy a film nem lesz világmegváltó, de eleve nem is ez volt a célja. Hanem sokkal inkább az, hogy egy kellemes kis délutáni szórakozást nyújtson a maga kis bájos humorával. S ezt a célt természetesen be is teljesíti.

Mostanában nem voltak túlzottan jó vígjátékok a moziban (A miért pont ő? még korrekt volt, de a Hivatali karácsony című darabról ez már nem volt elmondható), így nyugodtan lehet kijelenteni azt, hogy szükség volt a filmre. Most, hogy hamarosan érkezik a nagy nyári mozidömping, jó volt előtte még egy lazább és egyszerűbb, de a maga lassú módján aranyos filmet megnézni. A legnagyobb szerencse az volt, hogy senki nem akar hülyét csinálni magából. Lehet, hogy a műfaj vígjáték, de ez nem jeleneti azt, hogy egyúttal debil és ezerszer látott poénokat kell nyomatni.

A humor legtöbbször rendben van. Gyakran kapcsolódik az idősödéssel, de ennek ellenére a fiatalabb generáció is teljesen élvezni fogja. De tipikusan egy olyan film a Vén rókák, melyre szinte bárkit el lehet vinni a családból. Mostanában egy kézen meg lehetne számolni az egy év alatt kijött olyan komédiákat, melyek nem a magasabb korhatárral akarnak szórakoztatni. Márpedig ez a film minden, csak éppen nem túlzottan korhatáros. Félreértés ne essék, én ennek sokkal inkább örülök, mert attól, hogy nincs minden percben 30 káromkodás, még lehet valami szórakoztató. Szerencsére erre a készítők is ráérezhettek, így meg sem próbálták az R-es besorolást, hanem megmaradtak a PG-13 kereteinél. Szerintem ez egy jó ötlet volt, ebben az esetben teljesen igaz ugyanis a kevesebb néha több elve.

Természetesen az egész film nem működhetett volna, ha nem szerepelt volna a remek hármas. Egyikük sem mai gyerek már, 80-as éveik környékén járnak, de ennek ellenére nagyon jól játszottak, több életkedvük volt mint egynéhány fiatalabb kollégájuknak. Még szerencse, mert az ő alakításuk az, ami a filmben a legjobb. Szerintem jól össze lettek válogatva, s látszott is rajtuk, hogy élvezték a közösen eltöltött munkát. Nélkülük biztosan nem lett volna a film ilyen szórakoztató.

Nagyjából mind Morgan Freeman, Michael Caine és Alan Arkin is ugyanannyi időt szerepel, sikerült megtalálni ebben is az egyensúlyt. Mellékszerepben feltűnik Matt Dilon (Wayward Pines sorozat) is, jó látni hogy ennyi ismertebb nevet sikerült megnyerniük a filmhez.

Persze azért nem azt mondom, hogy ne lehetne hibákat keresni, mert hát azért egy keveset lehet. De legalább semmi igazán súlyosat. Példának okáért, azért meg kell említeni, hogy az eredeti film inkább volt vígjáték és dráma keveréke, de az újabb feldolgozásban egész egyértelműen elment az irány a komédia irányába. Egy kis dráma még mindig maradt, de itt inkább csak a felszínt kapargatják. A filmnek az sokkal jobban áll, ha egész egyszerűen szórakoztatni akar, s azért az esetek túlnyomó többségében pontosan ezt teszi.

A játékidő egy kicsit szerintem kevés volt a maga alig több mint másfél órájával. A műfajban megszokott dolog, hogy nagyjából eddig tart egy film, de szerintem lett volna még egy 15-20 percnyi craft még az anyagban. De persze ez nem nagy gond, mert így a film legalább nagyon soha nem ül le.

Persze nem nevezhető egy akciófilmnek, aki erre számítva ül be, könnyen csalódhat majd. Ez egy vígjáték, megfűszerezve némi heist movie elemmel, de úgy hogy éppen sikerült az arányokat korrektül eltalálni.

Túlzott mélységet persze így sem kell várni a filmtől, de azt hiszem, hogy ez már az előzetes megtekintése alatt eljutott mindenkihez. De tudjátok mit? Egy frászt, vannak apró hibák, hát igen, de nem fogok haragudni a filmre. Egész egyszerűen azért, mert a vígjáték műfajában mostanság annyi szenny jött már ki, hogy örülök, ha látok egy egyszerű és kedves darabot, ami szórakoztatni akar, de azt teljesen jól teszi.Voltaképpen az is nyugodtan elmondható, hogy beteljesítette a célját.

Összegezve, a Vén rókák egy jó szórakozás, akinek tetszett akár megnézheti többször is, mert tényleg jó poénok vannak benne, s a kínosakat az esetek többségében elkerülték. Más kérdés, hogy nem mindig elég mély, de legalább végig szórakoztat. Szerencsére nem lett belőle akciófilm, az nagyon nem állt volna jól neki. Helyette egy kedves kis vígjáték néma heist/krimi beütéssel, melyen az egész család jól fog szórakozni, fiatalok és idősek egyaránt. Nem is beszélve arról, hogy a három színészlegenda tényleg elemében van, s játékuk a film legnagyobb pozitívuma. Akinek egy vígjáték akkor jó, ha egy perce jut 20 káromkodás, inkább ne üljön be rá, mindenki másnak meg irány a mozi. Mert a Vén rókák nagyon jó szórakozás.

 

Pozitívumok:

 

-a három legenda

-remek poénok

-nem lett eltúlzott

-végig humoros marad

 

Negatívumok:

 

-nem elég mély

-csak 90 perc

 

 

Értékelés:75%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.